September 27, 2020
Naslovna Garaža Ducati Streetfighter V4 - Pomeranje granica razuma

Ducati Streetfighter V4 – Pomeranje granica razuma

-

Ne volite sportske motocikle sa oklopima i fan ste naked motocikala, ali ipak želite ispod sebe moćan motocikl? Predstavljamo vam jedinstveni Ducati Streetfighter V4 i V4S, motocikl koji pomera granice zdravog razuma.

Pod pomeranjem granica zdravog razuma ne mislimo ništa loše. Samo je Ducati rešio da stvori novu dimenziju naked ili ti ogoljenih motocikala. Kao što su Ducati V4 i V4R jednostavno totalno drugačiji od ostalih u svojoj klasi, tako je i Streetfighter V4 jedinstven u svojoj kategoriji.

Da biste stekli bolji utisak o kakvom se motociklu zapravo radi, kao po običaju proćićemo kroz sve komponente koje čine Ducati Streetfighter V4.

Valja spomenuti i to da je ovaj motocikl toliko ozbiljno pripreman, da je njegov razvoj trajao skoro dve pune godine. Samo godinu dana prošlo je od predstavljanja koncepta, a sada je koncept konačno “oživeo” i prešao u serijsku proizvodnju.

Ducati Streetfighter V4

Moćan, sportski i skoro beskompromisni agregat

Več iz same oznake V4 koja stoji u nazivu motocikla možete zaključiti o kojoj se konfuguraciji agregata radi. Znači, u pitanju je sada već čuveni Desmodesici Stradale V4 agregat. Identičan agregat koristi i Ducati V4. Desmosedici Stradale agregat ima dosta sličnosti sa agregatom koji se koristi u MotoGP šampionatu.

Dakle, radi se o četvorocilindričnom vodeno hlađenom agregatu u V konfiguraciji. Zapremina agregata iznosi 1.103 cm³, a ugao između cilindara iznosti 90 stepeni. Celokupan agregat zarotiran je za 42 stepena unazad, što motociklu daje kompaktnost i bolju centralizaciju mase.

Rotacija radilice je identična poput one kod Ducati -jevog MotoGP motocikla. To znači da se radilica okreće unazad, odnosno obrnuto od smera kretanja kazaljke na satu. Takav smer okretanja radilice donosi dve prednosti. Jedna prednost je u tome što se smanjuje žiroskopski efekat, što lakše omogućava da se motocikl obara u krivin, takođe omogućava i lakšu promenu pravca. Druga pogodnost je ta što okretanjem radilice unazad smanjuje tendencija podizanja prednjeg točka. Ruku na srce, na Streetfighter -u V4 svaka pomoć za redukovanje podizanja prednjeg točka je i više nego dobrodošla.

Ducati Streetfighter V4

Naravno, za otvaranje i zatvaranje ventila zadužen je desmodromski sistem. Četiri bregaste osovine odgovorne su za otvaranje i zatvaranje 16 ventila. Usisni ventili prečnika su 34 mm, dok su izduvni ventili prečnika 27,5 mm.

Napajanje gorivom obavlja se preko četiri ovalna leptirasta tela prečnika 52 mm. Svako leptirasto telo ima po dva injektora. Prvi injektor zadužen je za napajanje gorivom kada je agregat pod manjim opterećenjem. Drugi injektor nalazi se iznad prvog i on se aktivira kada je agregatu potrebna maksimalna snaga.

Za pomeranje leptirastih tela za svaki krak cilindara nalazi se po jedan mali električni motor. Zahvaljujući ride-by-wire sistemu moguća je upotreba kompleksne elektronike.

Jedna novina vezana za Ducati Streetfighter V4 je to što se prilikom vožnje u urban (gradskom) režimu zadnji red cilindara stavlja van pogona kada temperatura vode u agregatu pređe 75 stepeni celzijusa.

Deklarisana snaga agregata iznosi 208 KS (153 kW) pri 12.750 O/min. Maksimalni obrtni moment iznosi 123 Nm pri 11.500 O/min. Ali to nije sve što ovaj agregat može da pruži po pitanju maksimalne snage. Snaga i obrtni moment mogu biti povećani na 220 KS, odnosno 130 Nm, ukoliko se stavi trkački Akrapovič izudvni sistem. Tako da ukoliiko smatrate da vam 208 KS nije dovoljno, uz doplatu možete dobiti dodatnih 12 KS.

Još jedna stvar koja će obradovati sve potencijalne kupce je duži servisni interval. “Desmo” servis za Streetfighter V4 propisan je na 24.000 km, a servisni interval na 12.000 km ili na vremenski period od godinu dana.

Kočnice i ogibljenje preuzete sa trkačkih motocikala

Streetfighter V4 koristi agregat kao noseći element šasije. Prednji deo rama povezan je šrafovima za blok motora bliže prednjim cilindrima. Zadnji kraj šasije je cevast i povzuje se kod zadnji cilindara, a zatim se pruža i spaja sa prednjim delom šasije. Na ovaj način je Ducati V4 Streetfighter kompaktan motocikl. Pri pravljenju šasije naglasak je bio na agilinosti, otuda i nešto kraće međuosovinsko odstojanje.

Što se ogibljenja tiče, ovde dolazimo do razlike između Streetfighter V4 i V4S modela. Verzija V4 koristi Showa ogibljenje, dok V4S koristi Ohlins elektronski podesivo ogibljenje.

U slučaju verzije V4, napred se nalazi Showa BPF prednja viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm. Zadnji amortizer je marke Sachs i potpuno je podesiv. Amortizer upravljača takođe je marke Sachs.

Kod V4S, prednja viljuška je kao što smo već spomenuli Ohlins -ova. Napred se nalazi čuvena NIX30 prednja viljuška, a pozadi TTX36 amortizer. Kao i kod verzije V4, amortizer upravljača je marke Sachs. Na V4S verziji ogibljenje i amortizer upravljača kontrolisani su od strane Ohlins Smart 2.0 sistema.

Za kočenje napred su zadužene možda i trenutno najbolje kočione čeljusti na tržištu. Napred se nalaze dva diska prečnika 330 mm, koje “grizu” Brembo monoblok Stylema čeljusti, sa četiri klipa prečnika 30 mm po kočionoj čeljusti. Kočione čeljusti su radijalno postavljene radi pružanja maksimalnih performansi.

Pozadi se nalazi jedan disk prečnika 245 mm sa dvoklipnom kočionom čeljusti. ABS sistem se podrazumeva na oba modela. Za praćenje ABS sistema i reagovanje zadužen je novi ABS Cornering EVO sistem, sa veoma lakom 9.1. MP kontrolnom jedinicom.

Petokraki aluminijumski točkovi nalaze se na verziji V4, dok se na V4S nalaze trokraki Marchesini aluminijumski točkovi. Iz fabrike obe verzije izlaze sa Pirelli Diablo Rosso Corsa II gumama. Zadnja komponenta guma razvijana je specijalno za V4. Na ovaj potez Ducati se odlučio kako bi pružio što bolji kompromis između izdržljivosti i prijanjanja koje guma treba da pruži. Gume dolaze u fabričkim dimenzijama 120/70 ZR17 napred, i 200/60 ZR 17 nazad.

Elektronika koja prati sva dešavanja

Verujem da niste sumnjali da će Streetfighter V4 i V4S doći bez bogatog elektronskog paketa. U narednim redovima proćićemo samo ukratko kroz najbitnije elemente sistema, jer ako bi hteli da opišemo svaki deo elektronike zasebno, bio bi ovo preopširan tekst.

Generacija elektronike na ovom modelu zasnovana je na 6D IMU (unutrašnja merna jedinica) koja prati dešavanja motocikla u 6 osa. Elektronika prati bukvalno sva dešavanja na motociklu i zadužena je za kontrolu svakog aspekta.

Od elektronskih pomagala, Streetfighter V4 i V4S poseduju sledeće:

ABS Cornering EVO
Ducati Traction Control (DTC) EVO 2 ( kontrola proklizavanja nudi sledeće režime vožne: trkački režim vožnje, sportski režim i ulični režim)

Ducati Slide Control (DSC) (kontrola slajdovanja koja funkcioniše u korelaciji sa kontrolom proklizavanja. Kontrola slajdovanja dozvoljava određeni procenat proklizavanja kako bi pružio što bolji izlazak iz krivine)

Ducati Wheelie Control (DWC) EVO (kontroloa podizanja prednjeg točka)

Ducati Power Launch (DPL) – kontrola startovanja pomoću koje možete podesiti jedan od 3 željena nivoa. DPL funkcioniše tako što kontroliše maksimalan broj obrtaja prilikom starta, a na vozaču ostaje samo da dozira kvačilo.

Ducati Quick Shift up/down (DQS) EVO 2 – beza šaltalica sa mogućnošću menjanja stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila.

Engine Brake Control (EBC) EVO – kontrola motornog kočenja

Ducati Electronic Suspension (DES) EVO – elektronski kontrolisano ogibljenje

Kao što možete videti, nema skoro nijedna stavka koju elektronika ne prati i ne kontroliše. Sva podešavanja i pregršt informacija vrše se preko TFT kontrolne tabele prečnika 5″. Identičnu instrument tablu poseduje i Panigale V4.

Aerodinamika razvijana specijalno za Streetfighter V4

Pošto je Streetfighter prilično ogoljen motocikl, to ume da predstavlja problem. Najveći problem sa kojim su se u Ducati -ju suočili prilikom projektovanja ovog motocikla bilo je podizanje prednjeg točka prilikom ubrzanja.

Budući da je položaj vozača više uspravan i pomeren ka nazad u odnosu na Panigale V4, to je značilo da će Streetfighter V4 težiti da se više propinje na zadnji točak prilikom ubrzanja. Iako u svom paketu opreme ovaj motocikl i kontrolu propinjanja na zadnji točak, Ducati je želeo da pruži što više mehaničke kontrole kako bi motocikl bolje ubrzavao.

U tu svrhu projektovana su dva para krilaca kako bi smanjila podizanje prednjeg točka. Osim sprečavanja podizanja zadnjeg točka, krilca doprinose i boljoj stabilnosti prednjeg kraja motocikla pri velikim brzinama. Ducati je izneo podatak da krilca doprinose potisku jednakom težini od 28 kg, pri brzini od 270 km/h.

Ducati Streetfighter V4S

Ako se pitate kolika je maksimalna brzina ovog motocikla, odgovor je nešto preko 290 km/h. U Ducati -ju nisu želeli da ograniče brzinu Streetfighter -a, ali je prenos nešto kraći (u odnosu na Panigale V4 koji koristi identičan agregat).

Udobniji položaj sedenja

Kako bi vožnja ovog motocikla bila što udobnija, Ducati se potrudio da napravi što šire i udobnije sedište i da prilagodi položaj sedenja. Položaj sedenja prilično je uspravan, a za noge ima sasvim dovoljno prostora. Sedište se nalazi na 845 mm visine od tla.

U prilog dobroj upravljivosti ide i to što suva težina za Streetfighter V4 isnosi 180 kg (201 sa tečnostima), dok je V4S nešto lakši i njegova suva težina iznosi 178 kg (199 sa tečnostima).

Ducati Streetfighter V4S

Za kraj nam ne ostaje ništa drugo osim da prokomentarišemo dizajn. Na prvi pogled Streetfighter V4 ujedno ostavlja utisak agresivnog, ali i elegantnog motocikla. LED farovi i prednja maska su agresivni, ali lepo uklopljeni u siluetu kompletnog motocikla. Budući vlasnici ovog motocikla zasigurno će biti ponosni kako izgledom, tako i performansama Streetfighter -a V4 i V4S.

Ovaj motocik napravljen je zaista samo za prave zaljubljenike u segment naked motocikala, koji žele snažan motor.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,363FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
111PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se