October 28, 2020
Naslovna Garaža MV Agusta Brutale 1000 Serie Oro - najjači naked na svetu

MV Agusta Brutale 1000 Serie Oro – najjači naked na svetu

-

MV Agusta spremila nam je jedno iznenađenje za 2019. godinu, radi se o naked modelu  Brutale 1000 Serie Oro. MV Agusta je oduvek bila poznata po svojim ekstremnim motociklima, a sa Brutale 1000 Serie Oro otišli su korak dalje.

Pre nego što nastavimo sa opisivanjem svih tehničkih detalja koje krase ovaj brutalni Brutale 1000 Serie Oro, vredi spomenuti podatak da je ovo najjači serijski naked motocikl ikad napravljen. Maksimalna snaga iznosi čak 208 KS!

Brutale 1000 Serie

Izgleda da MV Agusta ima višak agregata od superbajk modela F4, pa su rešili da ih iskoriste i stvore ovaj snažni naked. Proizvođačima nije strano da upotrebe agregat nekog superbajk modela za naked verziju, ali je po pravilu tim agregatima snaga znatno smanjena. MV Agusta je rešila da ne smanjuje snagu i da njihov Brutale 1000 Serie Oro ponese epitet najsnažnijeg u klasi.

Agregat je već dobro poznati četvorocilindrični redni zapremine 998 cm³ koji isporučuje 208 KS pri 13.500 O/min uz maksimalni obrtni momenat od 113,5 Nm. Za slučaj da je 208 KS nekom malo, MV Agusta nudi sa SC titanijumskim izduvom i drugačijom kontrolnom jedinicom pojačanje snage na 212 KS.

Brutale 1000 serie oro

Radi smanjenja trenja unutar cilindra, Brutale 1000 koristi Asso karike. Titanijumski radijalni ventili prolaze kroz nove sinterovane vođice koje imaju veliku izdržljivost. Radilica je u potpunosti redizajnirana sa ciljem smanjenja vibracija pri visokim obrtajima. Način podmazivanja vitalnih delova agregata preko takozvanog ”splitera” preuzet je direktno sa F4 RC modela koji je korišten u svetskom superbajk prvenstvu.

Za upravljanje agregatom zadužen je Ride-by-Wire sistem kontrolisan od strane unutrašnje kontrolne jedinice. Novi Brutale 1000 ima gotovo identičan elektronski paket poput modela F4 Claudio u koji spada kontrola proklizavanja sa 8 stepeni osetljivosti (kontrola proklizavanja može ida se isključi). Pored kontrole proklizavanja tu su i kontrola propinjana prednjeg točka, kontrola startovanja i kvik šifter sa mogućnošću menjanja brzine naviše i naniže.

MV Agusta Brutale

MV Agusta je prepoznatljiva po svom čeličnom cevastom ramu koji je ugrađen i u ovaj model. Šasija je konstruisana tako da pruža upravljivost koja krasi naked motocikle, a da pri tome ima stabilnost sportskog motocikla. Na Brutale 1000 Serie Oro sve komponetne su morale biti vrhunske, pa je tako Ohlins zadužen za ogibljenje. Ogibljenje je u potpunosti elektronski podesivo. Napred se nalazi Ohlins Nix EC prednja viljuška, dok je nazad TTX 36 monoamortizer.

MV Agusta Brutale 1000 Serie Oro

Stabilizator upravljača takođe je elektronski kontrolisan uporedo sa ogibljenjem u cilju pružanja što bolje kontrole motocikla. Da bi Brutale 1000 bio što stabilniji pri velikim brzinama, na bokovima su ugrađeni spojleri koji imaju zadatak da dodaju pritisak na prednji točak. Dejstvo spojlera se oseti na brzinama preko 200 Km/h, a prema tvrdnjama MV Aguste Brtuale 1000 Serie Oro ima maskimalnu brzinu od preko 300 Km/h!

Brutale 1000 dispel

Brembo je neizostavan deo jednog ovako ekstremnog motocikla. Napred se nalaze dva diske prečnika 320 mm koje ”grizu” nova Brembo Stylema kočiona klešta. Nazad se nalazi jedan disk prečnika 220 mm. Bosch 9.1 ABS sistem odgovoran je za bezbedno zaustavljane u svim uslovima vožnje, a jedna od odlika ovog Boschovog sistema je kompaktnost i mala težina.

Osim brutalne snage novi Brutale može da se pohvali i malom težinom. Točkovi i rep motocikla izrađeni su od karbona, a u cilju uštede na težini ugrađen je litijumski akumulator izuzetno male težine. Svaka ova komponenta znatno je uštedela na težini koja iznosi 186 Kg bez goriva.

MV Agusta Brutale 1000

Na ovom modelu vođeno je računa o svakom detalju, kako mehaničkom tako i vizuelnom te je pred nama jedan stvarno izuzetan motocikl. MV Agusta Brutale 1000 Serie Oro biće proizvedena u limitiranoj seriji od svega 300 primeraka koji će verovatno biti veoma brzo rasprodati.

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email bilten sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,368FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
115PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se