January 17, 2021
Naslovna Moto Sport Kad i posle koliko kilometara se menjanju delovi na MotoGP motociklima?

Kad i posle koliko kilometara se menjanju delovi na MotoGP motociklima?

-

MotoGP motocikli su tehnički najnapredniji sportski motocikli na svetu. Interval zamene delova za te motocikle daleko je kraći u odnosu na serijske motocikle koje vozimo na ulici. Za neke delove smo saznali zanimljive podatke u vezi sa njihovim intervalom zamene i to ćemo vam rado predstaviti.

Celokupan MotoGP motocikl sastoji se od oko 2.000 delova, a 200 delova moraju da se zamene posle određene kilometraže koju jedan tipičan MotoGP motocikl pređe. Tokom celokupnog trkačkog vikenda MotoGP motocikl pređe oko 500 km (oko 110 km u toku trke i blizu 400 km tokom treninga, kvalifikacija i zagrevanja).

Ulje kao jedna od najbitnijih stvari za dugotrajnost agregata motocikla traži zamenu na svakih pređenih 350 km. Znači ulje se menja skoro dva puta u toku trkačkog vikenda. Rashladna tečnost se menja u isto vreme kao i ulje.

Lanac i lančanici trpe velika naprezanja tokom trkačkog vikenda. Recimo, Ducati GP19 isporučuje oko 300 KS i sva ta snaga prenosi se preko lanca i lančanika na zadnji točak. Lanac se menja posle 500 pređenih kilometara ili prosto rečeno, posle svakog trkačkog vikenda. Lančanici imaju nešto duži životni vek i menjaju se posle 1.000 pređenih kilometara ili dva trkačka vikenda.

Ducati GP

Lamele u kvačilu zahtevaju zamenu posle svakog probnog starta motocikla, a kompletno kvačilo se menja posle 1.000 pređenih kilometara.

Na 1.000 pređenih kilometara ili posle dva trkačka vikenda menjaju se karbonski diskovi i kočione pločice.

Na MotoGP motociklima nalaze se točkovi izrađeni od magnezijuma ili nekih lakih legura koje su izuzetno izdržljive na naprezanja, ali nisu izdržljive na udarce. Radi bezbednosti po vozače, točkovi se menjaju na oko 1.200 pređenih kilometara.

Pročitajte još: MotoGP tehnika, o potrošnji goriva, količini goriva…

Agregat je konstruisan tako da mora da izdrži četiri trke ili oko 2.000 pređenih kilometara. Zato se posle svake četvrte trke ubacuje novi agregat, naravno ukoliko ne dođe ranije do nekog ozbiljnijeg kvara.

MotoGP agregat

Negde na polovini sezone timovi moraju da stave nove upravljače i novo sedište. Ako se pitate zašto novo sedište, samo se prisetite kakve je probleme imao Džek Miler na prvoj trci ove sezone u Kataru kada je morao da odustane zbog problema sa sedištem. Što se upravljača tiče, svima je dobro poznato da na svim komponentama dolazi do zamora materijala. Upravljač trpi velike sile naprezanja prilikom naglih kočenja, te može lako doći do pucanja.

Ducati GP motocikli

Na 4.500 pređenih kilometara na MotoGP motociklu je neophodno zameniti šasiju i zadnju viljušku. Većina fabričkih ekipa ovo odradi mnogo ranije iz razloga što razvoj fabričkih ekipa neprestano traje i često dobijaju nove komponente.

MotoGP motocikli, Šasija

Na MotoGP motociklima, svaka komponenta je predviđena da izdrži određeni broj kilometara. Pritom, većina komponenti izrađena od drugačijih materijala, najviše zbog uštede na težini. Veliko opterećenje i male tolerancije pri izradi delova za te motocikle čine da su intervali zamene takvih delova daleko kraći, ali to je sve čar ovog sporta u kojoj i najmanja sitnica znači mnogo.

Ukoliko vam se ovaj tekst svideo predlažemo da pročitate i sledeću temu: Kako funkcioniše prednje i zadnje ogibljenje na MotoGP motociklu?

Takođe, ovaj tekst možete pročitati i u trećem broju našeg časopisa. Ukoliko niste nabavili treći broj časopisa, možete ga poručiti sa našeg sajta. Porudžbinu možete obaviti ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
18,933FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
114PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se