January 31, 2023
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoKTM 790 Adventure R - Napravljen za izazov

KTM 790 Adventure R – Napravljen za izazov

-

KTM je prošle godine na EICMA sajmu motocikala zagolicao maštu svim ljubiteljima off road motocikala sa modelom 790 Adventure R. Novi model biće pušten u prodaju sledeće godine, ali je KTM rešio da ne drži u potpunoj neizvesnosti ljubitelje off road motocikala, te su obavljenje prve test vožnje i izbačene šture tehničke informacije koje otkrivaju dovoljno da bi vam predstavili ovaj uzbudljivi motocikl.

Krajem juna meseca ove godine, 150 srećnika je imalo priliku da testira dugo očekivani model na trodnevnom testu održanom na Sardiniji. KTM je agregat razvijao paralelno sa agregatom koji je korišten u modelu KTM 450 Rally, a koji se takmičio na Dakar reliju.

790 Adventur R pokreće potpuno novi LC8c paralelni twin agregat, konstruisan da isporučuje linearnu snagu u širokom rasponu obrtaja. Zapremina agregata iznosi 799 cm³, podaci o maksimalnoj deklarisanoj snazi još nisu objavljeni, ali po prvim podacima LC8c agregat isporučuje oko 90 Ks. KTM se posebno pobrinuo da učini Adventur veoma praktičnim, te će sa punim rezervoarom biti u stanju da pređe oko 400 kilometara.

KTM 790 Adventur R

Ogibljenje na 790 Adventure R modelu ima dugačak hod i predviđeno je da savlada i najzahtevnije terene. KTM je u saradnji sa firmom WP ugradio potpuno podesivo ogibljenje. Uprkos tome što je ogbiljenje dosta dugačkog hoda, samo sedište je postavljeno dosta nisko tako da će i niži vozači moći da nađu komotan položaj. Ukoliko i bude problem sa traženjem odgovarajućeg položaja, KTM i tu nudi rešenju u vidu podesive ergonomije što će uveliko olakšati pronalaženje udobne pozicije za vožnju, naročito na dužim putovanjima. Rezervoar je postavljen nešto niže radi bolje centralizacije mase i bolje upravljivosti.

790 Adventur R

Što se kočnica tiče, napred su montirane radijalno postavljene kočnice sa četiri klipa po kočionim čeljustima.

KTM Adventur

Za sada nije u potpunosti poznat sadržaj elektronskog paketa. Ono što se zna je to da će KTM 790 Adventur R od pomagala imati ABS, kontrolu proklizavanja koja je uparena sa praćenjem nagiba motocikla i na osnovu ovih parametara kompjuter dodatno određuje stepen osetljivosti. Svetlosna grupa izrađena je u LED tehnologiji.

KTM 790 Adventur R

KTM je sa 790 Adventur R modelom dobro prodrmao svet off road motocikala. Ljudi iz KTM-a zaduženi za odnose sa javnošću definisali su novu KTM ovu uzdanicu kao: ”svestran motocikl, nešto između enduro i adventur kategorije, a namenjen za one koji žele da uživaju i da pređu zavidne distance”.

Više detalja o ovom modelu znaće se u novembru posle EICMA sajma motocikala u Milanu.

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.