NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeMitas Sport Force + test - Guma koja pruža više od očekivanog

Mitas Sport Force + test – Guma koja pruža više od očekivanog

-

Početkom ove sezone (2021. godina) dobili smo od kompanije Mitas na test set Sport Force + guma namenjenih sportskim i sport touring motociklima, te smo naš redakcijski sportski motocikl opremili i započeli ovaj test. Nakon 6.000 pređenih kilometara u svim vremenskim uslovima, uglavnom po ulici, ali i na moto stazi, sumirali smo svoje utiske za vas.

Kompanija Mitas dugi niz decenija već se bavi proizvodnjom guma za poljoprivredne mašine, a u svetu motociklizma poznati su najpre po gumama za off road motocikle. Kasnije su svoje iskustvo preneli i na gume za putne motocikle. Što se tiče sportskih motocikala, krunu njihove ponude predstavljaju Sport Force + gume, koje smo tokom ovog testa imali prilike dobro da upoznamo.

Mitas je sa Sport Force + gumom izazvao veliku pažnju na našem tržištu, najviše zbog znatno niže cene u poređenju sa drugim proizvođačima. Upravo je to bio dodatni razlog zbog kojeg smo se odlučili da testiramo ovu gumu i damo naše viđenje. Uz to, želili smo i da se uverimo da li su tačne neke glasine koje kruže o ovoj gumi.

Par reči o testnom motociklu

Za potrebe testa koristili smo naše redakcijsko vozilo. Reč je o Hondi VTR 1000SP1 za koju smatramo da je odličan motocikl za test guma. VTR 1000SP1 pokreće dvocilindrični V agregat i ima maksimalnu snagu od 136 KS. Ono što je bitno je da upravo taj V2 agregat ima velik obrtni moment koji dodatno “maltretira” zadnju gumu. Uz to, ovaj motocikl ima i masu (sa svim tečnostima) od oko 220 kg, što je opet dobro radi opterećenja prednje gume.

Ono što moramo da istaknemo, a što je bitno prilikom potrošnje gume je činjenica da su prednje i zadnje ogibljenje servisirani pre započetog testa. Servisiranje ogibljenja ističemo jer je to bitna stvar koja itekako zna da utiče kako na potrošnju guma, tako i na povratni osećaj koji guma vraća preko motocikla do vozača.

Da napomenem za one koji ne znaju, VTR1000SP1 ne poseduje ABS niti kontrolu proklizavanja, što je još jedna od pozitivnih stvari prilikom testiranja guma. Jeste malo nezgodnije po vozača, ali je zato osećaj koje gume pružaju još važniji.

Mitas Sport Force +
VTR1000SP1 opremljen testnim Mitas Sport Force + gumama Foto: BJBikers

Ponašanje gume u svakodnevnoj vožnji na ulici

Mitas Sport Force + je guma koja ima tvrđi kostur (karkas). Prema specifikacijama propisani pritisak u prednjoj gumi od 2,5 – 2,6 bara i u zadnjoj od 2,7 – 2,9 bara. Dimenzija gume koje smo imali na testu bile su 120/70 ZR17 napred i 190/50 ZR17 pozadi.

Prva duža vožnja zadesila me je baš po kiši, od toga je jedan deo bio po gradu. Ono što su mnogi komentarisali je upravo ponašanje ovih guma u kišnim uslovima i na belim linijama.

Praktično, Sport Force + gume su odmah imale svoju prvu probu na kiši. Osećaj koji pružaju u vožnji u kišnim uslovima je dobar. Kada pređete preko belih linija oseti se prelaz i sve je normalno. Kočenje po vlažnom asfaltu je takođe dobro.

Naravno, u kišnim uslovima sam kočio onako kako pravila nalažu: prvo inicijalno blag stisak na polugu da se masa prenese na prednji točak i ogibljenje započe sabijanje, a zatim sve progresivniji stisak.

Mitas Sport Force + test
Prva duža vožnja u kišnim uslovima Foto: BJBIkers

Kada sam se dovoljno upoznao sa ponašanjem guma po kiši započeo sam i kočenja po beloj linij na pešačkom prelazu, čisto da vidim da li će guma izdati i proklizati. Naravno, kočenja su bila lagana i guma je uspela da zadovolji kriterijume i ne blokira.

Po pitanju ponašanja zadnje gume na kiši, takođe nemam zamerki. Na normalnom i uglađenom otvaranju gasa u vlažnim uslovima, zadnja guma ne gubi prijanjanje. Normalno, kada se agresivno zavrne gas, naročito u prvom i drugom stepenu prenosa, dođe do blagog proklizavanja zadnjeg točka. To proklizavanje spada u normalno i malo koja guma bi izdržala da ne prokliza, naročito na V2 agregatu zapremine 996 cm3.

Na moju veliku žalost, proleće je bilo prilično kišno, tako da sam veći deo testa uglavnom proveo na vlažnom asfaltu.

Na otvorenom putu i prolasku kroz krivine u kišnim uslovima gume pružaju dobar osećaj. Mada na inicijalnom obaranju nedostaje malo povratnog osećaja, ali čim dobijete još malo ugla obaranja, osećaj se pojavi i tada gume dozvoljavaju da se drži putanja i ulivaju poverenje.

Da pređemo sa vlažnog na suv asfalt i lepo toplo vreme. Tvrđi karkas gume pruža jako dobru stabilnost na pravolinijskom kočenju. Gume brzo postižu radnu temperaturu, a kada je dostignu više nema problema.

Zadnji točak je teško dovesti do proklizavanja, osim ako baš nemate osećaja na gasu ili jednostavno želite da se igrate. Osim toga, zadnja guma drži odlično. Još jednom napominjem da je i zadnji amortizer podvrgnut servisiranju pre početka sezone i da to itekako utiče na ponašanje motocikla.

Prilikom prolaska kroz krivine bio sam prilično opušten, naročito i što prilikom kočenja pod nagibom guma pruža dobar osećaj. U vezi osećaja sa prednjom gumom prilikom prolaska kroz krivine, malo ću biti detaljni u delu testiranja sa staze. Opet nedostaje malo osećaja prilikom započinjanja obaranja, kada je motocikl u rasponu od oko 0 – 100 obaranja. Pri tom uglu nema bojazni od proklizavanja i pada i kada sam se jednom navikao, više nije bilo problema, ali sam u početku bio malo oprezniji.

Mitas Sport Force + test

Jedina mana tvrđeg karkasa na ovoj gumi ogleda se u tome što pri vožnji na propisanim pritiscima gume prelazak preko neravnina prenosi na šasiju, a samim tim i na vozača. Dešavalo se da sam na nekim deonicama izuzetno neravnog puta morao da spustim pritisak u gumama za 0,1 – 0,2 bara u odnosu na propisani pritisak.

Utisci sa staze

Moram da priznam da sam bio nemilosrdan prema Mitas Sport Force + gumama. Iz Mitas fabrike su mi poručili da Sport Force + nije guma koja je predviđena za vožnju na stazi. Upozorili su me da je karakteristika gume takva da bi na stazi brzo moglo da dođe do pregrevanja.

Međutim, budući da ne volim da rizikujem mnogo u vožnji na ulici, želeo sam da vidim kako će se guma ponašati prilikom većih uglova obaranja i kočenjima pod nagibom. U skladu sa vožnjom na stazi, morao sam i da prilagođavam pritiske, kako se guma ne bi pregrevala.

Neki optimalan pritisak do kojeg sam došao za moj nivo vožnje i karakteristike motocikla bio je 2,1 bar napred i između 1,8 – 1,9 bara u zadnjoj gumi.

Prvi Track Day na stazi Navak protekao je u traženju optimalnog pritiska i upoznavanju sa ponašanjem guma. Prva stvar koja me je oduševila je stabilnost prednje gume na pravolinijskom kočenju. Prednja guma pruža toliko stabilnosti i povratnog osećaja da jednostavno nisam štedeo kočnicu na pravolinijskom kočenju. U prilog tome govori i to što mi se zadnji točak nekoliko puta podizao u vazduh pri kočenjima.

Nakon pravolinijskog kočenja i nastavljanja blagog kočenja pod nagibom, prednja guma pruža solidan povratni osećaj. Kada se guma pregreje, dobije se osećaj kao da prednja guma “žvaće” što je znak da je ne treba forsirati više od toga. Kada se prolazi kroz duge krivine pod nagibom, bez držanja kočnica, prednja i zadnja guma daju sasvim solidran povratni osećaj i omogućavaju stabilan prolazak kroz krivine.

Zadnja guma se pokazala kao stabilna i izdržala je sva nagla ispucavanja iz krivina. Po pitanju pregrevanja, zadnja guma se pregreje ranije nego prednja, što je negde i logično sa obzirom na karakteristike motocikla. Dovoljno je da se 1-2 kruga vozi laganije i guma se brzo vraća u svoj optimalni režim.

Na jednoj od vožnji na stazi imao sam priliku da vozim i po vlažnoj stazi. Tom prilikom nisam nešto preterano forsirao, ali sam vozio dovoljno dugo da se uverim da Sport Force + drže i po vlažnoj stazi. Povratni osećaj kao i osećaj na kočenju je bio dobar, tako da sam u svakom trenutku osećao šta motocikl radi ispod mene.

Vožnja po vlažnoj stazi

Kratak test na Apriliji Tunono V4

Imao sam priliku da probam i set identičnih Mitas Sport Force + guma na Apriliji Tuono V4. Ovom prilikom se zahvaljujem mom prijatelju Dušanu Lončareviću koji je imao dovoljno poverenja da mi na jedan stint pozajmi svoj Tuono V4.

Cilj mi je bio da uporedim ponašanje guma na dva različita motocikla, kao i kako se ponaša zadnja guma na motociklu koji je lakši od VTR1000SP1, a ima i više snage, budući da Tuono V4 isporučuje 166 KS.

Iako sam bio na drugom motociklu, kroz iste krivine ponašanje guma je bilo gotovo identično. Povratni osećaj se javljao na sličan način, a zadnja guma je držala i na ispucavanjima iz krivina sa Tuono V4.

Mitas Sport Force + test
Stint sa Tuono V4 na Mitas Sport Force +

Na stazi sam odvezao 4 ili 5 punih Track Day termina u organizaciji Trackday Srbija. Ukupno sam na stazi prešao oko 500 km.

Potrošnja guma

Prilikom dogovora oko realizacije testa, iz kompanije Mitas su mi poručili da je Sport Force + guma predviđena da izdrži između 7.000 – 8.000 km vožnje na ulici. U tu distancu nije predviđeno da se vozi na stazi, već je guma predviđena za vožnju u saobraćaju.

Na testu sam ukupno prešao nešto 6.000 km (5.500 km u saobraćaju i oko 500 km) na stazi i gume bi još mogle da pređu. Prednja nije naročito potrošena i dubina šare je još uvek u propisanom zakonskom limitu, čak i iznad njega.

Zadnja guma je nešto potrošenija i vide se znakovi vožnje na stazi, ali takođe bi po slobodnoj proceni mogla da izdrži još oko 1.000 km.

Tragove potrošenosti i habanja koje vidite na desnim bokovima guma nalaze se tu jer nakon poslednje vožnje na stazi gume više nisu korišćenje i nisu uspele da se “očiste”. Konfiguracija staze Navak je takva da ima više desnih krivina, pa je samim tim desna strana gume trpela znatno više opterećenja nego leva.

Ocena i utisci o Sport Force + gumama

Prednosti

  • Prijanjanje i stabilnost prednje gume na kočenju
  • Prijanjanje i stabilnost zadnje gume na izlazima iz krivina pri ubrzanju
  • Povratni osećaj
  • Izdržljivost
  • Povoljnija cena

Nedostaci

  • Tvrđi karkas i prenošenje udaraca sa neravnina na šasiju
  • Manji povratni osećaj pri inicijalnom obaranju od 0 – 10 stepeni

Neki finalni subjektivni utisak je da je Sport Force + solidna guma koja sasvim dobro funkcioniše u svim uslovima vožnje i potvrđuje da je Mitas kao kompanija na dobrom putu u razvoju guma za sportske motocikle.

Ukoliko želite da ostavite vaše otiske o Mitas Sport Force + gumama, možete posetiti našu temu na forumu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.