May 17, 2022
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoHonda NT1100 - Putna "Africa Twin"

Honda NT1100 – Putna “Africa Twin”

-

Honda još od čuvenog VFR-a 800 nije imala pravi touring motocikl koji bi mogao da se nosi sa konkurencijom poput Yamahe Tracer 9, Kawasaki Versys 1000 i ostalih motocikala iz ove kategorije. Tačno je da su u svojoj gami motocikala imali i VFR1200, Gold Wing i Africu Twin 1100, ali nijedan od tih motocikala nije zaista pravi touring motocikl. Od danas, Honda zvanično u svojoj ponudi konačno ima i pravi tourer. Njegova oznaka glasi NT1100.

Suočeni sa činjenicom da nemaju motocikl koji je predviđen samo touring vožnjama, Honda je morala da preduzme nešto. Tako su na bazi CRF1100L Africa Twin modela napravili NT1100. Za razliku od Africa Twin modela koje je pretežno adventure motocikl predviđen za off road vožnje, NT1100 je čisto putni motocikl. Međutim, NT1100 i Africa Twin ipak imaju mnogo toga zajedničkog.

Agregat i šasija gotovo da su potpuno identični, sa tim da su ogibljenje i neke druge komponente morale biti prilagođene vožnji na asfaltu. Sem toga, Honda je dosta pojednostavila NT1100, što je itekako pozitivno. To će naročito ceniti vozači koji ne vole previše elektronike i koji vole da uživaju u jednostavnom motociklu.

Honda NT1100
Foto: Honda Motor Europe Ltd

Oznaka NT nije nova u Hondinom asortimanu. Čuveni NT650 nastao je još 2002. godine, ali NT oznaka nije isticana u prvi plan jer je NT650 nio poznat pod oznakom Deauville. Kasnije je Honda obnovila NT model motocikla. Ipak, sada je otišla još jedan korak dalje sa NT1100.

Srce Africe Twin prilagođeno NT1100

Jednom touring motociklu potreban je agregat koji poseduje obrtni moment raspoloživ od niskih obrtaja i linearnu isporuku snage. U Hondi su procenili da agregat koji koristi CRF1100L Africa Twin može bez problema da ispuni ove uslove.

Tako novi NT1100 pokreće redni dvocilindrični agregat radne zapremine od 1.084 cm3. Kompresioni odnos od 10.1:1 i raspored paljenja na 270°, ukombinovani sa PGM-FI sistemom ubrizgavanja goriva kao i ride-by-wire sistemom omogućuju solidne perfromanse za putni motocikl.

Foto: Honda Motor Europe Ltd

Maksimalna snaga iznosi 75kW (100 KS) na 7.250 O/Min uz maksimalni obrtni moment od 104 Nm na 6.250. Za razliku od Afrike Tvin na kojoj je potrošnja znala da bude visoka, Honda tvrdi da je NT1100 daleko ekonomičniji sa deklarisanom potrošnjom od 5 litara na 100 km.

Poput Afrike Tvin i NT1100 dolazi u ponudi sa klasičnim manuelnim menjačem, kao i sa DCT menjačem.

Šasija Africe Twin sa putno orijentisanim ogibljenjem

Kao što sam već spomenuo na početku, osim agregata NT1100 i Africa Twin dele identičnu čeličnu časiju sa duplim gredama i aluminijumskim pod-ramom. Naravno, Africa Twin ima ogibljenje sa dužim hodom koje je predviđeno za off road vožnje, pa je i ta stavka morala biti prilagođena NT-u.

U skladu sa tim, NT1100 je dobio Showa obrnutu prednju viljušku sa prečnikom štapova od 43 mm i hodom od 150 mm. Identičan hod ima i zadnji amortizer, takođe marke Showa. Prednja viljuška i zadnji amortizer imaju samo mogućnost podešvanja predopterećenja, što bi u teoriji trebalo da bude sasvim dovoljno da se motocikl prilagodi vožnjama sa suvozačem i prtljagom.

Budući da je ogibljenje kraćeg hoda, to automatski znači da su visina sedišta i odstojanje kartera od tla manje udaljeni od podloge. Visina sedišta nalazi se na 820 mm.

Foto: Honda Motor Europe Ltd

Pošto je NT1100 putni motocikl, Honda je ipak morala još malo da se pozabavi geometrijom motocikla, kako bi NT1100 imao bolje ponašanje pri ulasku i prolasku kroz krivine. Zato je ugao prednje viljuške postavljen na 26.5° (na Arica Twin modelu ugao iznosi 27.5°). To pomeranje dovelo je i do drugačijeg međuosovinskog rastojanja koje iznosi 1.533 mm.

Uz sve to, putne gume u dimenzijama 120/70 R17 M/C napred i 180/55 R17 M/C pozadi trebalo bi da doprinesu dobroj upravljivosti i stabilnosti u vožnji.

Honda NT1100 spremna za put ima masu od 238 kg kada je reč o verziji sa manualnim menjačem ili 248 kg sa DCT menjačem. Uz zapreminu rezervoara od 20,4 litre, NT1100 bi trebalo da je sposoban da dobaci 400 km između dve posete benzinskoj pumpi.

Kočenje je prepušteno Nissin radijalno postavljenim četvoroklipnim čeljustima i diskovima prečnika 310 mm. Pozadi se nalazi jednoklipna kočiona čeljust i diks prečnika 256 mm.

Foto: Honda Motor Europe Ltd

Dovoljno elektronike

U Hondi nisu želeli da preteraju sa previše elektronskih pomagala, što je u jednu ruku i pozitivna stvar. Pored ABS-a, kontrole proklizavanja i kontrole podizanja prednjeg točka, NT1100 poseduje i 3 fabrički podešena režima vožnje (urban, rain i tour) kao i još dva dodatna režima vožnje (user 1 i user 2) koje vozač može da podesi prema sopstevnim zahtevima.

Promene režima i parametara elektronskih pomagala obavljaju se preko prekidača koji se nalazi na levoj strani upravljača. Podešavanja i sve potrebne informacije prikazane su na TFT instrument tabli dijagonale 6.5 inča. Instrument tabla je osetljiva na dodir. Ono čemu se nadamo je to da Honda nije zakomplikovala podešavanje elektronike kao što je to slučaj na CRF1100L Africa Twin modelu. Sa obzirom da NT1100 ima daleko manje elektronski pomagala, verujem da to neće biti problem.

Foto: Honda Motor Europe Ltd

Displej može da se podesi u tri režima pozadinskog osvetljenja. Svetlosna grupa na NT1100 je u potpunosti u LED tehnologiji, a serijski dolazi opremljen i sa dnevnim (DRL) svetlima.

Jeftiniji Hondin tourer?

Činjenica da NT1100 deli mnogo stvari sa Africa Twin modelom, kao i to što nema previše ekskluzivnih komponenti i elektronike može značiti samo da je Honda rešila da korisnicima pruži pouzdan i jednostavan, a cenovno pristupačan touring motocikl.

Za sad nema informacija o tome koliko će iznositi cena za NT1100 kod nas. Na tržištu Evrope cena za NT1100 sa manuelnim menjačem i osnovnim paketom opreme kretaće se oko 14.500 e.

Za utiske o Hondi NT1100 možete posetiti i temu na forumu posvećenu ovom motociklu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.