NaslovnaMoto GaražaKawasaki napuša WSBK šampionat i vraća se kao BIMOTA!

Kawasaki napuša WSBK šampionat i vraća se kao BIMOTA!

-

Juče je stigla iznenađujuća vest da Kawasaki od 2025. godine napušta WSBK šampionat! Ovoj vesti se niko nije nadao, naročito ne u ovom momentu.

Kawasaki ove i prošle sezone nije imao fantastične rezultate u WSBK šampionatu, ali nije bio ni loš. Kawasaki ZX10RR nije trenutno na nivou na kojem je Ducati Panigale V4R ili BMW M1000RR, ali su svakako bili rame uz rame sa Yamahom R1.

Ove godine su pobedili na prvoj rundi WSBK šampionata, dok Aleks Louz niže sasvim dobre rezultate i bori se za podijume.

Ipak, Kawasaki ima totalno drugačije planove, jer su rešili da sledeće godine napuste WSBK šampionat.

WSBK Katalunja
Foto: Kawasaki

Kawasaki i BIMOTA udružuju snage

Međutim, to odustajanje nije potpuno. Kawasaki je 2019. godine otkupio 49,9% procenata legendarne BIMOTA-e. Od tada su izbacili par verzija BIMOTA motocikala pokretanih Kawasaki agregatima.

U istom momentu kada je Kawasaki objavio da se povlači iz WSBK šampionata, odjeknula je i vest da se BIMOTA vraća u WSBK šampionat.

Naime, budući da Kawasaki poseduje skoro polovinu vlasništva BIMOTA-e rešili su da doniraju Kawasaki agregate, a da šasiju i ostale komponente projektuje BIMOTA. Pretpostavka je da je Kawasaki uvideo da serijski motocikli teško mogu da se nose sa trenutnom konkurencijom u vidu BMW-a koji ima specijalnu verziju M1000RR i Ducati-ja sa Panigale V4R.

Iz tog razloga žele da naprave specijalnu verziju koja će biti ekskluzivna (i nadamo se konkurenta) trkačka mašina. Jedini problem je što nije jasno kako će funkcionisati taj projekat, jer da bi neki motocikl učestvovao u WSBK šampionatu potrebno je da proizvedu minimum 2.000 primeraka motocikla.

BIMOTA KB4 pokretana Kawasakijevim agregatom Foto: BIMOTA

BIMOTA prvi pobednik u istoriji WSBK šampionata

Na samom početku WSBK šampionata i na prvoj trci ikada održanoj, pobedila je upravo BIMOTA i to u rukama Davida Tardocija (trenutno glavnog čoveka u Ducati MotoGP ekipi). Tada je BIMOTA koristili agregat iz Yamahe FZ 750 2MG i ta verzija nosila je naziv BIMOTA YB4 I.E.

David Tardoci i BIMOTA YB4. i.E.

Poslednju pobedu u WSBK šampionatu BIMOTA je odnela 2000. godine kada je Antoni Gobert vozio SB8R.


Predlažemo da pročitate:

Bimota YB4 I.E. prvi superbajk pobednik u istoriji


Zanimljiv događaj u novijoj WSBK istoriji

Kombinacija Kawasaki – BIMOTA izuzetno je zanimljiva u novijoj WSBK istoriji. Kawasaki ima resursa i znanja da napravi više nego konkurentna motocikl. Jedini problem je što cena koštanja tog motocikla ne bi smela da pređe 44.000 EUR-a. Ruku na srce i Ducati V4R u proizvodnji košta više od toga, ali je zbog marketinškog poteza Ducati ušao u taj projekat sa takoreći gubitkom.

Zatim je istim putem krenuo i BMW, a sada će Kawasaki na potpuno drugačiji način pokušat isto.

Za utiske povodom “izlaska” Kawasakija iz WSBK šampionata, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.