NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeBenelli TRK702X - Ozbiljan korak napred za Benelli

Benelli TRK702X – Ozbiljan korak napred za Benelli

-

Benelli je godinama unazad uglavnom živeo na slavi TRK502 i TRK502X motocikala. Vremenom su širili gamu, ali dva pomenuta modela bila su perjanica prodaje. Potrebe i tržište godinama su pritiskali Benelli da napravi snažniju veriju i ove godine došao je veći i snažniji TRK702X koji se odmah našao na našem testu.

Za razvoj novog TRK702X kao osnova je poslužio TRK502X sa kojim deli šasiju i još neke komponente, ali je motocikl u velikoj meri redizajniran kako bi prihvatio snažniji agregat i kako bi mogao da se nosi sa snažnijim performansama.

Foto: BJBikers

Dobro izbalansirana masa

Prva stvar koja se oseti kada se sedne na TRK702X je kompaktnost i dobro izbalansirana masa, što je pozitivna stvar naročito kada se u obzir uzme da masa motocikla sa svim tečnostima iznosi 239 kg. Iako je zapremina rezervoara 20 litara, čak i sa punim rezervoarom se u gužvi ili u mestu manevriše bez većih problema.

Pri vožnji kroz krivine, kao i na blagom off road terenu kojim je TRK702X vožen, upravljanje je sasvim dobro. Ogibljenje i kompletna ciklistika bez pogovora slušaju zadate komande. Pri ulasku u krivine se oseti veće međuosovinski rastojanje od 1.505 mm, ali je zato TRK702X stabilan pri prolasku kroz krivine i na kočenju.

Foto: BJBikers

Napred se nalazi masivna obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 50 mm, koja na žalost nema mogućnost podešavanja. Cenim da se iz tog razloga Benelli potrudio da prednja viljuška solidno radi u većini uslova sa fabričkim podešavanjem. Hod prednje viljuške iznosi 140 mm.

Benelli je na TRK702X verziji ugradio askijalno postavljene četvoroklipne kočione čeljusti i dva diska prečnika 320 mm napred, dok se pozadi nalazi jednoklipna čeljust i disk prečnika 260 mm. Na kočenjima se oseti da bi kočnice mogle biti malo snažnije. Na putnoj verziji sa oznakom TRK702 nalaze se radijalno postavljene četvoroklipne čeljusti koje zasigurno daju bolje performanse.

Foto: BJBikers

Budući da je TRK702X adventure verzija, za potencijalne silaske sa asfalta montirane su i prikladne gume u dimenzijama 110/80-R19 napred i 150/70 – R17 – 69V, a žbičane felne su tubeless, dakle bez unutrašnje gume.

Visina sedišta je nešto veća i nalazi se na 835 mm od tla. Ukoliko ste niži vozač, ne brinite jer su iz Burnouta rekli da su pripremili prerađena sedišta sa manjom visinom kako bi svi vozači mogli bez problema da voze TRK702X. Samo sedište je srednje udobno i možete bez problema provesti do oko 2 časa u vožnji, a nakon toga je vreme za pauzu.

Položaj fuzastera i upravljača je dobro raspoređen. Telo je u opuštenom i uspravnom položaju, a fuzasteri i položaj upravljača omogućavaju da vozite i u stojem položaju. Vibracija gotovo da nema, osim baš na visokim obrtajima, ali ništa što izaziva neprijatnosti poput trnjenja ruku ili nogu. Dakle, Benelli je odradio dobar posao na polju udobnosti i položaja sedenja.

Jedina stvar koja je mogla biti malo bolja je zaštita od vetra. Vetrobran je kraći i uži, što se možda prepisuje i adventure stilu kako se vetrobran ne bi oštetio u slučaju pada na off road terenu. Uglavnom, vetrobran i prednji kraj štite od vetra, ali bi mogao biti imalo širi i malo viši. Štitnici ruku odlično obavljaju svoj posao i prilično su čvrtsi, tako da spašavaju i motocikl u slučaju pada.

Foto: BJBikers

Obavljen dobar posao oko agregata

Benelli je za TRK702X zadržao istu konfiguraciju agregata, tako da je i dalje reč o dvocilindričnom rednom agregatu, s tim što je radna zapremina povećana na 698 cm3. Povećani su i prečnik i hod klipa koji sada iznose 83 x 64,5 mm (502 serija je imala 69 x 66,8 mm). Snaga je sada respektabilna i iznosi 70 KS ( 51,5 kW) mereno na 8.000 O/Min ili 75 KS (56 kW) mereno na 8.750 O/Min i maksimalni obrtni moment od i 68,2 Nm 6.250 O/Min. Razlog zbog kojeg smo uvrstili snage sa dva merenja leži u činjenici da i Benelli na nekim mestima u specifikacijama daje jednu, odnosno drugu specifikaciju.

U vožnji se oseti da se Benelli dobro pozabavio isporukom snage, jer TRK702X lepo povlači već od 3.000 O/Min i ima prilično linearnu isporuku snage do kraja opsega, s tim što se od nekih 5.500 O/Min oseti da agregat voli da se vrti. Šestostepeni menjač je dobar i precizan. Osećaj na poluzi je nešto tvrđi, ali je svaka promena stepena prenosa tačna.

Foto: BJBikers

Generalno je novi agregat u vožnji mnogo bolji i potentniji. Deklarisana maksimalna brzina iznosi 165 km/h, iako se na brzinomeru prikaže nešto veća brzina. Brzine od 130 – 140 km/h TRK702X nosi bez problema i nije u previsokim obrtajima kao što je to bio slučaj na TRK502X. Snage prilikom preticanja ima dovoljno, tako da novi agregat dobija sve pohvale!

Na polju ekonomičnosti je TKR702X takođe dobar, jer se prosečna potrošnja nije kretala više od 5,5 litara na 100 km i uz rezervoar zapremine 20 litara može se preći preko oko 350 km sa jednim punjenjem rezervoara.

Bolja svetla, lepa instrument tabla

Benelli TRK702X nije otišao korak dalje po snazi, već je i svetlosna grupa unapređena. LED farovi su daleko bolji nego na TRK502X i put osvetljavaju lepo u širini i dužinu tako da noćne vožnje ne predstavljaju problem, već zadovoljstvo.

TFT instrument tabla od 5# je lepo uklopljena i nije prevelika. Potpuno je kolorizovana i pruža sve potrebne informacija, a putem aplikacije se možete povezati sa pametnim telefonom i koristiti navigaciju na instrument tabli. Prekidači imaju pozadinsko osvetljenje što je lep detalj i u noćnim uslovima može da olakša pronalazak određene kontrole.

Ozbiljan korak napred za Benelli

Zaključak ovog testa je da je Benelli napravio ozbiljan korak napred. Novi agregat i potpuni redizajn motocikla učinili su ga daleko sposobnijim za duža putovanja. Dobro izbalansirana masa, više snage, bolja svetla i navigacija učinili su da se TRK702X mnogo bolje etablira u društvu adventure motocikala srednje radne zapremine.

Dobra vest je da cena nije drastično skočila. Za TRK702X potrebno je izdvojiti 7.990 EUR, dok TRK702 dolazi po ceni od 7.690 EUR. Garancija iznosi 2 godine na neograničenu kilometražu, tako da ni tu ne treba voditi previše brige, već samo voziti.

Ukoliko posedujete TRK702X ili TRK702 i želite da ostavite svoj utisak, to možete učiniti u temi na forumu.

Foto: BJBikers

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.