May 10, 2021
NaslovnaMoto GaražaHonda GL1800 Gold Wing za 2021. - Krstarica za put na kraj...

Honda GL1800 Gold Wing za 2021. – Krstarica za put na kraj sveta

-

Legendarna putna krstarica Honda GL1800 Gold Wing dolazi nam za 2021. godinu sa par unapređenja, uglavnom na polju komfora. Do sada na BJBikers online magazinu nismo detaljno predstavili ovaj putni motocikl iz Honde, tako da ću iskoristiti priliku da vam do detalja opišem Hondu Gold Wing.

Prvi veliki putni motocikl sa oznakom Gold Wing Honda je predstavila 1975. godine sa tada litarskim agregatom. Od tada je Honda Gold Wing drastično “porasla”, pa je danas pokreće ogromni agregat od 1.833 cm3. Osim agregata, na ovom motociklu sve je veliko, pa tako ima prostora za udobno sedenje kao u fotelji.

Ipak, ljubiteljima putovanja sa Gold Wing modelom je nedostajalo ono “još nešto”, pa je Honda poslušala dobronamerne kritike i dodala ono što je traženo. Uglavnom se radilo o potrebi za još prostora, što je i urađeno.

Honda GL1800 Gold Wing
Foto: Copyright © 2021 Honda Motor Europe Ltd. 

Olakšan, snažan agregat

Jedna od stvari u koju se Honda kune na modelu Gold Wing je agregat, koji je sposoban da pređe mnogo kilometara. Horizontano postavljen, šestocilindrični bokser agregat radne zapremine 1.833 cm3 isporučuje ogroman obrtni moment od 170 Nm na 4.500 O/min, dok maksimalna snaga iznosi 93 kW pri 5.500 O/min. Zanimljivo je da su hod i prečnik klipa identični, odnosno 73 x 73 mm. Kompresioni odnos u agregatu iznosi 10,5:1. Agregat sada koristi 4 ventila po cilindru umesto 2, tako da je to dozvolilo manje ventile, ali i kompaktniji agregat. Kompaktniji agregat doneo je uštedu u težini od čak 6,2 kg.

Usisni i izduvni ventili pokreću se preko jedne bregaste osovine i specijalno konstruisanih klackalica.

Napajanje vazduhom obavlja se preko dva usisnika koji se nalaze na bočnim stranama motocikla. Takav položaj usisnika omogućava veću efikasnost filtera za vazduh i manji otpor vazduha.

Starter i generator na GL1800 Gold Wing modelu integrisani su u jednu celinu koja nosi oznaku ISG sistem. U principu, generator preuzima ulogu startera, a to spajanje donelo je uštedu od 2,4 kilograma.

Honda GL1800 Gold Wing
Foto: Copyright © 2021 Honda Motor Europe Ltd. 

Honda GL18000 Gold Wing dolazi sa dve verzije menjača. Jedna verzija je sa DCT menjačem, a druga sa klasičnim manualnim menjačem. U oba slučaja se radi o šestostepenom menjaču, odnosno sedmostepenom ukoliko računamo i rikverc.

Sa obzirom na ogromni šestocilindrični agregat i ukupnu težinu motocikla, potrošnja nije velika i iznosi deklarisanih 5,5 litara. Uz rezervoar zapremine 21,1 litru omogućena je autonomija od skoro 400 km.

Praktična rešenja i manje težina

U Hondi su se trudili da uštede na svakom gramu težine. Šestocilindrični agregat spakovan je u aluminijumsku šasiju sa gredama. Sa leve strane agregata zakačena je Pro Arm zadnja viljuška. Na desnoj strani ostavljen je pristup radi lakšeg obavljanja održavanja.

Napred se nalazi takozvana “wishbone” prednja viljuška, koja prilikom kočenja omogućava da se prednji kraj pomakne ka napred i pruži veću stabilnost prilikom kočenja i prelaska preko neravnina.

Kad smo kod kočenja, Honda GL1800 Gold Wing poseduje D-CBS sistem koji pritiskom na jednu od kočnica automatski delimično prenosi silu i na drugu kočnicu koja nije pritisnuta u tom trenutku. Za potrebe D-CBS sistema koristi se jedan ABS modulator integrisan sa ECU jedinicom zaduženom za kočenje. Integracija je omogućila dodatno smanjenje težine.

Sam kočioni sistem sastoji se od dva diska prečnika 320 mm i šestoklipnim kočionim šeljustima napred i jednim diskom prečnika 316 mm sa troklipnom kočionom čeljusti pozadi.

Honda GL1800 Gold Wing
Foto: Copyright © 2021 Honda Motor Europe Ltd. 

Ukupna težina Gold Wing 1800 iznosi 366 kg ili 367 kg ukoliko se radi o verziji sa DCT menjačem. Težina i nije toliko velika ukoliko se uzmu u obzir gabariti, agregat i razni drugi dodaci koje ovaj motocikl poseduje.

Više prostora i svi mogući dodaci koji povećavaju komfor

Honda GL1800 Gold Wing napravljena je kao putni motocikl na kojem je sve podređeno udobnosti. U skladu sa tim Gold Wing dolazi sa mnoštvom dodataka kojima ćemo se malo detaljnije pozabaviti u daljem tekstu.

Radilo se na polju aerodinamike i protoka vazduha, pa je novi Gold Wing aerodinamičniji, ali i propušta vazduh tako da omogući vozaču i suvozaču povetarac osveženja pri vožnji u toplim danima. Ukoliko vozač želi da oseti više vetra, može jednostavno da spusti prednji deo vetrobrana pritiskom da dugme koje se nalazi na levoj strani upravljača.

Sedište za vozača i suvozača su razdvojena, tako da i prilikom vožnje udvoje vozač ima sav komfor koji mu je potreban. Suvozač ima još više udobnosti, budući da ima i naslon za leđa tako da opušteno može da se uživa u vožnji.

Honda GL1800 Gold Wing
Foto: Copyright © 2021 Honda Motor Europe Ltd. 

Cela svetlosna grupa je prilično impozantna i izvedena je u LED tehnologiji. Donji farovi sastoje se od 5 optičkih sočiva, a u gornjem delu nalaze se duga svetla. Pokazivači pravca smešteni su u retrovizorima i isključuju se automatski, kao kod automobila. Sistem nadgleda brzinu okretanja prednjeg i zadnjeg točka i na osnovu toga računa kada da isključi pokazivače pravca.

Tempomat je naravno uključen u paket i podešena brzina prikazana je ispod trenutne brzine kretanja. Na verziji sa manualnim menjačem tempomat se isključuje prilikom pritiska poluge kvačila ili pri kočenju. Sa druge strane na verziji sa DCT menjačem, nakon usporenja, tempomat ostaje aktivan i brzina se ponovo povećava nakon prestanka usporenja.

Kokpit je opremljen impresivnim instrumentima i dugmićima sa pozadinskim osvetljenjem. Svi dugmadi i informacije pregledni su i ovo je zaista pravi kokpit koji podseća na one u omanjim avionima. Sve informacije prikazane su na TFT ekranu prečnika od 7 inča i na njemu pored ostalih informacija koje se tiču samog motocikla, možete pregledati i informacije kao što su navigacija, audio sistem, režimi vožnje i podešavanja ogibljenja.

Pozadinsko osvetljenje ekrana automatski je podesivo, ali se vozaču ostavlja i izbor podešavanja između 8 nivoa pozadinskog osvetljenja.

Honda GL1800 Gold Wing
Foto: Copyright © 2021 Honda Motor Europe Ltd. 

Honda je sprovela istraživanja među vozačima Gold Wing-a i utvrdila je da većina njih ide na ture koje traju 2-3 dana. Prema tim podacima Honda je odredila i napravila prtljažni prostor od 60 litara. Prtljag se može otvoriti pomoću “Smart Key” funkcije i jednostavnim pritiskom dugmeta.

Povezivanjem preko Bluetooth-a možete na aplikaciji sačuvati i podešavati sve parametre motocikla. Za napajanje uređaja na raspolaganju su dve utičnice USB-C tipa.

Na ovogodišnjem modelu Gold Wing-a ugrađeni su novi zvučnici. Saputnik sada takođe može da isključi zvučnike ili može da podešava jačinu zvuka putem dugmadi koji se nalaze na koferima sa desne strane.

Četiri režima vožnje za veću bezbednost

Kada vozite motocikl sa 170 Nm obrtnog momenta, poželjno je da imate što bolju kontrolu bez obzira što se radi o težem motociklu. Honda GL1800 Gold Wing dolazi sa četiri režima vožnje koja daju vozaču veću sigurnost.

Honda GL1800 Gold Wing
Foto: Copyright © 2021 Honda Motor Europe Ltd. 

TOUR režim vožnje je osnovno podešavanje komfora i snage. Pruža direktan odziv između ručice gasa i tela gasa i omogućava 100% otavaranja gasa, sa fabričkim podešavanjem poniranja i prenosom kočione sile.

SPORT režim pruža najveći mogući odziv između ručice gasa i leptira u telu gasa, sa izraženijim delovanjem kočione sile.

ECON režim omogućava maksimalnu uštedu u gorivu, slabiji odziv na gas i meko poniranje ogibljenja, kao i fabrički podešenu sili kočenja.

RAIN režim prilagođen je vožnji u kišnim uslovima, sa najmanjim mogućim odzivom na gas i mekim podešavanjem poniranja ogibljenja.

Za one koji samo žele da se otisnu pravim putevima

Na kraju krajeva, Honda GL1800 Gold Wing namenjena je onim vozačima koji samo žele da se otisnu motociklom do određene lokacije i koji nisu naročiti avanturisti u smislu da žele da istraže zabačene kutke po lošim i krivudavim putevima. Gold Wing je motocikl kojim možete da se otisnite hiljadama kilometara daleko, bez potrebe za odricanjem komfora.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,267FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se