September 29, 2020
Naslovna Garaža Ducati Hypermotard 950 - Lakši, snažniji i uglađeniji

Ducati Hypermotard 950 – Lakši, snažniji i uglađeniji

-

Ducati je za 2019. godinu pripremio novu verziju Hypermotard 950 modela koji je u odnosu na svoje prethodnike napravljen da bude praktičniji. U tu svrhu Ducati je napravio nekoliko izmena na ovom modelu.

Unapređena ergonomija, manja težina i uglađenija isporuka snage samo su neki od prednosti koje Hypermotard 950 nudi. Za početak, kao i po običaju krenućemo od samog agregata. Iako u nazivu modela stoji oznaka “950” ona ne naglašava povećanje radne zapremine agregata. Radna zapremina i dalje ostaje 937 cm³, ali novi Ducati Testastretta 11° dvocilindrični agregat isporučuje za 4 KS više u odnosu na svog prethodnika.

Hypermotard 950

Za ovo povećanje snage zaslužni su drugačiji klipovi i povećanje kompresionog odnosa na 13.3:1 (kod prethodnog modela je iznosio 12.6:1). Napajanje gorivom obavlja se preko leptirastih tela prečnika 53 mm. Agregat je dobio i novu kontrolnu jedinicu i novi Ride-by-wire sistem. Hypermotard 950 može da se pohvali lakšim kvačilom, poklopcem alternatora, olakšanim menjačem i još nekim komponentama. Upotreba lakših materijala donela je uštedu na težini agregata od 1,5 Kg.

U Ducatiju su radili na tome da isporuka snage bude što ravnomernija. Zbog “peglanja” rupa u isporuci snage Hypermotard je izgubio nešto malo na obrtnom momentu, ali se to neće ni primetiti zbog bolje isporuke snage. Hypermotard 950 isporučuje 114 KS pri 9.000 O/min. Već na 3.000 O/min dostupno je oko 80% od maksimalnog obrtnog momenta. Maksimalni obrtni moment iznoti 96 NM pri 7.250 O/min.

Hypermotard 950

Ducati je dosta radio i na unapređenju ergonomije. U tu svrhu napravili su drugačiju noseću konstrukciju repa motocikla. Rezultat toga je drugačiji položaj sedenja sa nešto ravnijim sedištem. Ram je takođe redizajniran i na njemu se dobila na uštedi težine od 1 Kg.

Prednja viljuška je marke Mazocchi i potpuno je podesiva, dužina hoda iznosi 170 mm. Zadnji amortizer je marke Sachs. Za kočenje je zadužen Brembo sa radijalnim monoblok kočionim kleštima. Prednji diskovi su prečnika 245 mm, dok je zadnji disk prečnika 245 mm. U paketu dolazi i ABS EVO sistem koji pomaže i prilikom slajdovanja motocikla.

Na spisku ostalih elektronskih komponenti nalazi se kontrola proklizavanja, kontrola propinjanja na zadnji točak i kvik šifter sa mogućnošću menjanja stepena prenosa naviše i naniže. Praćenje svih parametara obavlja se u šest osa preko IMU jedinice. Hypermotard 950 ima tri režima rada: sport, toruing i urban. Prva dva moda imaju na raspolaganju maksimalnu snagu, dok je u urban modu snaga smanjena na 75 KS.

Ducati Hypermotard 950

Ducati Hypermotard 950 nudi dosta komfora i višim vozačima. Sedište je postavljeno na 870 mm visine od tla, a sa novim ramom i podramom omogućena je bolja kontrola nad motociklom. Ukupna težina motocikla sa svim tečnostima iznosi 200 Kg. Zapremina rezervoara je 14,5 litara što uz deklarisanu potrošnju od 5,1L/100km omogućava dosta zabave u vožnji do sledećeg tankovanja rezervoara.

Sam dizajn Hypermotarda 950 je agresivan. Kao i obično mišljenja oko njegovog izgleda su podeljena. Jedan deo ljudi je opčinjen njegovom lepotom, dok ga drugi deo odbacuje sa prezirom. Auspuh i prigušivači na ovom modelu pružaju se ispod repa motocikla. To je stil koji je ostao još od čuvenom Masima Tamburinija i Ducati 916 modela.

Instrument tabla je delimično preuzeta sa V4R modela. Odabir režima rada i svi podaci vide se jasno na TFT ekranu prečnika 4,3″.

Hypermotard displej

Problemi sa elektronikom koje je imao prethodni model su rešeni zahvaljujući novom ECU, tako da sa te strane kupci ovog modela mogu biti mirni.

Novi Hypermotard 950 napravljen je sa ciljem da se više približi običnim zaljubljenicima u dvotočkaše koji žele upotrebljiv i zabavan motocikl. Prethodne generacije Hypermotarda bile su više napravljene za one sa više iskustva dok je ova nova generacija prilagođena i nešto manje iskusnim vozačima.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,364FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
112PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se