NaslovnaMoto SportMotoGPKTM predstavio MotoGP ekipu za 2023. godinu i najavio Pedrosin nastup

KTM predstavio MotoGP ekipu za 2023. godinu i najavio Pedrosin nastup

-

Posle fabričke Ducati i Yamaha ekipe, kao i Gresini ekipe, svoju fabričku ekipu za 2023. godinu predstavio je i KTM. U narandžastim bojama smo po prvi put mogli da vidimo Džek Milera, koji je osim ekipe promenio i proizvođača opreme.

Fabrička KTM ekipa od ove godine očekuju puno. Bred Binder je dokazan vozač koji je donosio rezultate čak i kada KTM RC16 nije najspremniji motocikl, a dovođenje Džek Milera u ekipu trebalo bi da doprinese daljem razvoju motocikla.

Oliveira je prošle godine doneo dve pobede za KTM, jednu u Indoneziji i drugu na Tajlandu. Bred Binder prošle godine nije uspeo da dođe do pobede, ali je osvojio tri podijuma i trke je konstantno završavao u bodovima što je na kraju doprinelo da KTM završi na drugom mestu u plasmanu ekipa.

KTM predstavio MotoGP ekipu za 2023. godinu
Foto: Philip Platzer, KTM

Novina u redovima KTM-a je dolazač Džek Milera koji osim svog talenta i brzine donosi i veliko iskustvo koje je stekao vozeći za Hondu i Ducati. Miler je sa sobom iz Ducatija doveo i Kristijana Pupulina. Ukoliko ste pratili, njega je Ducati bukvalno predao u KTM garažu tako što ga je vezao i odneo u narandžasti tabor.

Džek Miler je od ove godine svoju bezbednost prepustio Alpinestarsu i biće obučen od glave do pete u njihovu opremu. Alpinestars će po prvi put od ove godine imati i svoje kacige za MotoGP trkače.

Miler u Alpinestars opremi i kacigi Foto: Philip Platzer, KTM

U KTM dolazi i Alberto Giribuola, čovek koji je bio uz Dovicioza tokom njegovog uspeha, ali je bio i Bastianinijev inženjer.

Osim pojačanja u ljudstvu, KTM je izjavio da će za razvoj aerodinamike biti zadužen identičan tim koji razvija aerodinamiku za Red Bull F1 ekipu.

Nema dileme oko daljeg razvoja KTM RC16 motocikla jer KTM konstantno donosi i testira nove komponente. Najnoviju evoluciju videli smo na poslednjoj trci u Valensiji kad je Binder došao do podijuma. Glavni problem za Bindera u prethodnoj sezoni bile su kvalifikacije, dok je u trci pokazivao ozbiljan potencijal i ritam.

Same grafike na motociklu ostale su manje – više identične. U odnosu na prošlogodišnji motocikl vidljiva je promena izduvnog sistema koji je takođe testiran tokom prošle sezone. Ispod oklopa se sigurno krije više promena koje ćemo uočiti već na narednom testu koji počinje 5. februara na stazi Sepang u Maleziji.

KTM predstavio MotoGP ekipu za 2023. godinu
Foto: Philip Platzer, KTM

Pored Red Bull-a kao oficijalnog sponzora, KTM je dobio još jednog jakog sponzora u vidu Mobil ulja.

Pedrosa nastupa na Herezu

Dani Pedrosa je i dalje test vozač za KTM i najavljeno je da ćemo ga gledati na trci na stazi Herez u Španiji gde će nastupati kao “wildcard” vozač.

Utiske povodom predstavljanja KTM ekipe možete ostaviti u temi na forumu posvećenu moto sportu.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.