NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeKawasaki Versys 1000SE - Dugoprugaš bez premca

Kawasaki Versys 1000SE – Dugoprugaš bez premca

-

Zahvaljujući firmi Trio Motors, po prvi put ove godine na našem testu našao se jedan motocikl iz Kawasaki game i to ne bilo koji, već Versys 1000SE koji je dobro prodavan širom sveta i dolazi sa dosta opreme.

Kawasaki Versys 650 i Versys 1000 modeli spadaju u najprodavanije motocikle u svojoj klasi. Do skoro kod nas nije bio uvoznik koji je imao na stanju ozbiljnu gamu motocikala. Trio Motors je ove godine rešio da to popravi. Uglavnom, Kawasaki Versys 1000SE zvezda je današnjeg teksta. Litarski agregat i dosta opreme sa kojom smo se upoznavali tokom 850 km dugog testa.

Lepa i uglađena isporuka snage, uz ekonomičnu potrošnju

Putni motocikli sa rednim četvorocilindričnim agregatom postali su retki. Dobra vest za sve vas koji ih volite je da Kawasaki Versys 1000SE pokreće upravo redni četvorocilndraš radne zapremine 1.043 cm3.

Ovaj agregat je totalno prilagođen touring vožnji. Na papiru Versys 1000SE ima 120 KS (88,2 kW) na 9.000 O/Min i maksimalni obrtni moment od 102 Nm na 7.500 O/Min. Na papiru vam možda deluje malo ova snaga iz pomenute radne zapremine, ali je ovaj agregat napravljen da traje, da bude ekonomičan i totalno je pogođen nameni.

Foto: BJBikers

Isporuka snage već od niskih obrtaja je odlična, što znači da snage imate u izobiljnu već na niskim obrtajima pa sve do kraja obrtomera. Isporuka snage je meka, što ne znači da pri naglom dodavanju gasa Versys 1000SE ne ubrzava impresivno. Do oko 180 km/h stiže prilično brzo.

Za dobro ubrzanje i isporuku snage zaslužni su i dobro odmeren šestostepeni menjač, finalni prenos kao i kvik šifter koji funkcioniše pri promeni stepena prenosa naviše i naviše. Mala napomena je da kvik šifter ne radi na niskom broju obrtaja, čisto da znate kad budete probali Versys 1000SE. Od 4.000 O/Min pa naviše kvik šifter funkcioniše lepo u oba smera.

Kada krećete sa semafora i vozite po gradu nema zamaranja ruke na kvačilo, jer je kvačilo proklizavajuće i ima “asisst” funkciju koja smanjuje potreban pritisak na polugu kvačila.

Deklarisana brzina za Kawasaki Versys 1000SE na papiru iznosi 240 km/h. Na našem testu dohvatilo smo oko 210 km/h do kojih se ubrzava relativno lako, nakon toga otpor vetra na vetrobranu, kao i bočni koferi drastično usporavaju ubrzanje, te smo na 210 km/h popustili gas, ali je na skali obrtomera ostalo još raspoloživih obrtaja, tako da ćemo verovati zvaničnim podacima.

Foto: BJBikers

Brzine putovanja od 80 – 130 km/h Versys 1000SE gotovo da i ne oseti. Obrtomer se na ovim brzinama konstantno nalazi u ECO rasponu. Prosečna potrošnja tokom testa kretala se od 5,3 – 6,4 litara na 100 km. Ekonomična potrošnja ako se u obzir uzme činjenica da je reč o agregat koji ima više od litar radne zapremine.

Takođe, na ovom testnom primerku je bio ugrađen Akrapovič, koji dozvoljava da agregat malo lakše diše.

Ogibljenje prilagođeno touring vožnjama

Oznaka SE naglašava da Versys 1000 poseduje elektronski podesivo ogibljejne. Reč je o Showa Skyhook tehnologiji elektronskog ogibljenja koja još nosi i skraćenicu KECS (Kawasaki Electronic Control Suspension). Upravo KECS oznaku videćete na instrument tabli koja omogućava izbor između tri različita prepodešena režima vožnje, u zavisnosti od toga da li vozite sami, sami sa prtljagom ili sa suvozačem i prtljagom. Elektronski impuls sa instrument table ide do aktuatora u prednjoj viljušci i zadnjem ogibljenju i čine da ogibljenje bude mekše ili tvrđe podešeno. U principu, IMU radi sve ono što biste radili da je u pitanju standardno mehaničko ogibljenje. Ovaj tip ogibljenja nema toliko primenu na sportskim motociklima, ali je na putnom motociklu poput ovog pravi pogodak.

Foto: BJBikers

Upijanje neravnina je savršeno, jedino za agresivniju vožnju je poželjno da unutar menija dodate još malop predotperećenja na oprugama, jer se standardnim podešavanjima pri naglom prebacivanju iz krivine u krivinu oseti da je potrebno malo čvrstine.

Kočenje je takođe odlično, jer su za zaustavljanje zadužene radijalno postavljene četvoroklipne čeljusti i diskovi prečnika 310 mm, a nazad se nalazi jednoklipna kočiona čeljust i disk prečnika 250 mm.

Foto: BJBikers

Kawasaki Versys 1000SE ima nešto veću dužinu od 2.470 mm što pruža veliku stabilnost. Jedina nuspojava je ako se malo zaglavite u gradu ili u gužvi na auto putu koji stoji, te morate da se provlačite kroz saobraćaj. Iako sa svom opremom ima 247 kg, manevrisanje u mestu nije veliki problem. Masa je dobro izbalansirana bilo da imate pun rezervoar zapremine od 21 litru ili ste na rezervi sa gorivom.

Zaštita od vetra je takođe odlična, vetrobran je visok, rezervoar i bočni oklopi takođe dobro štite kolena i noge. Ukoliko je vreme hladnije, vozaču su na raspolaganju grejači ručica.

Jedina zamerka koja može da se uputi pri vožnji na malim brzinama i po toplom vremenu odlazi na desnu deklu kod kvačila, koja zna da greje desno stopala kada je vreme toplo i kada se sporije vozi. Pri nekim brzinama od 80 km/h i više, ta toplota se ne oseti.

Foto: BJBikers

Ulazak u krivine sa Versys 1000SE je lak, prvenstveno i zbog visine sedišta koja se nalazi na 840 mm, te je lako napasti krivinu, čak i pošto upravljač i nogostupi nisu u sportskom, već putnom položaju koji ne zamara pri dužim vožnjama.

Generalno gledajući, Kawasaki je napravio Versys 1000SE udobnim.

Bogat paket opreme

Kawasaki Versys 1000SE sa ovog testa ima prilično dug spisak opreme, koji valja taksativno popisati: štitnici ruku, podesiv vetrobran, grejači ručica, maglenke, “crash-bar”, koferi i centralni štender.

Elektronski paket koji olakšava duge vožnje

Kawasaki se potrudio da maksimalno olakša duge vožnje i učini ih što bezbednijim. Osim pomentuog elektronskog ogibljenja i kvik šiftera, Versys 1000SE poseduje kontrolu proklizavanja, tri režima vožnje (plus manuelni režim), ABS koji funkcioniše i kada kočite pod nagibom, utičnicu za napajanje uređaja, tempomat, kao i povezivanje sa pametnim telefonom.

Ukoliko se ne odlučite za ugradnju maglenki koje su dodatna oprema, dobra vest je da Versys 1000SE poseduje odlična LED svetla, koja na bočnim stranama imaju adaptivna svetla. Adaptivna svetla se aktiviraju pri nagibu i prolasku kroz krivine i lepo osvetljuju put, što je dobra stvar ukoliko vozite noćnu po krivudavim putevima.

Jedna od lepših instrument tabli

Lepota je subjektivna stvar, ali Versys 1000SE zaista ima lepu i preglednu analogno – digitalnu instrument tablu. Obrtomer je analogni, a ostali podaci poput brzine kretanja i svih drugih stavki su u digitalnom zapisu.

Foto: BJBikers

Jedna zanimljivost koju do sad nisam imao prilike da vidim često, naročito ne na putnim motociklima je prikaz ugla obaranja motocikla. Ukoliko odaberete prikaz te opcije na instrument tabli, možete putem skale da vidite koliko obarate motocikl ili da prebacite na podatak koji beleži maksimalan nagib. Sitnica koja možda nema neko značenje na putnom motociklu, ali je svakako zanimljivost.

Odličan motocikl, sa dosta opreme kao standardne za ne tako preveliku cenu

Kada se sve sabere, Kawasaki Versys 1000SE dobija ocenu 9,5 od 10 na našem testu. Gotovo da mu se nema šta zameriti. Dosta opreme koja dolazi u standardu, agregat sa snagom koje ima sasvim dovoljno i koja se linearno isporučuje, ekonomična potrošnja, udobnost, dosta elektronike koja radi za vas.

Cena za Kawasaki Versys 1000SE iznosi 18.895 EUR. Iako se čini kao velika cifra, kada se sve zbroji, za ono što se dobije spada u prihvatljivu cenu. Ukoliko tražite pitom touring motocikl od litre zapremine onda je Versys 1000SE motocikl za vas.

Ukoliko već posedujete Versys 1000SE ili neki drugi Versys 1000, svoj utisak možete ostaviti u temi na forumu.

Ovaj, ali i druge motocikle iz Kawasaki ponude možete pogledati u Trio salonu na adresi Radnička 22 u Beogradu ili možete posetiti njihovu web stranicu.

Foto: BJBikers

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.