June 2, 2023
NaslovnaMoto SportMotoGP Sepang - Rosi predao pobedu Markezu

MotoGP Sepang – Rosi predao pobedu Markezu

-

Na stazi Sepang u Maleziji vožena je poslednja trka u Aziji i pretposlednja trka MotoGP šampionata. Valentino Rosi je propustio šansu da se popne na najviši stepen pobedničkog postolja u poslednjim krugovima trke.

Očekivalo se da će Sepang biti dobar za Ducati, naročito posle dve pobede u poslednje dve godine. Horhe Lorenco vratio se sa ”bolovanja” misleći da je ruka dovoljno oporavljena i da će biti u stanju da odveze trkački vikend. Ipak, posle prva dva treninga na kojima je završio na poslednjem mestu sa velikim zaostatkom i bolovima, Lorenco je odlučio da ne vozi ostatak trkačkog vikenda. Na sreću po Ducati, Piro je bio spreman da uskoči kao zamena za Lorenca.

Lorenco
Lorenco nije bio dovoljno oporavljen za Sepang

Dok se Lorenco na prvom treningu mučio, Andrea Doviciozo je postavio najbrže vreme nagoveštavajući da će i ove godine biti glavni favorit za pobedu. Međutim, kako su treninzi odmicali Doviciozo se mučio sa podešavanjem motocikla za trku.

Glavnu reč na drugom i trećem treningu vodili su Aleks Rins i Yamahe Valentina Rosija, Zarka i Vinjalesa. Rinsova ekipa vatreno je započela vikend jer im se u četvrtak prilikom zagrevanja zapalio motocikl! Na svu sreću po Rinsa mehaničari su uspeli da saniraju sva oštećenja te je Rins bez problema imao oba motocikla na raspolaganju.

Suzuki
Rinsu se pre početka trkačkog vikenda zapalio Suzuki

Yamaha je imala skoro odličan trkački vikend, ali ih je sreća napustila na kraju trke. Vinjales je uspevao da sastavi veoma brz pojedinačan krug, ali je malo zaostajao što se tiče ritma za trku. Vinjales i njegova ekipa započeli su vikend sa osnovnim podešavanjem poput onog sa trke na Tajlandu. Najveći Vinjalesov problem i ovog puta bili su loš start i spori krugovi na početku trke. Ovaj problem Vinjales nije uspeo da reši ni na Sepangu iako je u poslednjoj trećini trke uspeo da nadoknadi nekoliko pozicija.

Vinjales je imao i veoma nezgodan pad prilikom četvrtog treninga za vreme kojeg je počela da pada kiša. Prilikom nailaska na vlažan deo staze Vinjales nije video da je staza vlažna, a redari nisu istakli zastavu koja ukazuje na kišu u tom sektoru. Vinjalesu je pri ulasku u krivni proklizao motor pri čemu je sam Vinjales imao sreće i prošao je nepovređen dok je njegova Yamaha pretrpela teška oštećenja. Oštećen prvi motocikl koštao je Vinjalesa dobrog plasmana u toku kvalifikacija.

Vinjales
Vinjales imao težak vikend na Sepangu

Rosi je ovog vikenda radio na pronalaženju dobrog balansa motocikla. Njegov deo ekipe pomerio je balans motocikla više ka zadnjem delu u pokušaju da dobije na boljem izlasku iz krivine i smanjenju proklizavanja zadnjeg točka. Sam Rosi je izjavio da je njegova M1 mnogo bolja u odnosu na februar kada su testirali na Sepangu. To se moglo videti i na samoj trci, ali na žalost nismo uspeli da vidimo da li bi guma izdržala i poslednja četiri kruga.

Rosi

Markez je bio prilično zauzet celog vikenda spašavanjem prednjeg točka svog motocikla u krivinama jer mu je prednji kraj neprekidno proklizavao. Markez je izjavio da se najmanje deset puta laktom spasao od sigurnog pada. Dani Pedrosa je konačno imao nešto bolji trkački vikend, ali je to bilo daleko od onog što je pokazivao prethodnih sezona. Pedrosa će od sledeće godine postati test vozač za KTM. O ovoj vesti se dugo pričalo i sada je i zvanično potvrđeno.

Kal Kračlou i dalje se oporavlja od povreda i njega je na ovoj trci menjao Štefan Bradl.

Pedrosa
Pedrosa je na Sepangu odvezao jednu od boljih trka u drugom delu sezone

Aprilia je na Sepang došla sa ukrštenom verzijom ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg motocikla koju su koristili i u Australiji. Kombinacijom dve verzije motocikla u Apriliji su uspeli da dobiju na prijanjanju i da zadrže stabilnost prilikom kočenja. Dobro prijanjanje je bila glavna odlika prošlogodišnjeg modela.

Na kraju četvrtog treninga počela je kiša koja je nastavila da pada i tokom prvog dela kvalifikacijama. U toku prvog kruga vozači su signalizirali da je previše vode na stazi, pa su kvalifikacije prekinute dok se uslovi na stazi nisu poboljšali.

Alvaro Bautista i Aleš Espargaro najbolje su se snašli u prilično nezgodnim uslovima i zasluženo su prošli u drugi deo kvalifikacija. Markez je bio ubedljivo najbrži ispred Zarka i Rosija u drugom delu kvalifikacija. Međutim, dok je Janone vozio brzi krug, Markez mu se našao na putanji zbog čega je posle kvalifikacija Markez dobio penalizaciju i pomeren je na sedmu poziciju. Tako je Zarko unapređen na prvu poziciju, a Janone je uspeo sa četvrtog mesta da dođe na treće, odmah iza Rosija.

Zarko

Trka na stazi Sepang je trebalo da se vozi od 16:00 časova, ali su vozači uspeli da izdejstvuju da trka bude pomerena na 14:00 časova zbog straha od jake kiša koja je pretila da pogodi stazu. Jedini problem sa pomeranjem satnice bio je u tome što nisu svi gledaoci dobili informaicju na vreme, pa je manji deo publike kasnio na početak trke. Pored toga što nisu bili obavešteni na vreme, MotoGP trku je na stazi gledalo oko 100.000 gledalaca. Na svu sreću, u terminu trke je bilo veoma lepo vreme, te je trka vožena u odličnim uslovima. Većina vozača je vozila na prednjoj srednje tvrdoj gumi i zadnjoj mekšoj.

Do prve krivine prvi je stigao Rosi ispred Zarka i Milera. U poslednjoj krivini prvog kruga Markez je imao momenat kada mu je proklizao prednji kraj motocikla, ali je srećom uspeo da se spasi od pada. Deblji kraj izvukao je Janone koji je bio odmah iza Markeza. Kada je Markezu proklizao motor Janone je refleksno napravio grešku i izgubio kontrolu nad njegovim Suzukijem, pri čemu je pao propustiviši priliku da ostvari dobar rezultat.

Janone
Janone nije uspeo da završi prvi krug

Do kraja drugog kruga Markez je uspeo da dođe do treće pozicije prestigavši Dovicoza, Pedrosu i Milera. Rosi je za to vreme napravio prednost od 0,6 sekundi u odnosu na Zarka. Na petnaest krugova do kraja Zarko je napravio malu grešku prilikom ulaska u pretposlednju krivinu. Tom prilikom je otišao široko pri čemu ga je Markez pretekao.

Rins je imao veoma brze krugove kako je trka odmicala, što mu je pomoglo da se iz kruga u krug približi vodećim vozačima. Rosi je u toku cele trke vozio metronomske krugove. Svi krugovi koje je vozio bili su u razmaku od svega jednog desetog dela sekunde. Markez je uspevao da blago nadoknadi prednost, ali mu nije polazilo za rukom jer je u početnim krugovima pregrejao gume. Ipak je uspevao da drži odstojanje od 0,5 – 0,6 sekundi između sebe i Rosija.

Rosi i Markez Sepang

Vinjales je standardno imao sve bolji ritam kako je trka odmicala, ali je bio bleda senka onog vozača koji je pre samo nedelju dana pobedio u Australiji. Rosi i Markez su igrali igru mačke i miša. Markez bi uspevao da nadoknadi 0,1 deo sekunde u odnosu na Rosija, pa bi zatim Rosi povratio vreme u sledećem krugu.

Doviciozo nije imao trku kakvoj se nadao, sredinom trke izgubio je poziciju od Vinjalesa i vozio je na sedmoj poziciji pokušavajući da spasi šta se spasiti može. Pedrosa je pružio dobru trku, jednu od boljih u drugom delu sezone od kako je najavio da se povlači.

Markez
Markez doneo Hondi titulu konstruktora

Svi Rosijevi navijači koji su ustali ujutru da prate trku, na četiri kruga pre kraja pomislili su da su zadremali i da imaju noćnu moru. Valentino Rosi je na četiri kruga pre kraja izgubio kontrolu i pao u prvoj krivini. Prema Markezovim rečima, Rosi je ušao malo šire u krivinu i pokušao je da se vrati i prođe kroz  krivinu, a da ne izgubi na vremenu pri čemu je više oborio Yamahu. Na usporenom snimku se videlo da je Rosi svim silama pokušao da zadrži svoju Yamahu, ali na žalost gume nisu izdržale i Rosi je otklizao prepustivši Markezu pobedu.

Markez je zahvaljujući ovoj pobedi doneo Hondi titulu konstruktora. Što se najbolje ekipe tiče, Repsol Hondi nedostaju još samo tri boda da bi osigurali prvo mesto.

Dok su Rosijevi navijači isključivali televizore, Aleks Rins je vodio borbu sa Zarkom za drugu poziciju. Zarko je svim silama pokušavao da zadrži drugo mesto, ali je Rins u poslednjem krugu uspeo da ga pretekne i upiše još jedan podijum za sebe i Suzuki ove sezone. Zarko je bio veoma zadovoljan podijumom, s obzirom da mu ove sezone nisu cvetale ruže.

Rins
Rins je došao do novog podijuma

Vinjales je na kraju uspeo da stigne do četvrte pozicije ispred Pedrose i Dovicioza. Odličnu trku odvezao je i domaći vozač Hafiz Sijarin. Sijarin je startovao sa 23. mesta, a trku je završio na 10. poziciji. Štefan Bradl uspeo je da osvoji bodove završivši trku na trinaestoj poziciji. Bautista je takođe imao još jednu odličnu trku na sedmoj poziciji, odmah iza Dovicioza na fabričkom Ducatiju.

Sepang nam je pružio prilično neobičan trkački vikend u toku kojem se po ko zna koji put nije mogao prognozirati pobednički podijum, osim Makreza koji ove sezone uspeva da izvuče maksimum iz sebe i svoje Honde uz minimalne greška.

Valjalo bi spomenuti Moto3 i Moto2 klasu u kojima su titule odlučene. Horhe Martin uspeo je da pobedi i osvoji titulu dok je u Moto2 klasi Banjaja zasluženo stigao do prve titule u svojoj karijeri i sada može mirno da pređe na sledeći izazov, MotoGP klasu.

Sledeća trka vozi se za dve nedelje u Valensiji. Na žalost to će biti poslednja trka ove sezone, ali nema sumnje da će nas čekati još jedna uzbudljiva trka u kojoj Ducati može da nas iznenadi, naročito ako se Lorenco oporavi.

 

Rezultati trke:

1 Marc MARQUEZ Repsol Honda Team
2 Alex RINS Team SUZUKI ECSTAR
3 Johann ZARCO Monster Yamaha Tech 3
4 Maverick VIÑALES Movistar Yamaha MotoGP
5 Dani PEDROSA Repsol Honda Team
6 Andrea DOVIZIOSO Ducati Team
7 Alvaro BAUTISTA Angel Nieto Team
8 Jack MILLER Alma Pramac Racing
9 Danilo PETRUCCI Alma Pramac Racing
10 Hafizh SYAHRIN Monster Yamaha Tech 3
11 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Team Gresini
12 Franco MORBIDELLI EG 0,0 Marc VDS Honda
13 Stefan BRADL GER LCR Honda CASTROL
14 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda IDEMITSU
15 Bradley SMITH Red Bull KTM Factory Racing
16 Thomas LUTHI EG 0,0 Marc VDS Honda
17 Xavier SIMEON Reale Avintia Racing
18 Valentino ROSSI Movistar Yamaha MotoGP
19 Scott REDDING Aprilia Racing Team Gresini

Nisu Završili

44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing
51 Michele PIRRO ITA Ducati Team
17 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team
29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email bilten sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.