NaslovnaMoto SportMotoGP Valensija 2 - Prva meč lopta za Mira

MotoGP Valensija 2 – Prva meč lopta za Mira

-

Dok smo udarili dlanom od dlan eto nove nedelje i novog trkačkog vikenda. Ove nedelje MotoGP šampionat ponovo gostuje u Valensija 2 trkačkom vikendu. Zapravo pun naziv ovog trkačkog vikenda Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana, na kom će Đoan Mir imati prvu priliku da postane MotoGP šampion.

Pre nego što nastavimo sa Mirom i njegovim pohodom na titulu, za one koji nisu upućeni, red je da spomenemo stazu Rikardo Tormo.

Staza Rikardo Tormo u Valensiji završena je i potom odmah ugostila MotoGP šampionat 1999. godine i od tada je zacementirala svoje mesto u GP i MotoGP šampionatu. Unutar same staze postoji nekoliko konfiguracija staze, ali MotoGP se održava na konfiguraciji dužine 4 km, sa 14 krivina (9 levih i 5 desnih) uz startno ciljni pravac dužine 876 metara na kojem se postižu maksimalne brzine do 335 km/h, a toliko je i zvanična maksimalna postignuta na brzina, koju je postavio Andrea Doviciozo. Staza Rikardo Tormo nosi ime istoimenog vozača iz Španije koji je 1978. godine uzeo titulu šampiona u kategoriji od 50 ccm.

Kako biste bolje doživeli stazu, pogledajte video sa motocikla Skot Redinga:

Meč lopta za Mira i Suzuki

Mir je u nedelju konačno došao do svoje prve pobede u MotoGP šampionatu i to u trenutku kada su njegovi konkurenti imali debakl. Na jedan smiren način Mir je uspeo celu trku da odveze bez greške i potpuno zasluženo dođe do pobede. Što je još bitnije, napravio je toliku prednost da sledeće dve trke može da odveze sa minimalnim rizikom i da postane MotoGP šampion. Njegovi najbliži konkurentni za titulu su Kvartararo i Rins koji zaostaju 37 bodova za Mirom. Čini se da je upravo Rins najveći konkurent, pošto Yamaha prošlu trku nije nikako funkcionisala u Valensiji.

MotoGP Valensija 2
Rins najozbiljniji konkurent da ugrosi Mira Foto: www.suzuki-racing.com

Koje pozicije Mir treba da osvoji da bi postao šampion?

Mir će u nedelju postati šampion u sledećim slučajevima:

  • Ukoliko Mir završi na podijumu biće šampion bez obzira na to gde Rins i Kvartararo završe trku
  • Ukoliko završi na 4., 5., ili 6. poziciji, a Rins i Kvartararo ili Vinjales ne pobede
  • Ako završi na 8., 9. ili 10. poziciji, a Vinjales ili Doviciozo ne pobede i Mir i Kvartararo ne završe na boljoj poziciji od trećeg mesta
  • Ukoliko bude 11., Vinjales, Doviciozo i Morbideli ne pobede, a Rin i Kvartararo ne završe na boljoj poziciji od trećeg mesta
  • Ukoliko Mir bude 12., 13. ili 14., Morbideli i Doviciozo ne pobede, Vinjales ne bude bolje plasiran od trećeg mesta, a Rins i Kvartararo ne završen na podijumu
  • Ako Mir završi na 15. mestu, Morbideli i Doviciozo ne pobede, Vinjales ne bude bolje plasiran od trećeg mesta, a Rins i Kvartararo ne završe bolje od 5. pozicije
  • Ukoliko Mir ne osvoji nijedan bod, Doviciozo i Morbideli ne budu bolje plasirani od trećeg mesta, Vinjales ne završi na podijumu, a Kvartararo i Rins ne završe bolje od 5. pozicije.

Jednostavnije rečeno, ukoliko nakon trke Mir bude imao više od 25 bodova biće novi MotoGP šampion. Budući da je na prošloj tric Mir bio fantastičan, ukoliko se nešto nepredviđeno ne dogodi, sasvim je izvesno da će biti na podijumu.

Da li će Mir u nedelju postati novi šampion? MotoGP Valensija 2

Zapravo, Suzuki ima šansu da osvoji sve što se ove sezone osvojiti može. Imaju priliku da njihovi vozači budu prvi i drugi u generalnom plasmanu vozača. Zatim Suzuki Ecstar ekipa u plasmanu timova vodi sa čak 82 boda prednosti. Takođe, Suzuki vodi i u poretku konstruktora sa prednosti od 7 bodova u odnosu na Ducati. Da li će ovo biti najbolja sezona za Suzuki u njihovoj istoriji?

Pol Espargaro, Binder i Nagakami vrebaju iz senke

Tri vozača na koje bi trebalo obratiti pažnju ovog vikenda su Pol Espargaro, Binder i Nakagami. Za Pol Espargara smo svi videli za šta je sposoban, a informacije koje su on i njegov tim pokupili tokom prethodne trke biće od velikog značaja u nedelju.

Sa druge strane garaže tu je i Bred Binder koji je trku završio na fantastičnom sedmom mestu, sa samo 10,137 sekundi zaostatka u odnosu na pobednika trke. Zašto kažem “samo” 10 sekundi? Pa zato što je Binder morao da odradi kaznu dužeg kruga zbog incidenta na Aragon 2 trci, kada je počistio Milera. Tu je Binder izgubio dragoceno vreme, a ako se bude bolje kvalifikovao, očekuje da će biti u borbi za podijum. Uz dvojac fabričkih KTM vozača ne bih odbacio ni Oliveiru koji je takođe dobro završio trku na petoj poziciji.

KTM opasan u Valensiji Foto: Polarity Photo

Nakagami je bio odličan tokom cele trke i pred kraj se približavao Pol Espargaru. Budući da kada se voze dve trke na istoj stazi Nakagami na drugoj trci vozi još bolje, ne bih isključio mogućnost da će se Nakagami osvojiti svoj prvi podijum. Tokom cele trke ima prilično konstantne krugove tako da bih ga slobodono smeo staviti među prva tri vozača.

Ostajem pri tome da će Suzuki opet imati prve dve pozicije samo je pitanje u kom redosledu. Rins je u nedelju napravio grešku kada je slučajno promašio brzinu i to je Mir iskoristio da ga obiđe. Mir je svakako imao bolji ritam, ali je i Rins opasno brz.

Ukoliko ste prethodnu trku propustili, predlažem da ovu obavezno pogledate. Sigurno će se bar 5-6 vozača boriti sa najviše pozicije i borba će biti odlična.

Za komentare i diskusiju o trkačkom vikendu, možete svratiti do naše teme na forumu, posveće MotoGP Valensija 2 trkačkom vikendu.

Da ne biste propustili treninge ili trku, prilažem raspored i satnicu trkačkog vikenda:

Petak:
Moto3 FP1 10:00 – 10:40
MotoGP FP1 10:55 – 11:40
Moto2F P1 11:55 – 12:35
Moto3 FP2 13:35 – 14:15
MotoGP FP2 14:30 – 15:15
Moto2 FP2 15:30 – 16:10

Subota:
Moto3 FP3  10:00 – 10:40
MotoGP FP3 10:55 – 11:40
Moto2 FP3  11:55 – 12:35
Moto3 QP1 13:15 – 13:30

Moto3 QP2 13:40 – 13:55
MotoGP FP4 14:10 – 14:40
MotoGP Q1 14:50 – 15:05
MotoGP Q2 15:15 – 15:30
Moto2 QP1 15:50 – 16:05

Moto2 QP2 16:15 – 16:30

Nedelja:
Moto3 WUP 09:00 – 09:20
Moto2 WUP 09:30 – 09:50
MotoGP WUP 10:00 – 10:20
Moto3 Trka 11:00
Moto2 Trka 12:20
MotoGP Trka 14:00


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.