NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoKTM noviteti za 2021. godinu

KTM noviteti za 2021. godinu

-

Austrijski KTM primoran zahtevima EURO5 standarda, ali i potrebama tržišta izbacio je par novih i nekoliko ažuriranih modela za 2021. godinu. Noviteti koje ćemo danas obraditi uglavnom su pretrpeli veće izmene i zato ćemo se uglavnom fokusirati na takve modele, dok ćemo one sa samo kozmetičkim izmenama zanemariti.

KTM kao proizvođač pokriva skoro sve segmente motociklizma, ali i izbacuje od jednom modela po nekoliko verzija (npr. KTM 890 Adventure R Rally i KTM 890 Adventure R) tako da ćemo i te modele staviti pod jedan, kako ne bismo otišli predaleko sa ovim tekstom. Svakako smo većinu od značajnijih modela detaljno obradili, a ovaj tekst će vam više doći kao pregled kako biste bili u toku sa tim koji noviteti za 2021. godinu dolaze iz KTM-a.

Pa da počnemo prvo od kategorije motocikala za asfalt:

KTM 1290 Super Adventure R

Najsnažniji putni motocikl iz KTM-a, čuveni Super Adventure R dobio je par novina za ovu godinu. Agregat je ostao netaknut, osim što zadovoljava EURO5 emisioni standard. Uglavnom je redizajn šasije najnovija stvar na novom modelu. Ugrađen je i radar kao i adaptivni tempomati, ali je zato iz paketa standardne opreme izbačena stavka poput kvik šiftera.

Težina motocikla veća je za 5 kg. Još jedna nova stvar je i ugradnja Mitas Terra Force R guma.

KTM 1290 Super Adventure R
Foto: KTM/Rudi Schedl

Ukoliko vas detaljnije zanima KTM 1290 Super Adventure R za 2021. godinu, pisali smo o njemu detaljno i taj tekst možete pročitati ovde.

890 Adventure R i 890 Adventure R Rally

Sada već čuveni, 790 Adventure model sa svim svojim verzijama odlazi u “penziju” na njegovo mesto dolazi veći i malo snažniji 890 Adventure R. Da bi zadovoljili EURO5 emisioni standard, KTM-u je bilo najlakše da razvije novi agregat veće radne zapremine. Agregat je snažniji za 10 KS u odnosu na prethodni i iz 889 cm3 inženjeri iz KTM-a uspeli su da istisnu 105 KS (77 kW) na 8.000 O/min uz maksimalni obrtni moment od ravno 100 Nm na 6.500 O/min.

KTM 890 Adventure R Foto: Schedl R., KTM Press

U principu osim agregata, nije se puno toga promenilo ako uporedimo prethodni 790 i sadašnji 890 model. Šasija je ostala gotovo ista, dizajn takođe. KTM 90 Adventure R, dolazi i u “Rally” verziji koja je u odnosnu na osnovni model nešto bogatija opremom, osim toga, radi se o istom bazom modela.
Ako vas detaljno zanima 890 Adventure R, opisali smo ga i tekst se nalazi ovde.

390 Adventure

Najmanji, ali ne i najmanje bitan, novi model iz KTM-a za 2021. godinu je i 390 Adventure. Sportski nastrojen, jednocilindrični agregat radne zapremine od 373 cm3 i sa ne malom snagom od 43 KS predstavlja prvi izbor za mlade, ali i nove vozače koje interesuje ovaj segment motociklizma.

Šasija deli rešenja sa 450 Rally modelom, ali je KTM 390 Adventure komforniji i svestraniji motocikl. Inače, KTM 390 Adventure zapravo proizvodi indijski Bajaj uz tesnu saradnju sa KTM-om. Prednost ove saradnje je manja cena modela 390 Adventure, zbog jeftinije radne snage u Indiji.

KTM 390 Adventure Foto: Sebas Romero, KTM

U svakom slučaju, KTM 390 Adventure je zanimljiv izbor za ulazak u svet motociklizma.

1290 Super Duke

Prelazimo na “Duke” seriju KTM-a i na najjačeg među modelima iz ove serije, čuvenog 1290 Super Duke. Moćni agregat radne zapremine 1.301 cm3 sa snagom od 180 KS i 140 Nm obrtnog momenta smešten je u potpuno novu cevastu šasiju koja krasi Super Duke. Iskustvo iz MotoGP šampionata, malo (ili moždai malo više) preneto je i na put preko 1290 Super Duke modela. KTM tvrdi da je šasija 3 puta čvršća u odnosu na onu koju koristi prethodna generacija. Tvrđa šasija trebalo bi da doprinese boljoj upravljivosti i kako KTM tvrdi, donosi boljem osećaju prednjeg točka.

Pozicija upravljača je podesiva i može se pomerati u rasponu od 21 mm, kako bi vozači različitih gabarita uspeli da pronađu položaj koji im odgovara. Bogat elektronski paket, LED svetlosna grupa i ostali dodaci dodatno pomažu moćnom 1290 Super Duke modelu.

1290 Super Duke R Foto: Schedl R.

Kad kažem moćan, to je najviše zvog tog V2 agregata velike radne zapremine. Velik obrtni moment raspoloživ već od malih obrtaja dozvoljava vam da se “igrate” sa ovim motociklom, ali u isto vreme morate i da pazite šta radite, jer ovakav motocikl ne prašta greške.

890 Duke

Da pređemo na “manji”, ali verujem ništa manje zabavan 890 Duke. Poput 890 Adventure modela, i 890 Duke dobio je novi, snažniji agregat sa 115 KS pri (85 kW) pri 9.000 O/min uz maksimalni obrtni moment od 92 Nm pri 8.000 O/min, koji ga čini najsnažnijim motociklom u svojoj klasi.

“Snaga je ništa ukoliko ne možete da je kontrolišete”. Suva težina od svega 169 kg ili 185 kg sa svim tečnostima, kao i odlična šasija omogućavaju da 890 Duke bude upravljiv i zabavan motocikl. Za svaki slučaj, 890 Duke ima sportski elektronski paket koji sadrži sva elektronska pomagala od kontrole proklizavanja, kontrole podizanja prednjeg točka i ABS-a koji funkcioniše u krivinama, što dodatno pomaže da se 890 Duke obuzda.

KTM 890 Duke
Foto: Schedl R., KTM Press

KTM 890 Duke smo detaljnije opisivali ranije i i ukoliko vas interesuje taj tekst možete pročitati ovde.

Što se tiče motocikala iz enduro i generalno moto kros segmenta, modeli su ostali uglavnom nepromenjeni, te im danas nećemo posvećivati neku veću pažnju. Kao što ste mogli da vidite iz priloženog, KTM se potrudio da unapredi neke od modela i pomeri granice, mahom povećanjem radne zapremine agegata, što čine i drugi proizvođači, uglavnom zbog EURO5 emisionog standarda.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.