July 4, 2020
Naslovna Garaža Husqvarna FC 450 Rockstar Edition za 2019. blago redizajnirana

Husqvarna FC 450 Rockstar Edition za 2019. blago redizajnirana

-

Husqvarna je predstavila model FC 450 Rockstar Edition za 2019. godinu. FC 450 Rockstar nije u potpunosti redizajniran, već je dobio nekoliko manjih promena.

FC 450 Rockstar pripreman je u saradnji sa fabričkom ekipom Husqvarna i vozačima Džejsonom Andersonom i Zakom Osbornom koji se takmiče u AMA Supercross šampionatu. Ova saradnja donela je nekoliko novih komponenti na FC 450 Rockstar modelu.

Agregat je i dalje jednocilindrični sa radnom zapreminom od 449,9 cm³. U agregatu se za sledeću godinu nalaze drugačije komponente poput takozvanog “PC Box in Box” klipa i nova klipnjača. Nove unutrašnje komponente trebalo bi da smanje trenje unutar agregata i da pruže veću izdržljivost.

Petostepeni menjač napravljen je od materijala male mase, a sam menjač sadrži senzor koji za svaki stepen prenosa koristi drugačiju mapu rada agregata. Poput većine Husqvarna i KTM modela, FC 450 Rockstar Edition model koristi Magura sistem aktiviranja kvačila pomoću kojeg je osećaj doziranja kvačila u svim uslovima isti.

Husqvarna FC 450 ROCKSTAR EDITION
Foto: Mitterbauer H.

Husqvarna FC 450 Rockstar Edition trebalo bi da pruži bolju upravljivost zbog drugačije centralizacije mase. Ram je izrađen tehnologijom laserskog sečenja i varenjem sastava rama pomoću robota najnovije tehnologije. Inženjeri u Husqvarni su pažljivo računali parametre longitudinalne i torsione fleksije šasije, vodeći računa o tome da novi FC 450 bude što lakši za upravljanje i da pruža dobar povratni osećaj.

Za izradu podrama korištena je mešavina karbona i polyamida u odnosu 30:70%. Zahvaljujući kombinaciji ova dva materijala, ceo podram teži svega nešto ispod jednog kilograma.

Husqvarna FC 450 ROCKSTAR
Foto: Mitterbauer H.

Saradnja između WP ogibljenja i Husqvarne donela je na FC 450 unapređenu viljušku sa odvojenom funkcijom podešavanja povrata i poniranja. Štapovi su prečnika 48 mm, a u štapovima se nalaze opruge koje se nalaze u kapsuli i jedna pregrada sa ulje koja potpomaže da se poniranje odvija ravnomerno.

Husqvarna FC 450 ROCKSTAR EDITION
Foto: Mitterbauer H.

Povrat se podešava preko jednog ventila za vazduh koji se nalazi na levom štapu, dok se poniranje podešava na desnom štapu. Pumpa pomoću koje se upumpava potrebna količina vazduha u prednju viljušku dolazi zajedno sa motociklom.

Napred se nalazi Brembo kočnica sa plutajućim diskom prečnika 260 mm, a nazad se nalazi disk prečnika 220 mm.

Husqvarna FC 450 ROCKSTAR EDITION
Foto: Mitterbauer H.

Elektronski paket sadrži kontrolu proklizavanja i kontrolu startovanja. Kontrola startovanja aktivira se tako što se u istom trenutku pritisnu dugmadi za kontrolu proklizavanja i promenu mape. Kada se dugmadi pritisnu u roku od dve sekunde, LED lampa koja se nalazi na motociklu počeće da treperi što je znak da je kontrola startovanja aktivna.

Kontrola proklizavanja ne nudi mnogo opcija za podešavanje, jednostavno nudi samo mogućnost uključivanja ili isključivanja kontrole proklizavanja.

Husqvarna FC 450 ROCKSTAR EDITION
Foto: Mitterbauer H.

Husqvarna FC 450 dolazi u zanimljivim grafikama Rockstar Energy Husqvarna fabričke ekipe.

FC 450 Rockstar Edition praviće se u limitiranoj seriji. Broj komada koji će biti proizvedeni, kao i cena za sad nisu poznati.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
17,992FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
105PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se