May 17, 2022
NaslovnaMoto GaražaAprilia RS660 koncept - Nova era supersport klase

Aprilia RS660 koncept – Nova era supersport klase

-

Supersport klasa je već dugi niz godina u stagnaciji. Potrebno je nešto revolucionarno da bi se ova klasa digla sa mrtve tačke, a možda baš Aprilia ima to što je potrebno u vidu koncepta RS660.

Aprilia je na EICMA sajmu motocikala u Milanu predstavila koncept svog supersport modela koji nosi naziv RS660. Radi se o veoma laganom motociklu atraktivnog dizajna. Budući da je RS660 samo koncept, dostupno je malo tehničkih podataka. Ovo malo podataka do kojih smo uspeli da dođemo govore da ukoliko RS660 pređe iz koncepta u proizvodnju zasigurno će postaviti novi pravac u supersport kategoriji.

RS660

Na RS660 svaki detalj je zanimljiv. Osnova agregata preuzeta je sa RSV4 1100 modela, tačnije preuzeta  je polovina agregata. RS660 ima redni dvocilindrični agregat. Ako bismo dodali još dva cilindra dobili bismo skoro identičan agregat kao kod RSV4 modela. Ovaj agregat prema nekim glasinama trebalo bi da isporučuje 100 KS. Možda 100 KS ne deluje kao impozantna brojka, ali ako se uzme u obzir da se priča da će suva težina iznositi samo oko 150 Kg to znači da će RS660 biti veoma moćan motocikl. Sam agregat je prepakovan u kompaktniji blok motora, te je dosta uzak i lagan.

Zadnja viljuška na RS660 je zakačena direktno na agregat dok je ostatak šasije izrađen od aluminijuma. Ovakav način kačenja zadnje viljuške na agregat odrađen je radi uštede težine, a samim tim agregat prihvata sav stres umesto celokupne šasije. U teoriji, ovo bi trebalo da pruži bolji ocećaj prilikom vožnje.

Aprilia RS660

Dizajn RS660 je veoma agresivan i aktraktivan. Prednji kraj podseća na RSV4, a ostatak motocikla ima oštru i agresivnu liniju.

RS660 je nastao kao želja Aprilijinog menadžmenta da se popuni praznina između nekadašnjeg RS 250 modela i RSV4. Aprilia je u istorija poznata po svojim sportskim motociklima počev od RS50, RS125, RS250 i na kraju RSV4. Da bi se popunila praznina posle povlačenja RS250 Aprilia je rešila da napravi RS660.

Aprilia RS660

Aprilia RS660 je nasledila oznaku RS upravo od gore spomenutih modela koji su Apriliji doneli veliku slavu. Nije još tačno poznato kada će Aprilia krenuti u serijsku proizvodnju RS660 modela, ali je ovo za sad jedan od željno očekivanih modela u supersport klasi. Nadam se da nećemo čekati dugo na njegovu proizvodnju.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.