NaslovnaMoto SportMotoGPDucati predstavio fabričku MotoGP i WSBK ekipu za 2023. godinu

Ducati predstavio fabričku MotoGP i WSBK ekipu za 2023. godinu

-

Prošla godina bila je najbolja za Ducati u MotoGP otkako su ušli u šampionat 2003. godine. Sezona ostaje iza njih i za ovu godinu imaju zadatak da odbrane sve što su osvojili prošle godine. Danas je Ducati predstavio fabričku MotoGP i WSBK ekipu i po prvi put imamo prilike da vidimo Bastianinija u fabričkim bojama.

Za predstavljanje svoje MotoGP, ali i WSBK ekipe Ducati je izabrao Palacampiglio of Madonna di Campiglio na Dolomitima. Predstavljanju ekipa prisustvovali su kompletan Ducati menadžment i svi sponzori.

Ducati ove sezone obeležava tačno 20 godina nastupa u MotoGP šampionatu i nadali smo se da će deo grafika biti posveđen GP3 motociklu, što se nije dogodilo. Motocikl izgleda gotovo identično GP22 sa kojim su završili sezonu.

Ni same grafike se nisu puno menjale, osim što je vidljivo da je Givi kao sponzor dobio poziciju iznad Lenovo. Odlaskom Suzukija proizvođač energetskih pića je očigledno ostao sa raspoloživim budžetom za MotoGP koji su rešili da iskoriste i da sponzorišu Ducati. Tako se na donjem delu oklopa sada nalaze Monster nalepnice. Osim Monstera prisutan je i Siemens. Ducati se dobro naoružao sponzorima pred novu sezonu.

Dal Inja je krajem sezone najavio da Ducati neće doneti ništa revolucionarno na GP23 motociklu i da će se truditi da unaprede još par stvari.

Frančesko Banjaja titulu započinje kao broj 1 i to ne samo kao prošlogodišnji šampion, već će i na motociklu koristiti broj 1. Ducati je očigledno rešio da iz marketinških razloga stavi broj 1 na svoj šampionski motocikl i to se ne odnosi samo na MotoGP šampionat, već će i Bautista u WSBK-u takođe nositi broj 1.

Banjaja ove godine brani broj 1 Foto: Ducati

Banjaji će najveća pretnja po odbranu titule doći možda upravo iz njegove garaže. Enea Bastianini je prošle godine pokazao da može da se nosi sa Banjajom i sigurno se neće libiti nijednog duela. Ducati ove godine ima možda najkonkurentniji ekipu od svih ekipa.

Bastianini u fabričkim bojama Foto: Ducati

Iza ekipe i dalje stoji tehnički mag i čovek koji je zaslužan što se Ducati danas smatra najkompletnijim motociklom u MotoGP šampionatu. Điđi dal Inja i dalje nastavlja da pronalazi tehnička rešenja i inovacije koje Ducati drže u samom vrhu šampionata.

Banjaja, Bastianini i Da Inja Foto: Ducati

Bautista spreman za odbranu titule

Ducati je zajedno sa predstavljanjem MotoGP ekipe, predstavio i WSBK tim sa kojim će takođe braniti titulu vozača, konstruktora i najbolje ekipe u WSBK šampionatu. Za razliku od MotoGP ekipe koja se tek priprema za prve testove, WSBK momci već krajm februara voze svoju prvu trku na stazi Filip Ajlend u Australiji.

Posle predstavljanja ekipe, Ducati WSBK ekipa se verovatno već pakuje i kreće put Hereza gde ih očekuje dvodnevni test od 25 – 26. januara, zatim od 31 januara do 1. februara sledi test na Portimao i nakon toga se WSBK karavan pakuje i putuje u Australiju gde se od 20 – 21. februara vozi zvanični test pred početak sezone.

Da se vratimo na ekipu za 2023. godinu. Vozači sastav ostaje nepromenjen, što znači da ekipu čine Bautista i Rinalid. Prema spoljašnjem izgledu, Panigale V4R ostaje gotovo nepromenjen. Aruba.it je i dalje glavni sponzor ekipe te ekipa nije menjala ime već ostaje Aruba.it Racing – Ducati.

Sam Panigale V4R je preko zime pretrpeo nekoliko izmena i sada serijski isporučuje čak 240,5 KS! Što znači da će i WSBK verzija biti još spremnija i snažnija, a to znači nove probleme za konkurenciju jer Kawasaki i Yamaha nisu uradili ništa konkretno po pitanju njihovih motocikala.

Poput Banjaje i Bautista će na svom motocikli koristiti startni broj 1 što označava da je prethodnu sezonu završio na prvoj poziciji u šampionatu.

Bautistin motocikl nosiće startni broj 1 Foto: Ducati

Rinaldi ostaje drug fabrički vozač nakon što se teškom mukom izborio da ga Ducati zadrži. Borba između njega i Basanija je bila teška, ali je Ducati na kraju prelomio i odlučio da zadrži Rinaldija koji će i dalje koristiti svoj broj 21.

Bautista i Rinaldi spemni za novu sezonu Foto: Ducati

Zajedničko predstavljanje fabriče MotoGP i WSBK ekipe donelo je i jednu pozitvnu stvar koju smo do sad retko imali prilike da vidimo, a to je da su MotoGP i WSBK motocikl zajedno na jednoj fotografiji.

Ducati predstavio fabričku MotoGP i WSBK ekipu za 2023. godinu Foto: Ducati

Za kraj ostaje da prosledimo galeriju sa detaljima fotografija MotoGP i WSBK motocikla. Uživajte u fotografijama i polako se zagrevajte za novu trkačku sezonu.

Utiske i komentare povodom Ducati WSBK i MotoGP ekipa za 2023. godinu možete posetiti temu na forumu.

Ducati GP23:

Ducati Panigale V4R:


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.