October 29, 2020
Naslovna Garaža KTM 300 EXC TPI 2020 - Napredna dvotaktna zver

KTM 300 EXC TPI 2020 – Napredna dvotaktna zver

-

KTM je već nekoliko godina unazad jedini proizvođač motocikala koji na našu sreću i dalje razvija dvotaktne agregata. Njihovo najnovije rešenje ka što „čistijem“ dvotaktnom motoru je TPI agregat, koji se sada nalazi ugrađen u čitavu paletu KTM –ovih dvotaktnih motocikala. Svakako, jedan od najpopularnijih dvotaktnih KTM motocikala je i model 300 EXC TPI, o kojem ćemo danas pisati malo detaljnije.

Dvotaktni agregati su zbog njihove jednostavnosti u izradi i male težine, jednostavno neprikosnoveni u off road segmentu.

Najnapredniji dvotaktni agregat  

Bez preterivanja možemo reći da je agregat koji KTM 300 EXC TPI koristi, jedan od najnaprednijih na tržištu, u ovom trenutku.

Radna zapremina ovog dvotaktnog agregata iznosi 292,3 cm3, a prečnik i hod klipa i iznose 78×72 mm. Konfiguracija samog agregata je jednocilindrični dvotakni agregat.

Dolazimo do najzanimljivijeg dela i srži samog agregata. Oznaka TPI je akronim reči „Transfer Port Injection“. Da bismo vam tačno dočarali šta TPI zapravo radi, moraćemo ući malo dublje u same osnove dvotaknih agregata. Kao što je većini vas poznato, dvotaktni agregat u principu radi tako što kroz sistem napajanja gorivom i vazduhom ulazi smeša goriva i vazduha. Ova smeša „uvučena“ je u cilindar zahvaljujući podpritisku koji pravi klip kada se kreće kroz cilindar. Zatim smeša preko prelivnih kanala odlazi u komoru za sagorevanje.

Najveći problem ovog sistema je što u  jednom trenutku usisni i izduni kanal ostanu istovremeno otvoreni, te dolazi do gubitka jednog dela goriva koji odlazi u auspuh. Auspuh je na dvotaktnim motorima specifičan iz razloga što je napravljen tako da „rezonuje“ pri čemu vraća deo goriva koji je došao u auspuh, a deo odlazi u nepovrat. U principu, gubljenje goriva i ubacivanje dvotaktola je glavni razlog zbog kojeg su dvotaktni motori zagađivači.

Foto: Miterbauer H.

Ranije su razni proizvođači pokušavali da reše ovaj problem ugradnjom injektora, ali im jednostavno nije polazilo za rukom, jer ugradnja injektora na početku usisnog kanala nije bilo najbolje rešenje iz razloga što injektor nije mogao dovoljno brzo da reaguje i ubaci dovoljnu količinu goriva u pravom trenutku.

KTM je jedini uspeo da smisli mnogo bolje rešenje. Umesto na početku usisnog kanala injektori su ubačeni direktno u same prelivne kanale. Dva injektora  smeštena su lateralno u specijalno predviđene rupe za injektore, koji ubrizgavaju gorivo u zadnjim prelivnim kanalima. Na ovaj način je postignuto optimalno sagorevanje goriva uz minimalne gubitke. Na zadnjem delu cilindra nalazi se jedna mala cev u kojoj je smešten senzor pritiska vazduha koji je povezan sa leptirastim telom kroz koje ulazi vazduh u cilindar.

Na ovom agregatu korištene su komponente koje su izdržljivije, a sa druge strane lakše. Šestostepeni menjač zadržao je iste odnose zupčanika, ali je robusniji i izdržljiviji. Valja spomenuti da je za izradu menjača zadužena firma Pank Racing Systems, koja je poznata po izradi trkačkih komponenti.

Dvotaktne motore uglavnom prate vibracije na visokim obrtajima. To ipak neće biti izraženo (bar ne u velikoj meri) na KTM 300 EXC TPI motociklu. U ovaj agregat ugrađena je balansna osovina koja je tu da smanji vibracije na minimum.

Osim menjača i kvačilo je pretrpelo veće izmene. Sama korpa kvačila napravljena je od izdržljivijih materijala i u KTM – u tvrde da je daleko otpornija na trošenje. Lamele su takođe rađene drugačijom tehnologijom te sada trpe daleko veće temperature i presvučene su oblogama od nitriranog čelika. Umesto standardnih opruga kvačila, sada je prisutna dijagram opruga kvačila koja ujednačeno deluje na lamele i celokupan sistem.

Foto: KTM press

Kod dvotaknih motora ulje je jedna od stvari koju je neophodno dodavati gorivu. Kod KTM 300 EXC TPI agregata ovo je rešeno dodavanjem rezervoara za ulje ispod kojeg se nalazi pumpa za ulje. Pumpa gura ulje u leptirasto telo gde se ulje meša sa vazduhom i odlazi u karter koji podmazuje klip, klipnjaču i ležajeve.  Kontrolna jedinica motora (ECU) koristi brzinu okretanja radilice i senzor pozicije otvorenosti leptirastog tela (TPI senzor) na osnovu kojih izračunava tačan procenat ulja koji je potreban agregatu u datom trenutku.

Rezervoar za ulje zapremine je 0,7 litara i sa prosečnim odnosom mešanja sa gorivom od 1:80, ceo rezervoar može da bude dovoljan za oko 5 rezervoara goriva. Rezervoar i uljna pumpa zaštićeni su filterima kako ne bi došlo do prodora prašine.

KTM 300 EXC TPI
KTM 300 EXC TPI Foto: KTM Press

Na ovogodišnjem modelu redizajniran je i hladnjak, koji je sada postavljen niže 12 mm što doprinosi boljoj centralizaciji mase i upravljivosti motocikla. Osim toga, rashladni sistem dizajniran je da pruži bolji protok rashladne tečnosti.

Auspuh je bitan za pravilan rad i isporuku snage kod dvotaktnih motora. KTM 300 EXC TPI dobio je poboljšan auspuh, koji je sada čvršći i izdržljiviji u slučaju da dođe do pada. Osim toga, prigušivač dodatno smanjuje buku, a celokupan izduvni sistem lakši je za 200 grama u odnosu na prethodne generaciju. Auspuh je dobro projektovan i ne dozvoljava da dođe do nakupljanja gareži i začepljenja, što se i dokazalo na prethodnim serijama KTM 300 EXC TPI.

Prethodna generacija 300 EXC TPI koristila je specijalne irdijumske svećice koje su bile skupe. Od ove godine KTM 300 EXC TPI koristi svećice koje su daleko jeftinije i dostupnije.

Lagana i kruta šasija uz prilagodljivu ergonomiju

Konkretno, svi EXC modeli dele istu šasiju. Što znači da je šasija izrađena od legure hroma i molibdena. Na šasiji je zadržana trkačka geometrija, ali su određene oblasti redizajnirane poput čvrstoće. Optimizovanjem čvrstoće dobila se šasija koja pruža bolje povratni osećaj do vozača, a unapređena su upravljivost i stabilnost. Kačenje agregata sada je odrađeno preko aluminijumskih nosača, čime se smanjila težina motocikla, a ujedno se doprinelo smanjenju vibracija. Pod-ram je napravljen od veoma laganog aluminijumskog pofila i za 900 grama je lakši i duži u odnosu na prethodnu generaciju 300 EXC TPI.

KTM 300 EXC TPI
KTM 300 EXC TPI Foto: KTM press

Što se ogibljenja tiče, KTM 300 EXC TPI poseduje WP XPLOR prednju obrnutu viljušku sa prečnikom štapova od 48 mm i hodom od 300 mm. U oba štapa nalaze se opruge, ali obe obruge imaju odvojenu funkciju. Leva opruga zadužena je za kompresiju, a desna za povrat. Prednja viljuška je podesiva i podešavanje oba štapa obavljaju se preko “klikova” na samoj viljušci.  Na ovogodišnjoj verziji, prednja viljuška u sebi poseduju ventil koji pomaže u konstantnijem poniranju viljuške.

Zadnji amrotizer takođe je WB XPLOR i predstavlja ključni element u već dokazanom PDS dizajnu u kom je zadnji amortizer direktno povezan za zadnju viljušku bez dodatnih veza. Ovakav način povezivanja snižava ukupnu težinu motocikla i smanjuje rizik od skakanja zadnjeg kraja prilikom vožnje preko kamenja. Hod zadnjeg amortizera iznosi 310 mm.

Foto: KISKA

Rezervoar na KTM 300 EXC TPI izrađen je od laganog polietilena. KTM je rezervoar izradio od providne plastike, što olakšava pregled u stanje preostalog goriva. Zapremina rezervoara iznosi 9 litara.

Točkovi i kočnice

KTM koristi veoma lagane točkove rađene na CNC mašinama. Ovaj koncept točkova garantuje maksimalnu stabilnost uz minimalnu težinu. Za 2020. godinu šrafovi za dotezanje žbica redizajnirani su zahvaljujući čemu je interval dotezanja žbica produžen.

Za sigurno i efikasno kočenje zadužen je Brembo. Napred je postavljen disk prečnika 260 mm koji grize kočiona čeljust sa dva klipa, dok se pozadi nalazi jedan disk prečnika 220 mm, sa jednoklipnom kočionom čeljusti.

Startovanje motocikla obavlja se preko električnog startera koji se napaja preko litijum-ion akumulatora od 2 ah.

KTM 300 EXC TPI
KTM 300 EXC TPI Foto: KTM press

KTM je sa 300 EXC TPI modelom još jednom dokazao da je ispred konkurencije, kako po pitanju agregata, tako i po pitanju izradi šasije i ogibljenje. Ovaj motocikl zasigurno će biti jedan od prvi želja među kupcima u enduro segmentu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,368FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
115PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se