January 22, 2022
NaslovnaMoto GaražaMaks Bjađi i Voxan sa 455 km/h srušili svetski rekord

Maks Bjađi i Voxan sa 455 km/h srušili svetski rekord

-

Svi znamo ko je Maks Bjađi, bivši šampion u GP kateogriji do 250 cm, bivši WSBK šampion i trenutni vlasnik jednog Moto3 tima. Ono što je manje poznato je da Maks Bjađi i Voxan obaraju rekord za rekordom. Poslednji u nizu dogodio se 22. novembra kada su Maks Bjađi i Voxan dostigli 455 km/h i tako srušili još jedan svetski rekord.

Voxan se bavi proizvodnjom električnih motocikala i zajedno sa Bjađijem trenutno je vlasnik 21 rekorda u postizanju maksimalne brzine na električnim motociklima. Ranije su te rekorde postigli u kategoriji električnih motocikala težine od preko 300 kg.

Od postavljanja poslednjeg rekorda, Voxan je vredno radio na novom motociklu koji će biti sposoban da dalje pomeri granice brzine. Za ovu priliku razvijan je novi Voxan Wattman na kom je snaga povećana, a težina je spuštena na ispod 300 kg, čime su stekli uslove da učestvuju i u obaranju rekorda za električne motocikle ispod 300 kg.

Maksimalna snaga Voxan Wattman isnosi 435 KS, dok masa motocikla iznosi 296 kg. Propozicije obaranja rekorda propisuju da motocikl mora postići maksimalnu brzinu na pravcu dugačkom 1 km. Motocikl mora da uradi dva starta u oba pravca. Kao rezultat se uzima prosečna maksimalna brzina koja je postignuta tokom oba pokušaja.

Maks Bjađi i Voxan srušili svetski rekord
Maks Bjađi i Voxan srušili svetski rekord Foto: www.venturi.com

Za izvođenje ovog poduhvata ekipa je izabrala svemirski centar Džon F. Kenedi. Na pisti svemirskog centra Bjađi je uspeo da potera Voxan Wattman do prosečne brzine od 455,737 km/h. Maksimalna brzina tokom jednog od pokušaja iznosila je čak 470,257 km/h.

Zbog pomenuta dva starta i uzimanja prosečne maksimalne brzine Maks Bjađi i Voxan su sa 455,737 km/h srušili dosadašnji svetski rekord i to za skoro 50 km/h.

Ako se pitate kako je voziti 470 km/h, Bjađi je delimično dao odgovor na to pitanje. Izjavio je da je njegov kombinezon specijalno dizajniran da omogući što bolju aerodinamičnost. Od brzine i vibracija koje stvara vetar, na površini kombinezona javlja se toliko trenja da vozač oseća veliku temperaturu koja može da izazove opekotine. Nešto slično kao kad padnete sa motocikla, pa klizate po asfaltu.

Kočenje nakon postizanja maksimalne brzine je takođe nezgodno zbog pregrevanja guma i usporavanje se mora dozirati.

Bez obzira na sve, Bjađi i Voxan su više puta dokazali da su itekako sposobni da ruše granice. Oni se ovde neće zaustaviti jer su najavili da u 2022. godini planiraju da sruše i ovaj rekord.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
140PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se