NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoSuzuki GSX-S 1000GT - Stara škola sport touring motocikla

Suzuki GSX-S 1000GT – Stara škola sport touring motocikla

-

Suzuki godinama, čak i deceniju unazad nije imao pravi touring motocikl. Okej, postoji GSX-S 1000F, ali se on ne može deklarisati kao moderni putni motocikl, a uglavnom je sav teret padao na V-Strom 1000 i V-Strom 1050 koji nije potpuno putni motocikl. Tako su ljubitelji Suzukija ostali uskraćeni za čistokrvni putni motocikl. Srećom, u septembru prošle godine je Suzuki predstavio GSX-S 1000GT koji je privukao mnogo pažnje, kako zbog odličnog i snažnog agregata, tako i zbog lepog dizajna.

Zapravo, GSX-S 1000GT spada u kategoriju sport – touring motocikala. Suzuki je i sam uvideo da bi dobro došao jedan motocikl više okrenut ka touring segmentu. Budući da u kategoriji od 1.000 cm3 već imaju GSX-R 1000, GSX-S 1000 i V-Strom 1050, jedina karika u lancu koja nedostaje bio bi touring od 1.000 cm3.

Baš zahvaljujući tome što Suzuki već ima motocikla iz raznih segmenata, GSX-S 1000GT mnoge delove deli od drugih modela. Tako je agregat preuzet od GSX-S 1000 naked modela, a i druge komponente su direktno preuzete ili delimično izmenjene sa drugih modela.

Odličan agregat preuzet iz GSX-S 1000 modela

Suzuki je na nekoliko generacija unapređivao agregat iz GSX-S 1000 modela dok nije napravio agregat koji ima lep raspon snage tokom celog raspona obrtaja. Zato je bez značajnih mehaničkih promena agregat ugrađen i u GSX-S 1000GT. Znači, radi se o rednom četvorocilindričnom agregatu radne zapremine 999 cm3. Snaga koju agregat oslobađa iznosi 152 KS na 11.000 O/Min i maksimalni obrtni moment od 106 Nm na 9.250 O/Min.

Suzuki GSX-S 1000GT
Foto: Suzuki GB & Suzuki Motor Corporation 2022.

Promene stepena prenosa obavljaju se uz pomoć proklizavajućeg kvačila za čiju aktivaciju je potrebna manja sila pritiska na polugu kvačila kako bi se smanjio zamor vozača tokom vožnje. Zapravo, kvačilo se ne mora često koristiti jer GSX-S 1000GT poseduje kvik šifter koji funkcioniše pri promenama stepena prenosa naviše i naniže.

Kolege novinari iz Velike Britanije već su imali prilike da testiraju Suzuki GSX-S 1000GT i za agregat su imali samo reči hvale, osim činjenice da agregat ume da popije malo više goriva. Sa rezervoarom zapremine 19 litara uspevali su da pređu oko 240 km, što znači da je potrošnja u proseku iznosila čak i do 8 litara.

Ogibljenje i šasija takođe preuzeti sa GSX-S-a

Još jedna stvar koju dele GSX-S 1000 i GSX-S 1000GT su šasija i ogibljenje. Što znači da touring varijanta poseduje šasiju sa dvostrukim gredama i aluminijumsku zadnju viljušku, a celokupan motocikl oslanja se na identično KYB ogibljenje kao i ogoljeni GSX-S 1000. Napred se nalazi obrnuta, potpuno podesiva viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm, dok se pozadi nalazi potpuno podesivi zadnji amortizer, takođe marke KYB. Iako je ogibljenje identično, u Suzukiju tvrde da razlika ipak ima, što otvara opciju da se u unutrašnjosti ogibjenja nalaze drugačiji ulošci ili opruge. Uglavnom, prema prvim testovima, GSX-S 1000GT se odlično ponaša na putu.

Za kočenje napred su zadužene Bremo radijalno postavljene monoblok kočione čeljusti i dva diska prečnika 310 mm.

Suzuki GSX-S 1000GT
Foto: Suzuki GB & Suzuki Motor Corporation 2022.

Ono čime Suzuki GSX-S 1000GT može da se pohvali jeste manja masa u odnosu na konkurenciju. Masa motocikla spremnog za put (uključujući sve tečnosti) iznosi 226 kg, što je za čak 9 kg manje u odnosu na Kawasaki Ninja 1000 SX. Sedište je postavljeno na 810 mm od tla, a međuosovinsko rastojanje iznosi 1.460 mm.

Položaj sedenja je naravno podređen što udobnijoj i manje zamornoj poziciji. Upravljač je široko postavljen, nogostupi vozača i suvozača su pozicionirani tako da vozač sedi u uspravnom položaju, a vetrobran i prednji oklopi su prilično masivni kako bi vozača što više zaštitili od vetra.

Starija generacija elektronskog paketa

Ono u čemu GSX-S 1000GT zaostaje za konkurencijom jeste elektronski paket. Budući da Suzuki u GT nije ugradio 6-osnu IMU to znači da GSX-S 1000GT nema ABS koji funkcioniše kada je motocikl pod nagibom, a i kontrola proklizavanja je nešto starija.

Uglavnom, GSX-S 1000GT ima 3 režima vožnje (A,B,C), a poseduje i kontrolu proklizavanja (sa 5 režima i mogućnosti isključivanja), ABS koji funkcioniše samo pri pravolinijskom kočenju, tempomat kao i već pomenuti kvik šifter koji funkcioniše pri promeni stepena prenosa naviše i naniže.

Moguće je i povezivanje pametnog telefona sa instrument tablom koja je u boji i dijagonale je 6,5″. Instrument tabla nudi nekoliko različitih prikaza u zavisnosti od odabranog režima vožnje.

Suzuki GSX-S 1000GT
Foto: Suzuki GB & Suzuki Motor Corporation 2022.

Dovoljno konkurentan?

U principu, GSX-S 1000GT je manje – više GSX-S 1000, sa drugim oklopima, drugačijim pod ramom prilagođenim za veću težinu prilikom kačenja kofera i nešto siromašnijom elektronikom u odnosu na konkurenciju. Konkurenciju mu čine Kawasaki Ninja SX, Yamaha Tracer 9, nova Honda NT1100, itd.

Cena za Suzuki GSX-S 1000GT u Srbiji prema nekim nezvaničnim informacijama iznosi 13.200 EUR.

Za utiske i komentare povodom GSX-S 1000GT modela možete posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.