July 2, 2022
NaslovnaMoto SportDanilo Petrući prelazi u AMA šampionat

Danilo Petrući prelazi u AMA šampionat

-

Danilo Petrući je možda prošle godine završio karijeru u MotoGP šampionatu, ali još nije “okačio kacigu o klin”. Nakon nastupa na Dakar reliju Petrući je objavio da ove godine nastavlja sa takmičenjem na asfaltu. Danilo Petrući ima novi izazov jer prelazi u AMA šampionat. Očigledno je Petrući ovaj izazov shvatio ozbiljno, a dokaz za to je i prošlonedeljni test na stazi Portimao.

Ako je neko imao težak put u trkačkoj karijeri, to je svakako Danilo Petrući. Od trka u italijanskom šampionatu, preko superstok kategorije koja je bila deo WSBK šampionata i sve do MotoGP kategorije. Ni u MotoGP kategoriji Petrućiju nije bilo lako jer je neko vreme vozio za nekonkurentnu IODA ekipu u tadašnjoj CRT kategoriji.

Nekoliko puta je Petrući želeo da batali sve i da odustane od svog sna i pobede u MotoGP šampionatu. Baš kada je mislio da dalje nema, uspeo je da dobije angažman u konkurentnoj ekipi, a zatim dalje iz Pramac Ducati ekipe, odlični rezultati su ga odveli u fabričku Ducati ekipu. Svi pamtimo njegovu čuvenu pobedu na Muđelu kada je pobedio Markeza i Dovicioza. Ništa manje spektakularna nije bila pobeda na kišnom Le Manu.

Čuvena Petrućijeva pobeda na Muđelu Foto: Ducati

Zatim je Petrući imao sezonu za zaborav u Tech3 KTM ekipi. Nakon što je objavio da se povlači iz MotoGP šampionata, Petrući je ubrzo prihvatio izazov da se takmiči na Dakar reliju. Na samom početku relija Petrući nije imao sreće jer ga je KTM izdao i pokvario se. Međutim i pored toga Petrući je uspeo da pobedi na jednoj od etapa i da se upiše u istoriju kao jedini vozač koji ima pobedu na MotoGP trci i na etapi Dakar relija.

Danilo Petrući prelazi u AMA šampionat
Danilo Petrući prelazi u AMA šampionat Foto: Rally Zone

Danilo Petrući je odlučio da tu neće biti kraj njegove karijere i prihvatio je ponudu iz AMA šampionata u kojem će voziti Ducati Panigale V4R. U pripremama za AMA šampionat Petrući je prošle nedelje odvezao test na stazi Portimao. Tom prilikom je vozio Panigale V4R pripremljen prema pravilima AMA šampionata. Čak je koristio i gorivo koje je homologovano za AMA šampionat.

Taj šampionat se pokazao kao dobar za MotoGP vozače. Prvi MotoGP vozač koji je prešao u AMA i uzeo titulu bio je Toni Elijas. Nadamo se da će Petrući nastaviti da se upisuje u istoriju i da će ostvariti odlične uspehe u AMA šampionatu.

Za komentare u vezi prelaska Danila Petrućija u AMA šampionat možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.