NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoBMW R 1250 GS - Više snage, manja potrošnja

BMW R 1250 GS – Više snage, manja potrošnja

-

GS serija nalazi se na tržištu već gotovo 35 godina, a BMW je objavio zvanične informacije o novom R1250 GS modelu za 2019. godinu.

Novi R1250 GS naslednik je modela R 1200 GS. Iako estestki izgleda slično kao svoj prethodnik, radi se o potpuno redizajniranom modelu sa kojim BMW želi da učvrsti svoj primat na tržištu adventur motocikala. U prilog tome govori i bogat paket opreme koja je ranije spadala u dodatnu opremu, a na R1250 GS modelu dolazi u standarnom paketu što će obradovati mnoge ljubitelje jednog od najpopularnijih adventur motocikla.

R 1250 GS

Najveće novine i promene urađene su na agregatu. Konfiguracija je ostala ista što znači da će novi R 1250 GS i dalje pogoniti dvocilindrični bokser agregat, sa tim što je radna zapremina povećana sa 1.170 cm³ na 1.254 cm³. BMW je radio dosta na tome da i pored povećanja zapremina i snage agregata potrošnja goriva ostane ista kao kod R 1200 GS modela. Ovo je postignuto zahvaljujući novoj ”BMW ShiftCam” tehnologiji otvaranja i zatvaranja ventila. Radi se o verziji varijabilnog tajminga otvaranja i zatvaranja ventila, sa tim što ”BMW ShistCam” omogućava asinhrono otvaranje ventila na usisu.

Ceo ovaj proces nove tehnologije otvaranje ventila izvodi se pomoću dva profila bregaste osovine. Jedan profil bregasta osovine zadužen je za otvaranje usisnog ventila pri manjem broju obrtaju pri čemu se ventili otvataju kraće, dok se prilikom postizanja većeg broja obrtaja bregaste osovine se pomeraju u stranu. Prilikom tog pomeranja za otvaranje ventila zadužen je nešto izraženiji breg zahvaljujući kojem se ventili otvaraju duže.

BMW ShifCam

BMW je po prvi put upotrebio ”ShiftCam” tehnologiju na nekom od svojih serijskih motocikala. Po rečima stručnjaka iz BMW-a, novi način otvaranja ventila omogućava veću snagu motora uz manju potrošnju goriva i manju emisiju štetnih gasova. Pored toga novi agregat linearnije isporučuje snagu počev od niskih obrtaja.

Izduv je takođe redizajniran u cilju pružanja optimalnih performansi i smanjenju zagađenja okoline. Zahvaljujući redizajnu agregata snaga je povećana na 136 KS pri 7.750 O/min uz maksimalni obrtni momenat od 143 Nm pri 6.250 O/min. Prema podacima iz BMW-a, R 1250 GS ima potrošnju od 4,75 L na 100 Km, a maskimalna brzina deklarisana je na nešto preko 200 km/h.

R-1250GS

Standarni elektronski paket na R 1250 GS modelu obuhvata dva režima rada, ASC i ”Hill start control”. Za bezbedno zaustavljanje R 1250 GS od elektronskih pomagala, zadužen je ABS Pro koji pruža sigurnost prilikom kočenja pod nagibom.

Novi R 1250 GS opremljen je LED svetlosnom grupom na glavnom faru, što je novina u odnosu na prethodni model kod kojeg je LED svetlo moglo da se dobije uz dodatnu doplatu.

R1250-GS

Instrument tabla je takođe nova i izvedena je putem TFT displeja od 6,5 inča, grafika displeja je u boji, a moguće je povezivanje preko Bluetootha sa telefonom.

BMW-R1250GS

Na upravljaču su izvedene komande za menjanje raznih opcija. Komande su izvedene tako da budu što funkcionalnije, da vozač može maksimalno da se koncentriše dešavanjima na putu.

R-1250-GS-komande

Kao mogućnost BMW nudi ugradnju dinamičko elektronski podesivo ogibljenja (Dynamic ESA) koje se automatski prilagođava uslovima vožnje. ”Dynamic ESA” ogibljenje prikuplja informacije sa senzora koji meri brzinu kretanja motocikla, brzinu okretanja zadnjeg i prednjeg točka. Sistem potom obrađuje ove informacije kao i informacije o tome da li motocikl ubrzava, usporava i pod kolikom kompresijom ili dekompresijom se nalazi ogibljenje i na osnovu ovih informacija odrađuje finalna podešavanja. Za one koje nisu u mogućnosti da priušte sebi ESA, tu je provereno elektronski podesivo ogibljenje koje dolazi u osnovnom paketu.

R 1250 GS ESA

Visina sedišta je podesiva i kreće se u rasponu od 800 mm do 900 mm. Za kočenje su kao i kod modela R 1200 GS zadužene Brembo monoblok radijalno postavljene kočnice. Napred se nalaze dva diska prečnika 305 mm sa po 4 klipa po kočionom cilindru dok je pozadi postavljen jedan disk prečnika 276 mm. Težina R 1250 GS porasla je za 5 kg u odnosu na prethodnu generaciju. Rezervoar je nešto uži i omogućava agresivnije manevre, što nije bilo moguće na prethodnom modelu.

BMW-R1250-GS

Prednja i zadnja viljuška su ostale nepromenjene, to jest napred se nalazi hidraulična viljuška prečnika 37 mm, a nazad je jednoruka aluminijumska viljuška.

BMW je sa novim R 1250 GS modelom opet zadao domaći zadatak konkurenciji jer prema prvim informacijama, cena će se kretati nešto preko 16.000 eura.

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.