NaslovnaMoto GaražaIndian FTR1200S novi momak u kraju

Indian FTR1200S novi momak u kraju

-

Indian je za ovu godine na tržište izbacio FTR1200S, motocikl inspirisan čuvenim flat track modelom FTR750. Osim toga, FTR1200S stvoren je sa ciljem da Indian vrati u žižu javnosti, naročito u Evropi.

Iako su u Indian-u inspiraciju pronašli u modelu FTR750 svaka dalja sličnost se tu i završava. FTR1200S liči na flat tracker, ali liči i na nejked motocikl. Indian je uspeo da stvori motocikl koji je za kratko vremena širom sveta privukao veliku pažnju. Dizajn motocikla jednostavno obara sa nogu, ali ajde da vidimo ostale delove FTR1200S-a.

Indian FTR1200S

Za pokretanje ovog motocikla zadužen je dvocilindrični vodeno hlađeni agregat u V konfiguraciji sa uglom od 60º između cilindara. Agregat je sportski orijentisan, Indian je za FTR1200 i FTR1200S napravio potpuno nov agregat sa radnom zapreminom od 1.203 cm³ , sa dve bregaste osovine i četiri ventila po cilindru. Maksimalna deklarisana snaga iznosi solidnih 120 KS pri 8.250 O/min. Zanimljivo je da je maksimalni obrtni moment na raspolaganju na 6.000 O/min i iznosi 115 Nm, što govori da FTR1200 i FTR1200S imaju sa čime da se pohvale.

Indian FTR1200S

Agregat snagu prenosi preko šestostepenog menjača, a finalni prenos je preko lanca. FTR1200 i FTR1200S poseduju i proklizavajuće kvačilo, što je svakako veliki plus za ove modele.

FTR1200 i FTR 1200S imaju isti agregat i ram, ali se dalje razlikuju u nekim detaljima te ćemo se dalje u tekstu fokusirati samo na FTR1200S.

Tamno crvena cevasta šasija sa aluminijumskim pod ramom napravljena je da pruži dovoljno krutosti i solidnu upravljivost. FTR1200S ima nešto duže međuosovinsko rastojanje (1524 mm), te su iz tog razloga u Indianu rešili da zadnju viljušku zakače direktno za agregat i tako postignu uštedu na dužini. Geometrija motocikla je dosta sportski orijentisana da bi FTR1200S bio što upravljiviji. U praksi bi sve to trebalo da znači da će FTR1200S biti veoma stabilan pri većim brzinama, a da će pri tome biti solidno upravljiv pri manevrima i dosta stabilan pri prolasku kroz duže krivine.

Zbog bolje raspodele mase, motocikla rezervoar zapremine 13l nalazi se ispod sedišta vozača.

Napred se nalazi potpuno podesiva obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm i hodom od 150 mm. Nazad se nalazi potpuno podesivi amortizer sa hodom od 150 mm. Ovakvo ogibljenje je veoma zanimljivo jer ima hod koji je tipičan za sportske motocikle i nešto kraći hod od adventur motocikala. Biće zanimljivo videti kako će se sve to pokazati u praksi.

Što se kočenja tiče, Indian ništa nije hteo da prepušta slučaju te je FTR1200S opremljen radijalno postavljenim Brembo kočnicama. Napred se nalaze dva diska prečnika 320 mm, dok se pozadi nalazi jedan disk prečnika 265 mm.

Indian FTR1200S poseduje kišni, standardni i sportski režim rada. ABS je uključen u elektronski paket.

Indian FTR1200S

Za razliku od FTR1200 koji ima analognu kontrolnu tablu, FTR1200S poseduje digitalnu kontrolnu tablu sa LCD ekranom prečnika 4.3 inča. S verzija nudi mogućnost povezivanja motocikla i pametnog telefona putem bluetooth uređaja, a postoji i USB priključak za punjenje telefona.

Indian FTR1200S

Indian je sa FTR1200 i FTR1200S ušao na ozbiljno tržište na kom će imati konkurenciju u vidu Ducati Scrambler 1100, BMW R Nine T i Triumph Bonneville motocikala. Vreme će pokazati da li će Indian uspeti da se izbori sa konkurencijom i uzme svoje parče tržišta. Indian je napravio motocikl koji svakako pleni izgledom i koji poseduje respektabilne performanse, te će kao takav sigurno biti privlačan određenom broju kupaca.

Indian je sa ovim modelom iskočio iz svojih okvira i odvažio se da tržištu ponudi nešto sasvim drugačije, nešto što do sad nije predstavljao. Verujemo da će FTR1200S imati zapažen uspeh.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.