February 26, 2021
Naslovna Moto Sport Janone suspendovan na 4 godine

Janone suspendovan na 4 godine

-

Juče se dogodio konačni rasplet i presuda u slučaju doping afere Janonea. Prvobitno je Janone suspendovan na godinu dana zbog upotrebe doping sredstava, nakon čega se Italijan žalio, a sada je stigla konačna presuda prema kojoj je kazna znatno veća od prvobitne.

Svetska antidoping agencija odbacila je žalbu Janonea i kaznila ga zabranom takmičenja u trajanju od 4 godine. Tako da bi Janone mogao da se vrati na stazu tek u januaru 2024. godine, što znači da je njegova karijera MotoGP vozača završena na način koji do sada nismo videli u istoriji MotoGP šampionata.

Janone je početkom godine suspendovan jer je tokom doping testa bio pozitivan na drostonolon (anabolički steroid). Prvobitna kazna iznosila je godinu dana zabrane nastupa na svim takmičenjima. Janone i njegovi advokati žalili su se na tu presudu i tvrdili su da Janone nije koristio doping sredstvo, već da je sporna suspstanca došla iz hrane tokom njegovog boravka u Maleziji.

Zatim je podneta žalba svetskoj antidoping agenciji (WADA), koja je juče za Janonea donela presudu koja verovatno stavlja tačku na njegovu karijeru. Uz novu kaznu od 4 godine zabrane nastupa, stiglo je i obrazloženje da Janone i njegov tim nisu dostavili nijedan dokaz koji dokazuje da je drostanolon unet u organizam putem kontanimiranog mesa.

Foto: press.piaggiogroup.com

Janone je povodom ove neoborive presude dao sledeću izjavu: “Danas sam doživeo najgoru moguću nepravdu koju sam ikada mogao zamisliti. Odvojili su moje srce od moje najveće ljubavi. Nema logičnog smisla za ove navode praćene netačnim činjenicama. Za ovo će biti odgovarajuće mesto i vreme … jer ja sigurno ne odustajem.”

Aprilia je cele sezone stajala uz Janonea i nisu želeli da potpišu drugog vozača za 2021. godinu dok ne vide šta će biti sa žalbom. Tokom sezone menjali su ga Bredli Smit, a od prethodne trke u Valensiji menjao ga je Lorenco Savadori. Međutim, sada će Aprilia morati da potraži novog vozača za sledeću sezonu.

Prava je šteta što je Janone dugoročno suspendovan sa svih takmičenja. Pored toga što je u prošlosti umeo da napravi neke nepromišljene poteze, Janone je izuzetno talentovan vozač. U prilog tome govore i njegovi rezultati u kategorijama od 125 kubika, u Moto2 šampionatu, pa i u MotoGP šampionatu u kojoj je zabeležio i pobedu za Ducati. Tužan kraj za karijeru jednog vozača koji je zasigurno ima još šta da pokaže u svojoj karijeri.

Za komentare i diskusiju o suspendovanju Janonea, možete posetiti i našu temu na forumu sa moto vestima.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,271FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
114PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se