KTM 450 Rally Replica

-

KTM je u toku trajanja Intermot sajma motocikala predstavio limitiranu seriju KTM 450 Rally Replica modela koji je gotovo identičan onom sa kojim se fabrički vozači takmiče na prestižnom Dakar reliju.

Svake godine KTM unapređuje svoju uzdanicu  a fabrički vozači KTM a tokom godine testirali su i razvijali model 450 Rally na raznim takmičenjima. KTM 450 Rally Replica za 2019. godinu donosi nam nekoliko unapređenja, najveće promene pretrpeli su agregat i šasija.

450 Rally
Foto: Mitterbauer H.

Same unutrašnje komponentre agregata nisu pretrpele neke veće izmene već je glavna promena urađena na glavi agregata, zahvaljujući drugačijem dizajnu glave snaga agregata je nešto veća u odnosu na prošlogodišnji model. KTM je sa promenama na glavi motora uspeo da poveća i izdržljivost motora, bar tako tvrde inženjeri. Menjač je pretpreo blage modifikacije sa ciljem povećanja pouzdanosti.

450 Rally Replica engine

Po rečima ljudi iz KTM a glavni zadatak na 450 Rally Replica modelu bila je promena centralizacije mase i u tu svrhu air box je redizajniran i sada pruža više mesta za akumulator i elektroniku.

Šasija je takođe potpuno drugačija u odnosu na prošli model, promene su vršene sa ciljem da se dobije bolja agilnost i poboljša stabilnost motocikla prilikom kočenja a da se pri tome zadrži stabilnost prilikom vožnje na pravcu pri većim brzinama što je i bio najjači adut prethodne šasije.

KTM 450 Rally Replica
Foto: Mitterbauer H.

Zadnja viljuška je izmenjena zbog boljeg prijanjanja zadnje gume za podlogu prilikom naglih ubrzanja.

Oklopi su testirani u aerodinamičnom tunelu i poboljšani su u cilju pružanja većeg komfora i preglednosti. Oblik rezervoara i Akrapovič izduvni sistem su redizajniranji zbog promena u centralizaciji mase.

Sve promene na novom 450 Rally Replica modelu izvršene su u cilju dobijanje što je moguće bolje centralizacije mase, agilnosti, stabilnosti i komfornosti.

450 Rally Replica
Foto: Mitterbauer H.

Napravljeno je 75 primeraka KTM 450 Rally Replica i po prvim informacija svi primerci su već rezervisani. Ukoliko neki primerak pukom slučajnošću još nije rezervisan njegova cena iznosi 26.000 eura (plus porez).

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.