December 6, 2022
NaslovnaMoto GaražaKris Fajfer - Napustila nas je legenda stunt vožnje

Kris Fajfer – Napustila nas je legenda stunt vožnje

-

Stunt vožnja spada u jednu posebnu disciplinu motociklizma u kojoj vozač ima gotovo savršenu kontrolu nad motociklom. Danas je stunt vožnja široko rasprostranjena i veoma je cenjena. Jedan od prvih profesionalnih stuntera bio je Kris Fajfer (Chris Pfeiffer) koji je 15. marta svojevoljno rešio da napusti ovaj svet u 51. godini života. Budući da je ostavio veliki trag u motociklizmu, posvećujemo mu narednih nekoliko redova.

Kris Fajfer je rođen 20. aprila 1970. godina u Nemačkoj. Fajfer je od malih nogu počeo da trenira moto kros i trial, a sa 15 godina je osvojio titulu juniorskog šampiona zapadne Nemačke.

U periodu dok je trenirao moto kros i trial, Fajfer je počeo da se “igra” i sa kontrolisanjem motocikla i tu su počeli prvi koraci ka stunt vožnji. Fajfer je nastavio uspešno da se takmiči u moto krosu i trialu sve do sredine devedesetih godina kada svoj fokus više usmerava ka stunt vožnji.

Kris Fajfer
Foto: BMW Motorrad

Jedan od prvih Ginisovih rekorda koje je Fajfer postavio došao je 1997. godine kada je motociklom preskočio 33 čoveka. Dve godine kasnije je pokušao da sruši postojeći i postavi novi rekord, ali je zbog tehničkog problema doživeo pad i teške povrede od kojih se oporavljao neko vreme.

U tom periodu je započeo saradnju sa BMW-om. Ta saradnja je trajala sve do kraja Fajferove karijere i Fajfer je zaslužan što je proslavio BMW u svetu stunt vožnje. Svoju prvu titulu stunt prvaka sveta Fajfer osvaja 2003. godine, a 2004. godine je izveo poduhvat za koji se smatralo da je neizvodljiv. Naime, Fajfer je uspeo da vozi na zadnjem točku pod uglom od 115 stepeni, što znači da je prednji točak motocikla bio daleko iza zadnjeg točka.

Sa svojim uspesima Fajfer nastavlja i u 2004. godini kada je u svoju vitrinu uvrstio i trofej Evropskog stunt šampiona.

Tokom svoje karijere Fajfer je posetio preko 90 zemalja, a svoje poslednje stunt takmičenje odradio je 2010. godine. Čak i kada se povukao iz takmičenja, Fajfer je do 2015. godine nastavio da se bavi stunt vožnjom, a zatim se povukao da bi provodio više vremena sa porodicom.

BMW je 2010. godine u njegovu čast predstavio BMW F800R Chris Pfeiffer izdanje.

Kris Fajfer
BMW F800R Chris Pfeiffer Foto: BMW Motorrad

Međutim, istina je da se Kris Fajfer dugo borio sa depresijom koja je u poslednje vreme postajala sve teža i teža. Fajferova porodica je izjavila da je poslednjih godina Kris imao tešku borbu protiv depresije. Tokom poslednjih meseci Fajfer nije više mogao da se nosi sa depresijom i 15. marta je porodica objavila da je Kris Fajfer izvršio samoubistvo okončavši svoj život u 51. godini života.

Kris Fajfer
Foto: BMW Motorrad

Odlaskom Krisa Fajfera cela motocikistička zajednica ostala je bez jednog sjajnog stunt vozača i pionira stunt vožnje koji je samostalno uveo mnoge “trikove” koje su potom preuzeli i drugi stunt vozači. Zauvek će ostati zabeleženi mnogi nastupi, a mi vam za kraj ostavljamo da uživate u jednoj od bravurija Krisa Fajera:

Ukoliko želite da podelite bilo kakvo iskustvo ili utisak koji je Kris Fajfer ostavio na vas, možete posetiti temu na forumu posvećenu moto sportu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.