NaslovnaMoto GaražaKako odabrati kacigu odgovarajuće veličine?

Kako odabrati kacigu odgovarajuće veličine?

-

Svi se radujemo kupovini nove kacige. Odabir prave veličine kacige veoma je bitan zapre svega za vašu bezbednost, a zatim i udobnost. Međutim, kada se odlučimo na kupovinu, često budemo u dilemi kako odabrati kacigu odgovarajuće veličine. Taj problem naročito se javlja kada prvi put kupujemo kacigu. Pokušaćemo da vam našim savetima pomognemo da lakše i bolje odaberete kacigu prave veličine.

Pre nego što pređemo na savete u vezi sa odabirom veličine kacige, moramo da spomenemo zašto je uopšte bitno nositi kacigu. Od svih delova zaštitne opreme za motocikliste, kaciga je najbitniji deo opreme. Glava je ta koja je najosetljivija na udarce i ujedno je najviše izložena opasnosti prilikom vožnje motocikla. Osim toga, vožnja motocikla bez kacige uopšte nije zanimljiva, kako zbog vetra koji zna da smeta, tako i zbog raznih insekata i predmeta koji vas mogu povrediti tokom vožnje ukoliko ne nosite kacigu. Dovoljno je da vas na trenutak omete insekt koji će vam ući u oko, pa da usled toga izgubite kontrolu nad motociklom.

U slučaju pada sa motocikla, kaciga ima zadatak da prihvati energiju udarca i da je apsorbuje što je više moguće kako bi se što manje energije prenelo na glavu. Zato se preporučuje zamena kacige posle bilo kog pada usleg kog je kaciga dobila udarac, ma koliko taj udarac bio snažan.

Ukratko, verujemo da je bitno da uvek posedujete što kvalitetniju kacigu u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, ali da pri tome ta kaciga bude odgovarajuće veličine i da obavezno poseduje relevantne bezbednosne sertifikate.

Dva najbitnija aspekta za odabir kacige koja će vam odgovarati su oblik kacige i veličina same kacige.

Postoje razni oblici kacige

Ukoliko niste upućeni, razni proizvođači prave razne oblike same školjke kaciga. Tako na tržištu najčešće možete pronaći sledeće oblike kaciga:

Ovalno izduženog oblika – ovaj oblik odgovara osobama sa izduženim oblikom glave gledajući od čela ka potiljku.

Srednje ovalnog oblika – za oblik glave koji je nešto manje izdužen u odnosu na prethodno opisan oblik. Srednje ovalan oblik kaciga je najčešći kod većine proizvođača, budući da je ovo najčešći oblik glave.

Kružno ovalan oblik – namenjen osobama koje imaju prilično simetričan oblik glave.

Unutrašnji deo kacige utiče na veličinu

Možda i najbitnija stvar za odabir kacige odgovarajuće veličine je sama unutrašnja dimenzija kacige. Veličinu kacige koja potencijalno može da vam odgovara, možete jednostavno izmeriti tako što ćete izmeriti obim svoje glave.

Obim glave merite tako što uzmete fleksibilni metar i zatim opašete glavu tim metrom, te zatim očitate vrednost sa metra. Veličina kacige može neznatno da varira od proizvođača kacige, mada su u današnje vreme odstupanja neznatna.

Kako odabrati kacigu odgovarajuće veličine?
Kako odabrati kacigu odgovarajuće veličine Foto: Moto Bike

Na sledećoj slici možete pogledati kako se kategorišu veličine kaciga u odnosu na izmereni obim glave. Konkretno u ovom slučaju radi se o LS2 brendu, ali kao što smo rekli odstupanja od veličina drugih proizvođača su neznatna.

Foto: Moto Bike

Obavezno probajte kacigu

Prva preporuka je da nikad ne kupujete kacigu pre nego što je probate. Određivanje veličine i oblika služi čisto da ne lutate mnogo pri traženju kaciga.

Kada ste merenjem odredili veličinu, oblik i dizajn kacige koja vam se sviđa na red je došlo da probate da li vam kaciga zaista odgovara. Kada stavite kacigu na glavu bitno je da vam lepo legne i da ne osećate nelagodnost kada je nosite.

Prilikom nošenja kacige trebalo bi da vam obrazi budu blago pritisnuti. Zatim uhvatite kacigu za prednji deo i pomerajte je dok vam je na glavi. Trebalo bi da vam se pomeraju obrazi, ali ne i kaciga. Odnosno kaciga ne sme da pomera, a glava da stoji, što je znak da je kaciga velika.

Takođe, ukoliko osetite da malo kaciga malo teže nailazi na glavu, nemojte misliti da vam je kaciga mala. Kaciga ne sme lagano da naiđe, što je često znak da je u pitanju velika kaciga.

Ukoliko osetite bol ili osećate da je pritisak preveliki, to znači da vam je kaciga mala. Međutim, ukoliko vas kaciga pritiska tek nešto malo, imajte na umu da se kaciga “razgazi” za 15-20% posle oko 20 časova nošenja.

Foto: LS2 Moto Bike

Kacigu držite na glavi neko vreme. Verujemo da će vam svi prodavci dozvoliti da držite kacigu na glavi bar 15 – 20 minuta. Pokušajte da primetite da li osećate neki nelagodan pritisak na nekom delu glave. Ukoliko nema pritiska, to je to, pronašli ste odgovarajuću kacigu.

Razmišljajte o svojoj bezbednosti, odaberite odgovarajuću boju kacige

Radi vaše bezbednosti, preporuka je da se odlučite za kacige svetlijih boja ili čisto bele kacige. Prema nekim studijama koje su rađene u Australiji i na Novom Zelandu, utvrđeno je da su vozači sa svetlijim bojama kaciga učestvovali u manje saobraćajnih nezgoda u odnosu na vozače sa crnim ili tamnim bojama kaciga. Boja kaciga igra bitnu ulogu u uočljivosti od strane drugih učesnika u saobraćaju. Imajte i to u vidu prilikom kupovine kacige.

Još jedna napomena za kraj: nikada nemojte žuriti sa kupovinom kacige. Pronađite kacigu odgovarajuće veličine koja će svaku vašu narednu vožnju motocikla učini još prijatnijom. Takođe, nemojte štedeti na kacigi, kao i ostatku svoje opreme. Sva oprema koju nosite, a pogotovo kaciga, vam može značiti mnogo ukoliko dođe do nezgode.

Današnji tekst sponzorisan je od strane LS2 brenda koji vodi računa da svaki vozač bude bezbedan. Generalni zastupnik za LS2 je firma Moto Bike i njihovu pondu LS2 kaciga možete pogledati na ovom linku.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.