March 30, 2023
NaslovnaMoto GaražaBMW S1000RR , snažniji i lakši nego ikad!

BMW S1000RR , snažniji i lakši nego ikad!

-

Jedan od najočekivanih motocikala na EICMA sajmu motocikala, BMW S1000RR ugledao je svetlost dana. Radi se o potpuno redizajniranom modelu sa kojim će BMW nastupati u svetskom superbajk prvenstvu.

Ovo je treća generacija S1000RR modela koji je prvi put predstavljen 2009. godine. Prema rečima ljudi iz BMW-a glavni zadatak je bio da novi S1000RR bude jednu sekundu brži na stazi, 10 Kg lakši i da bude upravljiviji. U tu svrhu S1000RR dobio je novo ogibljenje i agregat, snaga je povećana za 8 KS, a težina je smanjena za nešto više od 10 Kg.

Na trkačkoj stazi ostaje da se vidi da li će S1000RR biti brži od prethodnika, no po svemu sudeći čini se da to neće biti veliki problem.

S1000RR agregat
Novi agregat lakši je za 4 Kg

Agregat je redizajniran i 4 kg je lakši, a snaga je povećana i sada iznosi 207 Ks (152 KW) pri 13.500 O/min i 113 Nm obrtnog momenta pri 11.000 O/min. Agregat S1000RR koristi i novu shift cam tehnologiju otvaranja i zatvaranja ventila koju smo ranije imali prilike da vidimo na novom R1250GS modelu.

Zahvaljujući shif cam tehnologiji S1000RR bi trebalo da bude mnogo uglađeniji prilikom isporuke snage, počev od niskih do visokh obrtaja. Ovakva isporuka snage uveliko će olakšati posao vozačima, naročito profesionalnim trkačima širom sveta. Iz BMW-a tvrde da je pri 5.500 O/min vozaču na raspolaganju čak 100 Nm obrtnog momenta što je veoma impresivno.

BMW-ova opsednutost težinom nije završena samo na agregatu, već je i novi izduvni sistem lakši za 1,3 Kg. Težina S1000RR sa svin tečnostima iznosi 197 kg.

S1000RR sasija

Ergonomija šasije je promenjena u cilju pružanja više prijanjanja zadnjeg točka prilikom naglih ubrzanja, a pri tome se vodilo računa o tome da osećaj prednjeg kraja bude što optimalniji. Napredna generacija elektronskog DDC (Dynamic damping control) ogibljenja doalzi u dodatnom paketu, uglavnom namenjenog stalnim posetiocima trkačkih staza.

Za što bolje prilagođavanje uslovima na putu, vozaču su na raspolaganju četiri režima rada, kišni (Rain), putni (Road), dinamički (Dynamic) i trkački (Race) režim. Za one koji će S1000RR koristiti uglavnom na trkačkoj stazi u dodatnom paketu dolaze Pro režimi rada (Race pro 1-3) koji u potpunosti podležu menjanju parametara u zavisnosti od potrebe vozača. Ovaj režim nudi zasebno podešavanje dinamičke kontrole proklizavanja (DTC), ABS- a, podešavanja stepena propinjanja na zadnji točak, podešavanja isporuke obrtnog momenta i motornog kočenja. U pro režimu moguće je podešavati i kontrolu startovanja (launch control) kao i pit limitator. Kvik šifter sa mogućnošću menjanja stepena prenosa u niži i viši stepen dolazi kao deo osnovne opreme.

S1000RR

Kontrolna tabla je u potpunosti sa novim TFT ekranom prečnika 6,5 inča koji pruža odličnu preglednost u svim vremenskim uslovima.

Drugačiji ram omogućio je postavljanje mršavijeg rezervoara prilagođenog da pruži bolju potporu vozaču. Pozicija upravljača, sedišta i nogostupa podešena je da pruža što bolju ergonomiju vozaču.

S1000RR dispej
Dispej nudi podešavanje 3 različite pozadine u zavisnoti od režima rada agregata

Osim ovih izmena, velike promene urađene su na samom izgledu motocikla tako da novi S1000RR sada ima jednaka oba fara koji su simetrično postavljeni i dosta su manjih dimenzija u odnosu na sve prethodne modele. Trenutno su u ponudi dostupne samo dve boje, trkačka crvena i ”standarna” BMW boja sa belim, crvenim i plavim detaljima.

S1000RR farovi

Novina za ovaj model je ponuda M performance dodatnih delova poput onih na BMW automobilima. Tako će se za one sa malo dubljim džepom na spisku dodatnih M detalja naći točkovi od karbona, akumulator manje težine, kit za šasiju sa mogućnošću podešavanja pivota zadnje viljuške, sportsko sedište i Pro režim rada agregata.

Stiče se utisak da je BMW rešio da se vrati u svetski supebajk šampionat na velika vrata i da ne planira da provede prvu povratničku sezonu kao puki posmatrač, već žele da se od samog starta nametnu kao žestoka konkurencija. Da li će novi S1000RR uspeti da se nosi sa Kawasakijem ZX10RR i novim Ducatijem V4R ostaje nam da vidimo sledeće sezone. Jedno je sigurno, BMW S1000RR je žešći nego ikad!

Za diskusiju o novom S1000RR, preporučujemo vam da svratite do teme na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email bilten sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.