NaslovnaMoto SportHellas Rally Raid - Naši vozači ostvarili respektabilne rezultate

Hellas Rally Raid – Naši vozači ostvarili respektabilne rezultate

-

Prošle nedelje u Grčkoj je vožen Hellas Rally Raid, najprestižnije reli takmičenje u Evropi. Na startu najveće Rally trke u Evropi Hellas Rally Raid se pojavilo 325 takmičara u moto klasi , ATV i SSV-u. Takmičari su vozili oko 1.500 km specijalnih ispita po planinskim predelima u okolini Karpenissi centra gde je smešten bivak na 1.000 m.n.v. a zbog loših vremenskih prilika koji su pratili ovu trku dan 3 je otkazan iz bezbednosnih razloga učesnika.

Po prvi put na čuvenoj trci su se pojavili naši učesnici iz Srbije i to u dve klase M6 Miloš Dišković (koji je predstavljao K.R.U.T. organizaciju Kepijada Racing Ultimate Team) i Stefan Dimić obojica na Yamaha Tenere 700, odnosno u klasi Rally2 Nikola Maltetić na Husqarni 701.

Dan 1 –  prolog od 35 km

Pol Tares je zauzeo 2-go mesto u M6 klasi sa vremenom od 34:20min . dok je Miloš Dišković napravio vreme od 42:42min ali je zaradio kaznenih 15min zbog promašenog check pointa u navigaciji i konačno u ukupnom plasmanu bio 26. Stefan Dimić je u M6 klasi imao vreme 1h:17min sa kaznenih +15min zbog greške u navigaciji i u ukupnom plasmanu je bio 27-mi. Nikola Maletić sa Husqarnom 701 u klasi Rally2 koja predstavlja blažu verziju punog formata Rally trke na Hellas završio odličan kao 5-ti sa vremenom od 45:51min bez kaznenog vremena.

Foto: Hellas Rally , Actionphotographers

Dan 2 328 km pakla..

Ukupno stage od 328km podeljen na dva dela tačkom na kojoj se sipalo gorivo.

Prvi deo je bio super. Dišković je vozio u dobrom ritmu sa povremeno brzim deonicama i sunčanim vremenom maltene sve kako treba, dok nismo došli na tank point negde relativno daleko od Kaprenissija. Tu počinje kiša i opšta katastrofa. Svi takmičari su stajali predugo u liniji za dopunu goriva zbog loše organizacije dopune goriva, a sve vreme kiša je padala kiša. Nakon produženog boravka na sipanju goriva uz jaku kišu krećemo dalje da vozimo ostatak etape od 171 km. Izuzetno teški uslovi i za lakšu klasu motora, a za M6 i ADV motore u klasi 200 kg ova deonice predstavljala je pakao. Od vodenih prelaza do blatnjavih rovova vozači su pokušali da se izbore sa masom motocikla kao i da uspešno isprate navigiranje.

Foto: Hellas Rally , Actionphotographers

Gotovo svi vozači su imali problem hlađenja zbog ogromne količine blata  kao i učestale padove Na ovoj etapit nekoliko učesnika (oko 50-ak) nije završilo etapu i zbog toga su dobili kaznenih 3h. Dišković je ovu etapu završio kao 14. sa vremenom 9h:39min. Organizatori su ostalim vozačim pomagali da završe etapu I prikupljanje vozača je trajalo do 23.00 časova. Rally2 klasa nije vozila tog dana. Stefan Dimić nije završio trku, a Rally2 se tog dana ni vozio.

Dan 3Otkazan

Trkanje je otkazano zbog loših vremenskih uslova i to je generalno bio spas za sve vozače. Vreme je iskorišteno za sređivanje motora zamenu guma pranje hladnjaka kao i pripremanje motora za nastavak trke. Firma Delmax kao i Markone Pegaz su Milošu i Stefanu izazašli u susret u vidu sponzorstva i obezbedili Mitas gume za njihove motore. Dišković je imao probušen hladnjak i uz nesebičnu pomoć Yamaha Racing Team-a, dostavili su mu tendu i pomogli da zakrpe hladnjak kao i da pripreme motor za sledeći dan trke.

Dan 4 je predstavljao uvertiru marathon etape 

Dva dana etape su spojena (ukupno oko 750 km) i vozači su imali pravo na sređivanje motora uz delove koje sami pripreme kao i da servisno vozilo dostavi iste do izmeštenog bivaka koje se nalazi u okolini jezera Plastiras napravljenog 60/tih godina. Dan je bio prilično šaren sa dinamikom vožnje kao i terenom, od prelaska dubokih reka gde je čuveni Pol Tares čak i pao u jednom trenutku do brzih planinskih puteva, a Stefan Dimić je negde na sredini te etape pao i povredio nogu što ga je koštalo daljeg učestvovanja. Miloš je dan završio kao 13. sa vremenom od 5h:27min. Prvi u M6 klasi je bio Pol Tares.

Dan 5 – Maraton etapa 

Ova etapa je bila planirana sa 396 km specijalnog ispita. Zbog ponovnih loših vremena poslednja deonica od 115km je bila otkazana. Etapa je takođe bila šarolika, sa planinskim pejzažima sa dosta vodenih prelaza  čak su vozači u jednom trenutku vozili i kroz korito reke. Uz nekoliko lakših padova, Miloš Dišković je dan završio sa vremenom 7h:42min dok je Nikola imao pad motorom u reci i dalje nije uspeo da nastavi i zbog toga je dobio +3h kazneno vreme. Tog dana ili bolje reći noći su naši vozači do 2.00 časova sređivali motocikle, vršili zamenu Mitas guma, (koje su im njihovi sponzori Delmax i Markone Pegaz obezbedili za učestvovanje) kao I sređivanje kočnica i svega ostalog kako bi što spremniji nastavili sledeći dan vožnje.

Dan 6 

Rano ujutru je pod delimično oblačnim nebom krenuo start 6. dana i 231km specijala. Brzi pravci uz manje tehničkih deonica garantovali su odličan tempo i brzu vožnju. Dišković je na jednom kamenu probušio prednju gumu. Ipak i uz zamenu unutrašnje gume usledio je skok u generalnom plasmanu i sa 13. pozicije uspeo je da dan privede kraju kao 8. u generalnom plasmanu M6 kategorije ukupnim vremenom od 4h:24min. Nikola je u klasi Rally2 zavrio kao 5. u generalnom plasmanu sa vremenom 4h:56min.

Hellas Rally – Nikola Maletić Foto: Ivan Gligorijević

Dan 7 

Nakon završetka trkačkog dela dana usledile su pripreme za poslednji 7. dan Hellas-a i predviđenih poslednjih 130km specijalnog ispita.

Na samom početku Dišković je doživeo veliki pad sa motocikla  na izlasku iz krivine usledile su dve vezane rupe koje je pogrešno procenio i doživeo jak pad na ruku i glavu. Osim jakog udarca motocikl je pretrpeo iskrivljene upravljača i štitnika i bukvalno je bio spreman da odustane od daljeg učešća, obzirom na na doživljen peh. Ipak, odlučio je da pokuša dalje da vozi koliko može. Kilometar po kilometar u bolovima uspeo je da dođe do prve ekipe medicinske pomoći i da im zatražim tablete protiv bolova gde sam dalje nastavio sa vožnjom u tempu da ipak završim današnju etapu. Nakon par manjih grešaka u navigaciji i ponovnog pada uspeo je da bude 10. konačnom plasmanu što je veliki uspeh s obzirom na prvo učestvovanje u ovakvoj trci. Nikola Maletć je sa druge strane imap peh u Rally2 kategoriji zato što je probušio gumu i to ga je kostalo takođe plasmana, ali je ipak završio etapu i u konačnom plasmanu je bio 11.

Sudeći po komentarima organizatora, ali i ostalim višegodišnjim učesnicima ovo je bila najteža edicija Hellas Rellija obzirom na nepredvidive kišne uslove koji su pratili svaki dan trkanja i naročito za veliku M6 klasu napravilo dosta problema za upravljanje motorom u teškim blatnjavim uslovima i sporim tehničkim deonicama.

Ipak, naši predstavnici Miloš Dišković, Stefan Dimić i Nikola Maletić nisu bili poljuljani da odmah po završetku trke već razmiščjaju o narednom učestvovanju. Uz obećanu podršku uvoznika Yamaha Barel sledeće sezone će verovatno i deo pripreme motocikala će biti daleko lakše, te se nadamo da će i sledeće godine Srbija imati ponovo predstvanike na ovoj prestižnoj Rally trci, a uz malo više sreće obzirom na stečeno iskustvo nadamo se i boljim rezultatima.

Za utiske o ovogodišnjem Hellas Reliju možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.