September 30, 2020
Naslovna Garaža Kako funkcioniše proklizavajuće kvačilo?

Kako funkcioniše proklizavajuće kvačilo?

-

Razvoj motocikala i njihova snaga iz godine u godinu postaju sve veći. Sa razvojem snage potrebni su određeni sistemi koji će učiniti motocikle bezbednijim za vožnju, ali i sisteme koji pomažu vozačima na stazi da postanu brži. Jedan od takvih sistema je i proklizavajuće kvačilo, a o čemu se tačno radi, saznaćete u tekstu koji je pred vama.

Ranije smo pisali o tome kako funkcioniše standardno kvačilo. Kako bi vam bilo lakše da pratite ovaj tekst, predlažemo da prvo pročitate tekst o tome kako funkcioniše kvačilo. U ovom tekstu obradićemo samo tehničke detalje koji se razlikuju kod proklizavajućeg i standardnog kvačila.

Koja je svrha proklizavajućeg kvačila?

Proklizavajuće kvačilo ima dvojaku ulogu. Prva uloga je da spreči da dođe do prevelikog broja obrtaja agregata. Kada izvršimo nagle promene za dva pa i tri stepena prenosa, često ume da dođe do prevelikog broja obrtaja agregata. Preveliki broj obrtaja događa se zato što se zadnji točak okreće velikom brzinom i prenosi veliku silu preko lanca na kvačilo, a zatim posledično i na agregat okrećući radilicu znatno brže. Ta pojava može da prouzrokuje u nekim slučajevima oštećenja agregata, a jedan do načina za izbegavanje ove pojave je i putem proklizavajućeg kvačila.

Druga uloga je povećanje bezbednosti, ali i efikasnosti motocikla na trkačkoj stazi. Da razrešimo prvo pitanje bezbednosti: kada na primer u vožnji po kiši naglo promeni stepen prenosa, sa standardnim kvačilom se može dogoditi da dođe do blokiranja zadnjeg točka, a samim tim može doći i do pada. Proklizavajuće kvačilo ima ulogu da spreči da dođe do blokiranja točka.

Slična stvar je i na trkačkoj stazi. Vozači motocikala koji poseduju proklizavajuće kvačilo često namerno spuste za nekoliko stepeni niže prenos, kako bi motor imao efikasnije motorno kočenje, ali i kako bi se blago zaneo pred ulazak u krivnu, što trkačkima pomaže da imaju bolji ulaz u krivinu. Naravno, ovo se radi isključivo na trkačkoj stazi.

Prkolizavajuće kvačilo dozvoljava bezbednije bočno proklizavanje Foto: Ducati Press

Kako funkcioniše proklizavajuće kvačilo?

Najjednostavnije rečeno, proklizavajuće kvačilo funkcioniše tako što prilikom prenosa sile sa zadnjeg točka dozvoljava da kvačilo prokliza. Time se onemogućava da dođe do blokiranja točka.

Glavna razlika u sastavnim delovima standardnog i proklizavajućeg kvačila je između potisne ploče i unutrašnje glavčine. Kod proklizavajućeg kvačila, na unutrašnjoj glavčini i potisnoj ploči postoje kosine koje su međusobno užljebljene tako da kad dolazi do ubrzanja de kosine su kontra jedna u odnosu na drugu i ne dozvoljavaju proklizavanje kvačila.

Glavna razlika između proklizavajućeg i standardnog kvačila je u unutrašnjoj glavčini i potisnoj ploči Foto: Mitterbauer H. KTM Press

Međutim, kada sila dolazi od točka, znači u povratnom smeru, te kosine uležu jedna u drugu i pod dejstvom sila potisna ploča se odvaja i time dolazi do omogućavanja proklizavanja kvačila. Isti efekat se dobija i kada biste dozirali kvačilo prilikom promene stepena prenosa naniže.

Kako bi vam bilo jasnije da shvatite kako funkcioniše proklizavajuće kvačilo, predlažemo da pogledate animaciju na kojoj je prikazan princip rada proklizavaujećg i pomoćnog kvačila (slipper and assistant clutch) koje se razlikuje od proklizavajućeg samo po tome što je bolje konstruisano kako ne bi dozvolilo proklizavanje prilikom naglih ubrzanja.

Kada je u pitanju održavanje proklizavajućeg kvačila, ono se obavlja na isti način kao i kod standardnog, sa tim što je potrebno koristiti ulje koje zadovolja specifikacije koje je naveo proizvođač.

Pokazatelj efikasnosti proklizavajućeg kvačila ogleda se u tome što danas velika većina motocikala dolazi opremljena upravo ovim tipom kvačila. Izuzetak su možda motocikli manje radnje zapremine kod kojih nema potrebe za proklizavajućim kvačilom, pošto ovi motocikli nemaju veliku snagu i ne postižu velike maksimalne brzine.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,363FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
112PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se