NaslovnaMoto GaražaSeparate function fork (SFF) i SFF-TAC prednja viljuška, kako funkcionišu?

Separate function fork (SFF) i SFF-TAC prednja viljuška, kako funkcionišu?

-

Separate Function Fork (SFF) prednje viljuške pojavile su se negde početkom 2010. godine, a nešto kasnije pojavila se i SFF-TAC prednja viljuška koja predstavlja evoluciju SFF.

Prednja viljuška je deo motocikla čiji razvoj se odvija još otkako je napravljen prvi motocikl. Negde početkom 2010. godine na scenu su stupile takozvane Separate Function Fork (SFF).

Većina unapređenja na ogibljenjima došlo je iz off road sveta. Zahtevni tereni, skokovi i doskoci koji prate off road i kros vožnju rezultirali su pravljenjem izdržljivijih i efikasnijih ogibljenja. Prednja viljuška prednjači u razvoju jer predstavlja jednu od nabitnijih komponenti.

Ideja o korišćenju vazduha u prednjoj viljušci je stara. Davne 1910. godine u Britaniji je napravljena prva prednja viljuška sa vazduhom, a u 1930 – tim godina Džordž Dovti primenio je na motocikl sistem ogibljenja sličan onom koji koriste avioni prilikom sletanja.

Kasnijim razvojem motocikala, koji su zahtevali prednju viljušku sa dužim hodom, pojavili su se problemi u prednjim viljškama koje su koristile vazduh umesto opruga. Kod prednjih viljuški sa vazduhom usled intenzivnog korišćenja počelo je da dolazi do pregrevanja vazduha unutar prednjih viljuški što je rezultiralo značajnim opadanjem performansi. Iz tog razloga, inženjeri su počeli polako da se vraćaju na sistem sa oprugama.

Ipak i dalje se tragalo za jednostavnijim rešenjem i korišćenjem vazduha i opruga, umesto samo opruga. Nekoliko godina kasnije pronađeno je rešenje koje je skoro u potpunosti otklonilo prvobitne nedostatke.

Rešenje je došlo u vidu Separate Functions Fork (SFF) prednje viljuške ili na Srpskom viljuška sa odvojenom funkcijom. Kod ovog tipa levi štap je zadužen za regulisanje poniranja dok se u desnom štapu nalazi pneumatski ventil i opruga koji su odgovorni za povrat.

SFF ili standarna prednja viljuška
Princip rada standarne prednje viljuške (levo) i SFF (desno)

Sad se verovatno pitate ako se opruga nalazi u desnom štapu, zašto nije stavljena i u levi štap i čemu komplikacija? Inženjeri tvrde da se stavljanjem opruge samo u desni štap smanjuje trenje i krutost za 25%. SFF tip prednje viljuške je imao jednu manu: ukoliko dođe do oštećenja donjeg dela štapa viljuške dolazi do gubljenja pritiska i viljuška mora na servis.

SFF prednja viljuška
SFF prednja viljuška

Da bi ispravili manu SFF prednje viljuške, Showa je smislila novi način koji su primenili na SFF-TAC (Separate Function Fork – Triple Air Chamber). Showa je napravila prednju viljušku, koja u desnom štapu ima tri komore sa vazduhom, sa tim što se u donjoj komori nalazi vazduh pod malim pritiskom. Donja komora u sebi sadrži pritisak od samo 0,5 bara, ali se po potrebi raspon može kretati od 0 – 1.3 bara. Dve gornje (unutrašnje) komore dolaze u standardnom pritisku od 10 bara, ali se i ovde može podešavati raspon od 6 – 13 bara. Gornje komore obavljaju veći deo posla prihvatanja sila koje nastaju kada točak naiđe na neravninu ili prilikom doskoka.

SFF-TAC prednja viljuška
SFF-TAC prednja viljuška

Kada pogledamo donji deo viljuške, uočićemo nešto što liči na malu cev koja je postavljena paralelno sa štapom. Ova cev je, u stvari, balansna komora i takođe sadrži vazduh u sebi koji prihvata ili vraća vazduh iz gornjih komora. Bez ove balansne komore, vazduh iz gornjih komora ne bi imao dovoljno mesta da ode i bilo bi potrebna velika sila da uzrokuje sabijanje štapa.

Balans
Balansna komora

Podešavanje kompresije, povrata i poniranja na oba štapa obavljaju se preko standardnih podešivača na gornjem delu viljuške.

podešavanje SFF-TAC prednje viljuške
Podešavanje na desnom štapu se obavlja dodavanjem ili oduzimanjem vazuha

Prednost SFF i SFF-TAC prednje viljuške su u njihovoj manjoj težini u odnosu na prednju viljušku sa oprugama, zatim jednostavnost podešavanja jer ne moraju da se otvaraju štapovi i menjaju opruge različite krutosti. Još jedna prednost je ta da je veoma mali gubitak u performansama ukoliko dođe do oštećenja prednje viljuške.

Ovaj tip viljuške svoju primenu prvo je našao na  Kawasaki KX4250 F model, a kasnije je ugrađivane i na druge modele.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.