NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoSpeed 400 i Scrambler 400X - Novo poglavlje za Triumph

Speed 400 i Scrambler 400X – Novo poglavlje za Triumph

-

Triumph otvara nova poglavlja što pokazuje da im poslovanje ide dobro i zato se šire na nove sektore. Dok kuckam ove redove, već je predstavljen TF250X potpuni MX motocikl, ali o njemu nekom drugom prilikom. Otkako je Triumph ponov zaživeo pre 40 godina, do sada nisu imali početnički segment motocikala sa agregatima manje radne zapremine. Upravo je Triumph zakoračio i u ovu kategoriju zahvaljujući Speed 400 i Scrambler 400X modelima.

Glavna specijalnost Triumph-a oduvek su bili trocilindrični redni agregati sa kojim popunjavaju gamu od 660 cm³ pa sve do 1.160 cm³ koliko iznosi radna zapremina za Tiger 1200. Pošto je svakom proizvođaču potreban motocikl iz takozvanog početničkog segmenta na bazi kojeg posle grade ljubitelje brenda, Triumph je želeo da napravi motocikle koji će imati šarm i performanse Triumph-a.

Pomenuti trocilindraši nisu ni jeftini ni pogodni za motocikle male radne zapremine, Triumph je svoju snagu udružio sa jakim proizvođačem motocikala. Firma Bajaj poznata je po svojim izdržljivim jednocilindričnim agregatima. Uostalom, Bajaj proizvodi KTM Duke 125, kao i Duke 390 motocikle.

Triumph Speed 400 i Scrambler 400X
Foto: Triumph

Tako su Triumph i Bajaj napravili saradnju oko razvoja jednocilindraši zahvaljujući kojem danas pišemo o Speed 400 i Scrambler 400X modelima. Dobra vest je i da je kompletan motocikl pravljen od nule, odnosno nisu korištena rešenja ili baza postojećih motocikala iz game.

Agregat skoro na granici snage A2 kategorije

Sudeći prema specifikaciji, Triumph i Bajaj su se prilično potrudili da naprave konkurentan agregat. Prečnik i hod klipa iznose 89 x 64 mm što bi trebalo da mu da snagu na nižim obrtajima. Karakteristika i ujedno mana jednocilindrašima je što nemaju toliko snage na niskim obrtajima, ali je Triumph to izgleda uspeo donekle da reši, što specifikacija i pokazuje. Maksimalni obrtni moment iznosi 37,5 Nm na 6.500 O/Min uz maksimalnu snagu od 39,5 KS (29,4 kW) na 8.000 O/Min. Respektabilna snaga skoro na granici maksimalne dozvoljene snage za A2 vozačku kategoriju.

Pomenuta snaga je izvučena iz 398,15 cm³ radne zapremine. Konfiguracija glave agregata je standardna, odnosno sa dve bregaste osovine i četiri ventila. Kompresioni odnos nije mali i iznosi 12:1 što je još jedan dokaz da se išlo na izvlačenje performansi i da Speed 400 i Scrambler 400X nisu tu samo da bi popunili gamu, već i da uzvrate udarac konkurenciji.

Bosch elektronika biće zadužena da se agregat pravilno napaja gorivom i funkcioniše kako treba. Menjač će biti šestostepeni sa višelamelnim kvačilom potopljenim u ulju. Kvačilo poseduje sada već čuvenu “assist” funkciju koja smanjuje potreba pritisak na polugu kvačila, tako da se promene prenosa i kretanja iz mesta obavljaju sa manje zamora. Dakle, kompaktan agregat sa jednostavnim tehničkim rešenjima. Deklarisana potrošnja iznosi 3,5 litara na 100 km, a čekamo prve testove da tu stavku i proverimo.

Dobre kočnice i ogibljenje

Razlike u šasiji i komponentama poput kočnica i ogibljenja nema, odnosno ima razlika u ogibljenju, ali su minimalne.

Za početak, šasija je čelična cevasta sa podramom prišravljenim za šasiju. Upotreba čelika za izradu šasije dovela je do stabilnog i čvrstog motocikla, ali je nuspojava nešto veća masa u poređenju sa konkurencijom. Triumph Speed 400 poseduje masu sa svim tečnostima od 170 kg, dok Scrambler 400X ima 178 kg. Poređenja radi, KTM koristi chro – moly šasiju i tu su napravili uštede u masi.

Triumph Speed 400 i Scrambler 400X
Foto: Triumph

Prednja viljuška obrnuta i robusna sa prečnikom štapova od 43 mm, a zadnji gasni amortizer ima mogućnost podešavanja predopterećenja opruge. Na papiru ogibljenje deluje kvalitetno, naročito prednja viljuška. Razlike u ogibljenju između Speed 400 i Scrambler 400X dolaze u hodu točkova.

Speed 400 ima hod prednjeg točka od 140 mm i zadnjeg točka od 130 mm, dok Scrambler 400X ima hod prednjeg točka od 150 mm i zadnjeg od takođe 150 mm.

Tu dolazimo i do razlike u točkovima, što je i razumljivo jer oba modela imaju različitu namenu. Triumph je za Speed 400 ugradio livene aluminijumske točkove sa 10 krakova na koje su montirane gume u dimenzijama 110/70 R17 napred i 150/60 R17 pozadi.

Za potrebe Scrambler 400X verzije koja je previđena i za silazak sa asfalta na off road terene montirane su takođe livene felne sa 10 krakova, ali sa gumam dimenzija 100/90-19 napred i 140/80-17 pozadi.

Triumph Speed 400 i Scrambler 400X
Foto: Triumph

Kočnice su još jedna od komponenti na kojim Triumph nije štedeo. Obe verzije koriste radijalno postavljene četvoroklipne čeljusti i fiksni disk prečnika 300 mm napred, kao i 230 mm disk pozadi i plutajuću kočionu čeljust. Ovakve kočnice na papiru bi trebalo da pruže više nego dobru zaustavnu snagu i performanse na kočenju.

Kada je reč o dimenzijama, tu dolazi do najveće razmimoilaženja između Speed 400 i Scrambler 400X (ukoliko izuzmemo dizajn). Speed 400 ima sedište postavljeno na 790 mm od tla, dok Scrambler 400X ima sedište postavljeno nešto više, na 835 mm.

Zbog većeg zatura od 24.6 º kojim je postavljena prednja viljuška na Speed 400, međuosovinsko rastojanje iznosi 1.377 mm, dok Scrambler 400X ima zatur od 23.2 º i njegovo međuosovinsko rastojanje iznosi 1.418 mm.

Foto: Triumph

Šta to znači u praksi? U praksi to znači da će Speed 400 biti upravljivi i reaktivniji po krivinama, dok će Scrambler 400X biti stabilniji. Obe karakteristike i idu sa namenom za koju su predviđeni, jer je Speed 400 predviđen za asfalt, dok je Scrambler 400X-u potrebna stabilnost pri vožnji van asfalta.

Obe verzije imaju zapreminu rezervoara od 13 litara, što znači da će imati teoretsku autnomiju od oko 350 km.

Dizajn dostojan Triumph-a

Kada je reč o dizajnu, obe verzije imaju prepoznatvlji Triumph dizajn. Speed 400 je srednje agresivan naked na kojem odmah u oko upada zlatnja moćna prednja viljuška, rezervoar sa Triumph logom u velikom fontu kao i jednostavna crta motocikla koji izgleda kao da je iscrtan i napravljen iz poteza.

Foto: Triumph

Scrambler 400X ima upečatljive točkove većeg prečnika sa kramponskim gumama, farom koji se ističe više nego na Speed 400, auspuhom, odnosno prigušivačima iz dva dela. Scrambler 400X takođe ima lepu i jednostavnu liniju i možda više pleni izgledom nego Speed 400.

Triumph Speed 400 i Scrambler 400X
Foto: Triumph

Kontrola proklizavanja, Ride-by-wire…

Speed 400 i Scrambler 400X nisu samo mehanički motocikli sa retro šarmom, već su opremljeni i naprednom tehnologijom. Poseduju Ride-by-wire sistem, kontrolu proklizavanja koja može da se isključi, poseduju i dvokanali Bosch ABS.

Svetlosna grupa je u potpunosti izvedena u LED tehnologiji. Ukoliko ste ljubite analognih obrtomera, onda ćete na Speed 400 i Scrambler 400X gledati sa simpatijama, pošto poseduju analogno – digitalnu instrument tablu. Brzinomer je analogni, dok se LCD instrument tabla sa obrtomerom u digitalnom zapisu i ostali podaci nalaze smešteni u sredini.

Foto: Triumph

Lep udarac na konkurenciju

Triumph Speed 400 i Scrambler 400X dolaze u dobrom momentu kada je konkurencija u ovoj kategoriji prilično jaka. KTM 390 Duke, BMW G310, CFMOTO 450NK, Kawasaki Z400, Yamaha MT-03 i ostali čekaju da se obračunaju sa Speed 400 i Scrambler 400X ili oni da se obračunaju sa njima. Potencijal je tu, bar na papiru. Uskoro će i prvi testovi i BJBikers redakcija imaće priliku da već u januaru isproba obe verzije.

Cena za sada nije poznata, ali će biti uskoro, a obe verzije biće dostupne već od prvih meseci predstojeće godine. Novi uvoznik za Triumph (o kojem više možete pročitati na ovom linku) će zasigurno imati obe verzije na stanju.

Ukoliko vas interesuje više detalja oko rezervacije Speed 400 ili Scrambler 400X verzije, možete posetiti Triumph salon u Beogradu na adresi Autoput za Novi Sad 73 ili na broj telefona 063/540-587.

Triumph Speed 400 biće dostupan u tri kombinacije boja (Carnival Red, Caspian Blue i Phantom Black) dok će Scrambler 400X imati nešto raznovrsniju kombinaciju (Matt Khaki Green i Fusion White, Carnival Red i Phantom Black, plus Phantom Black i Silver Ice opcije).

Za utiske povodom Triumph Speed 400 i Scrambler 400X možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.