December 6, 2022
NaslovnaMoto SportИнтервју: Никола Рачуница - Шампион и врхунски механичар у Канади

Интервју: Никола Рачуница – Шампион и врхунски механичар у Канади

-

Један део наше мото сцене зна ко је Никола Рачуница (на форуму познатији под надимком Мали Ћаћа, његову тему можете погледати овде). Никола већ преко 2 деценије живи и ради у Канади, где поседује свој сервис и уско је специјализиран на Ducati, MV Agusta и Aprilia мотоцикле и важи за врхунског сервисера.

Међутим, Никола је познат по још једној ствари – страсти према тркама. Ове сезоне у шампионату западне Канаде освојио је титулу у “Middleweight twin” категорији на Suzuki SVF650 мотоциклу. Никола је до прошле сезоне возио Middleweight twin на Ducati 748 мотоциклу. За прошлу и ову сезону, прешао је на SVF650 који је спремао чувени Џејмс Холанд из Велике Британије. Тај SVF650 спреман је за Isle of Man ТТ трку и испоручује 95 КС на задњем точку.

Управо на том мотоциклом Никола је успео да освоји шампионат западне Британске Колумбије у “Middleweight Twin” категорији, а био је трећепласиран у “Middlewegiht Superbajk” категорији.

Ова сезона је за Николу била напорна, јер је возио у супербајк категорији на Априлији РСВ4 коју је сам припремао за трке. Како је сезона одмицала, тако је и Никола постајао бржи. На крају је супербајк шампионат завршио на петој позицији, уз две пропуштене трке које није одвезао.

Поводом успеха на стази, интересовала ме је пар ствари, те сам контактирао Николу у вези пар питања…

Сваки тркачки викенд изискује велики напор

Никола, често смо у комуникацији и знам да се на скоро сваком тркачком викенду возе по две трке у свакој од категорија. Будући да се такмичиш у три категорије, како успеш да се физички припремиш за сваки тркачки викенд?

Н.Р.: Кад сам возио сам тада сам завршавао све пар дана пред трку, понекад ноћ пред трку. Сада кад имам 7 мотора да одржавам постало је напорније и треба ми седам дана да се све спремим како је то желим. Мислим да је то све ствар навике. Током протеклих 19 година сам мењао начине на које се физички спремам. Данас то је то само спавање и исхрана уз физичке припреме у теретани.

Никола Рачуница на Сузуки СБФ650
Никола Рачуница на Сузуки СБФ650

Кад припремиш себе, која је тајна у припреми мотоцикла за тркачки викенд, нарочито за две категорије у којим се истовремено такмичиш?

Н.Р.: Тајна спремања мотоцикла за тркачки викенд захтева максималну концентрацију, нешто слично оном начину што видите на ТВ-у, са тим да не растурам све у најситније делове. Детањно прање после сваког тркачег викенда је нешто што не сме да се пропусти.

Ове сезоне си био близу да освојиш и “Middleweight Superbajк” , али те је један пад спречио да будеш шампион, а и CBR600RR са агрегатом из Мото2 шампионата се показао као јака конкуренција. Какав ти је план за следећу сезону, да ли остајеш на SVF650 или планираш да пређеш на неки други мотоцикл?

Н.Р.: За следећу сезону сам чврсто одлучио да возим само супербајк на 2020 Априлији RSV4 1100 Factory. SVF650 у наредних 15 дана иде назад власнику.

Никола Рачуница

Што се тиче супербајк шампионата, рекао си да хоћеш озбиљније да му се посветиш. Да ли то значи да ћеш још боље припремити себе и RSV4 или прелазиш на напреднију генерацију RSV4?

Н.Р.: Игром случаја сам дошао до веома повољног 2020 RSV4 1100 Factory и то ми је нов тркачки мотоцикл. Мотоцикл са којим сам се ове сезоне такмичио сам продао. Нови тркачки мотоцикл ће да буде прави супербајк у оквиру мојих скромних могућности.

Новина за тебе у овој сезони је и то што си имао неколико возача у свом MotoMeccanica тркачком клубу. Какве резултате су твоји возачи забележили?

Н.Р.: Да то је новина и још покушавам да саберем утиске са свих трка. Освојили смо Западно Канадски шампионат, Клупски шампионат Британске Колумбије, Супербајк класу, Опенсуперспорт класу, други у Формула Ултра, трећи у Опен суперспорт и Формула ултра класиама.

Колико категорија планираш да возиш следеће сезоне и враћа ли се Ducati 748Р на сцену?

Н.Р.: За сада је само у плану Супербајк и Формула Ултра класа, 748R ће да буде готов, да ли ће да се вози то још нисам сигуран. Можда хоће, али то ћу да одлучим тек на пролеће.

За крај питање, да ли си задовољан овом сезоном и ако би нешто могао да промениш у овој сезони, шта би то било?

Никола Рачуница
Никола Рачуница на Сузуки СБФ650

Н.Р.: Веома сам задовољан свим постигнутим као тркач и као главни механичар у тиму. Да, желим да унапредим свој начин вожње и да будем још бржи. Радим на том и надам се још бољим резултатима у 2023. години.

Никола, хвала ти на издвојеном времену. БЈБикерс редакција ти жели пуно среће у следећој сезони и пажљиво пратимо твоје резултате!

N.R.: Хвала и вама!

Никола такође поседује своју тему на форуму на ком великодушно приказује оно што ради и не крије знање и “цаке” из посла којим се бавим. Тема је богата фотографијама и описама и неких ексклузивних мотоцикала. Тему можете посетити кликом овде.

Уз тему на форуму, Никола поседује и свој блог на ком се налазе приче из његовог живота, али и многе техничке теме. Његов блог можете посетити овде.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.