NaslovnaMoto GaražaKako funkcioniše dvotaktni motor?

Kako funkcioniše dvotaktni motor?

-

Dvotaktni motori su veoma efikasni i zahvalni motori kada se pravilno održavaju, ali je pre svega bitno znati kako funkcioniše dvotaktni motor.

Lično obožavam dvotaknte motore i dan danas ih se ne odričem. U ovom tekstu pokušaću najjednostvanije moguće da objasnim princip rada dvotaktnih motora i spomenuću samo neke glavne razlike sa četvorotaknim motorima.

Za početak, valja raščlaniti zašto se dvotakni motori zovu dvotaktni, a četvorotaktni nazivaju četvorotaktni. Dvotaktni motor sve radnje (razmena medijuma, kompresija, sagorevanje i ekspanzija) obavlja u dva takta i u jednom ciklusu, to jest jednom krugu radilice (kolenastog vratila). Dok je kod četvorotaktnih motora za ceo ovaj ciklus potrebno da radilica okrene dva kruga.

  1. takt: razmena medijuma i kompresija
  2. takt: sagorevanje i ekspanzija

Kod dvotaknih motora karter u kom se nalazi radilica spojen je prelivnim kanalima sa cilindrom preko kojih gorivo dolazi u sam cilindar. Ovo je jedan od razloga zbog koje se dvotaktnim motorima dodaje ulje (dvotaktol) u gorivo. Drugi razlog je što dvotaktni motori nemaju pumpu za ulje koja je daljim procesom odgovorna za podmazivanje klipova. Tako se dodavanjem ulja u gorivo istovremeno obavlja podmazivanje ležajeva radilice i podmazivanje zida cilindra.

Kako funkcioniše dvotaktni motor?

Napajanje gorivom se uglavnom obavlja preko karburatora, mada u poslednje vreme većina novijih dvotaktnih motora polako dobijaju i injektore. Karburator je postavljen direktno na cilindar, a u nekim slučajevima karburator se može nalaziti direktno na karteru.

Da pređemo sada na sam princip rada. Gorivo preko karburatora ili nekog drugog vida napajanja gorivom dolazi u cilindar. Zatim kada klip krene ka GMT (gornja mrtva tačka) potpritisak koji se napravi u karteru povlači smešu vazduha i goriva u karter. Kada klip krene kad DMT (donja mrtva tačka) on pravi veći pritisak u karteru, a pritisak u cilindru postaje manji pa smeša vazduha i goriva preko prelivnih kanala prelazi u cilindar. Kada klip opet krene u GMT dolazi do kompesije i eksplozije pri čemu je klip potisnut ka DMT. Plašt klipa određuje početak i završetak usisa goriva.

Što se tiče oslobađanja gasova, ono se odvija tako što kad klip dođe u DMT izduvni kanal ostaje otvoren i kroz njega beže izduvni gasaovi. Kada klip ode u GMT izduvni kanal je zatvoren od strane klipa i ne može da dođe do gubitka kompresije ili do odliva goriva.

princip rada dvotaktnog motora

Ovde postoji jedna začkoljica zbog koje dvotaktni motori nisu efikasni u iskorištavanja goriva. Naime, kada dolazi do izbacivanja gasova dolazi i do izbacivanja male količine goriva. Jedan deo te količine goriva koje je otišlo kroz izduvni kanal uspe da se vrati u cilindar pod dejstvom podpritiska koji pravi auspuh i sagori, ali jedan deo se nepovrartno izgubi. Pored dodavanja ulja u gorivo ovo je još jedan razlog zbog kojeg se dvotatkni motori smatraju velikim zagađivačima. Gubitak goriva kroz izduv se dešava iz razloga što u jednom trenutku prelivni i izduvni kanal ostanu istvoremeno ovtoreni.

Još jedna bitna stvar za performanse dvotaktnog motora je auspuh. Auspuh na dvotaktnom motoru je jednako bitan kao glava motora kod četvorotaknih motora. Rezonantni auspuh ima svrhu da ne dozvoli da gorivo napusti cilindar.

Dvotaktni motori su zbog svoje specifične snage i male težine i dan danas u upotrebi, samo u daleko manjem broju nego prethodnih godina.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.