NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoHarley Davidson Pan America 1250 - Prvi, ali dobro odmeren

Harley Davidson Pan America 1250 – Prvi, ali dobro odmeren

-

Harley Davidson je rešio da nam ponudi nešto drugačije. To drugačije se zove Pan America 1250, prvi Adventure motocikl iz Harley-a. Prema svemu sudeći, uopšte se neće osramotiti, pošto su agregat i ostale komponente zaista respektabilni. Zanimljiva stvar je i to što je sam dizajn motocikl ostao dosledan Harley Davidson stilu.

Za kompletan razvoj Pan America 1250 modela Harley Davidson je dao potpuno odrešene ruke svojim inženjerima. Naravno, uz ograničeni budžet kojem su morali da se prilagode. Iz svega se rodio zanimljiv i što je bitno, drugačiji adventure od onih koje trenutno nalazimo na tržištu.

Snažan dvocilindraš

Za pokretanje motocikla napravljen je dvocilindrični agregat u V konfiguraciji sa razmakom od 60° između cilindara. Manji ugao umogućio je kompaktnost agregata. Radna zapremina agregata iznosi 1.250 cm3 iz kojeg su inženjeri uspeli da izvuku sasvim pristojnih 150 KS. Isporuka snage prilagođena je tome da najveći deo snage bude raspoloživ na niskim i srednjim obrtajima, čemu u prilog govori i to da maksimalna broj obrtaja iznosi 9.500 O/min.

Klasičan razvod preko dve bregaste osovine u glavi i četiri ventila po cilindru, uz kovane klipove i kompresioni odnos 13:1 upotrebljeni su za pouzdan i stabilan rad agregata. Agregat se koristi i kao “upijač” svih vibracija koje dolaze preko točkova do šasije.

Harley Davidson Pan America 1250
Agregat koji pokreće Pan America 1250 model Foto: Harely Davidson

Agregat kao noseći deo šasije

Već sam spomenuo da je agregat upijač svih “vibracija”, ali je takođe i noseći deo šasije. Zadnja viljuška, prednji deo šasije i zadnji deo šasije se kače na agregat. U praksi se to dokazalo kao dobar način za uštedu u težini, veću čvrstoću i bolju upravljivost, te su se za to rešenje inženjeri odlučili da upotrebe i na Pan America 1250 modelu.

Napred se Pan America 1250 oslanja na Showa obrnutu, potpuno podesivu prednju viljušku sa prečnikom štapova od 47 mm i hodom od 190 mm. Pozadi se takođe nalazi Showa amortizer sa mogućnosti podešavanja predopterećenja.

Harley Davidson nije štedeo ni na kočnicama, pa se napred nalaze Brembo radijalno postavljene monoblok, četvoroklipne kočione čeljusti i dva diska prečnika 320 mm, dok se pozadi nalazi jedna dvoklipna kočiona čeljust i disk prečnika 280 mm.

Harley Davidson Pan America 1250
Foto: Harely Davidson

Ukoliko izuzmemo prednji deo motocikla koji vizuelno doprinosi da deluje da je ceo motocikl širok, Pan America 1250 je zapravo prilično uzak motocikl, zahvaljujući dvocilindričnom V agregatu. Položaj sedenja je klasično uspravan, te vozač sedi “u motociklu” pošto je sedište malo spušteno iza rezervoara.

Što se autonomije tiče, rezervoar je zapremine 21,2 litre i uz deklarisanu potrošnju od 4,9 litara omogućava prilično zahvalnu autonomiju od nešto preko 400 km. Težina motocikla spremnog za put, to jest sa svim tečnostima iznosi 242 kg.

Svega taman, pa i elektronike

Dve kategorije motocikala koje su po prema pravilu najbogatije elektronikom su sportski i putni motocikli. Tako i Harley Davidson Pan America 1250 poseduje kontrolu proklizavanja, ABS koji funkcioniše i kada se motocikl nalazi pod nagibom, kontrolu motornog kočenja, podešavanje isporuke snage i još nekoliko sitnica, koje, realno prosečan vozač uglavnom i ne koristi, ali ih je dobro imati.

Postoje četiri režima vožnje (sportski, kišni, putni, off road) kao i još dva dodatna režima koje vozač sam može da prilagodi prema svojim potrebama.

Harley Davidson Pan America 1250
Foto: Harely Davidson

Podešavanja i pregled informacija odvijaju se preko TFT instrument table dijagonale 6,8 inča. Zanimljivo je da je ovaj TFT ekran osetljiv na dodir, ali se ova funkcija može koristiti samo kada motocikl stoji u mestu, a kada je motocikl u pokretu, podešavanja i pregled informacija odvijaju se standardno pomoću dugmića na upravljaču.

Dobro odmeren paket

Prema komponentama i svemu priloženom, čini se da je Harley Davidson sa Pan America 1250 modelom napravio dobar posao. Motocikl deluje da nije previše zakomplikovan raznim dodacima, a opet ima sve što je potrebno. Snaga je sasvim respektabilna, a uz to bi V agregat trebalo da je prilično pouzdan i dugotrajan. Jedina stvar koja mu se može malo zameriti je nešto veća težina u odnosu na konkurenciju.

Mislim da je dobra stvar koja ide u prilog Pan America 1250 modelu i cena. Za tržište Evrope još nemamo podatke, ali za tržište SAD osnovni model imaće cenu od 17.319 dolara.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.