September 27, 2020
Naslovna Garaža Bimota YB4 I.E. prvi superbajk pobednik u istoriji

Bimota YB4 I.E. prvi superbajk pobednik u istoriji

-

Bimota je brend koji je osnovao čuveni Masimo Tamburini sa dvojicom svojih saradnika. Na žalost, Bimota u ovom trenutku više ne proizvodi motocikle, ali se valja podsetiti Bimota YB4 I.E. modela.

Bimota YB4 I.E. ušla je u istoriju 1988. godine kao prvi pobednik tek osnovanog svetskog superbajk šampionata. Prvu pobedu i uspeh u svetskom superbajk šampionatu ostavićemo na trenutak po strani da bismo se vratili na sam početak razvoja i evolucije YB4 I.E. Bimota u svojoj istoriji nikada nije koristila sopstvene agregate, već je ugrađivala agregate drugih proizvođača poput Kawasakija, Suzukija, Honde, Ducatija, Yamahe i u novijoj istoriju od BMW – a.

Federiko Martini bio je zadužen za ovaj projekat. Martini je imao kao otežavajuću okolnost to što je došao posle Tamburinija koji je napustio Bimotu i otišao da sarađuje sa Kastiljonijem u Cagivi. Martini je bio pod velikim pritiskom, naročito kad je odlučio da za YB4 konstruiše klasičan aluminijumski ram umesto čeličnog cevastog koji je do tad tradicionalno upotrebljavan na gotovo svim Bimotinim modelima. Na kraju će se ispostaviti da je upravo zahvaljujuči Martinijevom ramu Bimota YB4 doživela veliki uspeh.

Bimota

Za YB4 I.E. korišten je četvorocilindrični agregat Yamahe FZ 750 2MG modela radne zapremine 749 cm³ sa 5 ventila po cilindru. Maksimalna deklarisana snaga iznosila je 121 KS pri 10.500 O/min i 88.3 NM obrtnog momenta pri 8.500 O/min. Bimota VB4 I.E. nastala je krajem 1986. godine i u prvobitnoj verziji za napajanje gorivom korišteni su Mikuni karburatori koji su posle zamenjeni sa Weber-Mareli injektorima. Korištenje injektora umesto karburatora presudilo je da YB4 dobije u svom nazivu I.E..

Agregat iz Yamahe FZ 750 do tad nije imao velikog uspeha u izvornom Yamahinom modelu iz razloga što nije imao dovoljno snage na niskim i srednjim obrtajima. U Bimoti su se poprilično potrudili da ispeglaju ove probleme. Iz tog razloga upotrebljeni su injektori kao i još neka, za to vreme, prilično revolucionarna rešenja. Bimota je ubacila senzor koji je merio u kolikoj meri su otvorena leptirasta tela. Pritisak vazduha koji je ulazio u cilindre kontrolisan je i konstantno je iznosio 3 bara. Sve ove radnje su kontrolisane preko jednog čipa koji je nalazio u crnoj kutiji koja je predstavljala “mozak” motocikla.

David Tardoci Bimota YB4 I.E.
David Tardoci Bimota YB4 I.E.

Iako je agregat bio i više nego odličan, mnogi tvrde da je šasija zaslužna za odlične vozne sposobnosti koje je YB4 I.E. nudila. Lagana aluminijumska šasija konstruisana je tako da sa stres prenosi na agregat. Međuosovinsko rastojanje je bilo kraće u odnosu na druge konkurenten motocikle, što je YB4 I.E. činilo veoma upravljivom.

Suva težina motocikla iznosila je samo 180 Kg, a ako dodamo i rezervoar zapremine 20 litara dobijamo ukupnu težinu od nešto više od 200 Kg. Marzocchi M1R prednja viljuška posedovala je podešavanja poniranja.

1987. godine Virdžinijo Ferari osvaja svetski šampionat u formuli TT u kojoj je do tad dominirala Honda. Sledeće 1988. godine formirano je svetsko superbajk prvenstvo. Da bi Bimota mogla da nastupa u ovom novom šampionatu morala je da proizvede minimum od 200 motocikala. Bimota je uspela da ostvari ovaj uslov i prema nekim informacijama do početka 1988. godine proizvedeno je 203 primeraka Bimota YB4 I.E..

Bimota YB4

Na prvoj trci koja je vožena na Doningtonu 3. aprila 1988. godine, pobedu je odneo David Tardoci. Tardoci se do kraja sezone borio za šampionsku titulu, ali ga je pad na poslednjoj trci koštao titule i šampionat je završio na trećoj poziciji u generalnom poretku.

Bimota YB4 I.E. zasigurno je jedan od najuspešnijih modela u istoriji Bimota fabrike. Posle YB4 I.E. nijedan drugi model nije bio ni blizu da osvoji svetsko superbajk prvenstvo.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,365FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
111PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se