December 6, 2022
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamo5.5 Lucky Explorer - Produkt MV Aguste i Benelli-ja

5.5 Lucky Explorer – Produkt MV Aguste i Benelli-ja

-

EICMA sajam nam je doneo neke lepe novitete. Par iznenađenja stiglo je i iz MV Aguste u vidu dva adventure modela. Svetlost dana su ugledale MV Agusta 5.5 Lucky Explorer i 9.5 Lucky Explorer. Današnji tekst posvetićemo manjem 5.5 Lucky Explorer modelu koji ispod oklopa krije zanimljivu priču i saradnju između dva proizvođača.

Ako posmatramo noviju istoriju MV Aguste (od devedesetih godina kada je Klaudio Kastiljoni kupio MV Agustu i uvrstio je u Cagiva grupaciju) do sada nije predstavljen motocikl sa tako malom radnom zapreminom. Druga stvar je da do sada nije postojao nijedan adventure MV Agusta motocikl. Tako da MV Agusta 5.5 Lucky Explorer i 9.5 Lucky Explorer imaju tu čast, ali i teško breme da budu prvi adventure motocikl slavne MV Aguste.

Priča oko Lucky Explorer verzije vuče korene još iz Cagiva grupacije. Cagiva se nekada takmičila na Dakar reliju i imala je u ponudi model Elefant sa Lucky Explorer grafikama. MV Agusta je rešila da na svoja dva nova adventure motocikla upotrebi upravo te grafike sa starog Cagiva Elefanta.

Prošlo je mnogo vremena od devedesetih godina i Cagiva-e Elefant, a MV Agusta je od fabrike, koja je uglavnom proizvodila samo čistokrvne motocikle sa sportskim karakterom, svoju ponudu proširila prvo na putne, a sada i na adventure motocikle.

Dok je 9.5 Lucky Explorer zaista potpuni MV Agusta motocikl, 5.5 verzija je nešto sasvim drugo. MV Agusta je napravila saradnju sa Benelli-jem i produkt te saradnje je upravo 5.5 Lucky Explorer kojeg pokreće agregat iz popularnog Benelli TRK502 modela. Pre nego što nastavimo sa još zanimljivih detalja u vezi sa ovom saradnjom, malo ćemo da prođemo kroz specifikacije 5.5 Lucky Explorera da vidimo šta na MV Agusta nudi.

5.5 Lucky Explorer
Foto: MV Agusta

Pouzdan dvocilindraš

Redni dvocilindraš sa vodenim hlađenjem preuzet je iz Benelli TRK502 modela. Taj agregat se dobro pokazao u već pomenutom modelu te je MV Agusta mogla bez straha da istu konfiguraciju ugradi i u 5.5 Lucky Explorer.

Razlika između agregata koji koristi TRK502 i 5.5 Lucky Explorer je u radnoj zapremini agregata. MV Agusta je za potrebe svoje verzije adventura dodatno refinisala agregat i povećala radnu zapreminu na 554 cm3.

Povećanje radne zapremine nije donelo povećanje snage jer je MV Agusta odlučila da ograniči snagu na 35 kW zbog vozača sa A2 kategorijom. Zato je maksimalna snaga od 35 kW (47,6 KS) dostupna na 7.500 O/min (TRK502 isporučuje 35 kW na 8.500 O/min). Ono što je još bitnije za vozače adventure segmenta je obrtni moment koji iznosi 51 Nm na 5.500 O/min (TRK502 ima obrtni moment od 45 Nm na 5.000 O/min).

5.5 Lucky Explorer
Foto: MV Agusta

U teoriji bi 5.5 Lucky Explorer trebalo bolje da povlači u celom rasponu obrtaja, što je korisno prilikom off road vožnji kada se obično vozi na nižim obrtajima. Maksimalna brzina je deklarisana na 160 km/h.

Šasija identična kao na TRK502, ogibljenje bolje

Postojala je nada da će MV Agusta umešati svoje prste oko šasije i da će uraditi potpuni redizajn i dodatno smanjiti masu motocikla, ali se to nije dogodilo. Šasija je identična onoj na TRK502, sa tim da 5.5 Lucky Explorer poseduje bolje ogibljenje.

Napred se nalazi KYB obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 43mm koja nudi mogućnost podešavanja povrata i predopterećenja opruge. Hod prednje viljuške iznosi 135 mm. Zadnji amortizer je takođe marke KYB i nudi podešavanje sabijanja, povrata i prednapregnutosti opruge. Podešavanje ogibljenja je veliki plus za ovaj model jer putni i adventure motocikli u današnje vreme jednostavno moraju da imaju tu funkciju.

5.5 Lucky Explorer se oslanja na žbičane točkove (19″ napred i 17″ pozadi) sa tubeles gumama u dimenzijama 100/80 – ZR 19 napred i 150/70 – ZR 17 pozadi. Kočnice potpisuje Brembo i napred se nalaze dva diska prečnika 320 mm i četvoroklipne kočione čeljusti, dok je pozadi ugrađen jedan disk prečnika 260 mm i dvoklipna Brembo kočione čeljust. Dakle, sasvim moćne kočnice koje kontroliše Bosch ABS sistem.

5.5 Lucky Explorer
Foto: MV Agusta

Suva masa motocikla iznosi ne malih 220 kg. Toj masi treba dodati i zapreminu svih tečnosti, kao i zapreminu rezervoara od 20 litara. Kao što vidite, rezervoar ima pristojnu zapreminu i uz deklarisanu potrošnju od 3,8 litara na 100 km, 5.5 Lucky Explorer ima autonomiju, makar na papiru, od oko 500 km!

Impresivan i moderan izgled

Ono za šta se MV Agusta pobrinula je izgled motocikla, bar što se prednjeg dela tiče. Prednji deo motocikla izgleda masivno i impresivno. Dva okrugla, simetrična fara urađena su u LED tehnologiji. Na slikama se vidi uspravan i visok vetrobran, a u skladu sa tim će i zaštita od vetra verovatno biti solidna, naročito ako uzmemo u obzir i široke bočne oklope koji bi trebalo da štite kolena od vetra.

Zadnji kraj motocikla se ipak čini da je prekopiran sa TRK502 modela, što nije nužno loše jer smo se tokom našeg testa uverili da TRK502 nije neudoban, čak suprotno (naš test Benelli TRK502X modela možete pročitati ovde).

Instrument tabla je moderna sa TFT ekranom dijagonale 5″ u koju je ugrađen GPS senzor i nudi bluetooth povezivanje, što je super jer omogućava povezivanje navigacije.

5.5 Lucky Explorer
Foto: MV Agusta

MV Agusta, koja zapravo nije MV Agusta

Otkud Benelli proizvod u MV Agusta priči? Imamo dužnost da razjasnimo i ovu misteriju. Naime, pre par godina su MV Agusta i kompanija Q.J. (vlasnik Benelli marke) napravili ugovor o saradnji i proizvodnji motocikala sa manjom radnom zapreminom. 5.5 Lucky Explorer je očigledno prvi produkt te saradnje.

Ono što je takođe zanimljivo je i to da 5.5 Lucky Exlporer neće nosi MV Agusta logo. Ostaje nepoznanica da li je na tome insistirao Q.J. ili je to jednostavno dogovor između MV Aguste i Benelli kompanije.

MV Agusta verovatno na ovaj način želi da uvede vozače u svoj svet i da kasnije pređu na veći 9.5 Lucky Explorer koji je potpuni proizvod MV Aguste. Osim toga, 5.5 Lucky Explorer će možda imati nešto veću cenu nego Benelli TRK502. Marketing MV Aguste verovatno igra na kartu nešto snažnijeg agregata, modernijeg dizajna i činjenice da je lepo imati motocikl koji ima veze sa MV Agustom.

Prema prvim informacijama 5.5 Lucky Explorer će krenuti u proizvodnju 2023. godine.

Za komentare i utiske o novom 5.5. Lucky Exploreru možete posvetiti temu na forumu koju smo posvetili ovom modelu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.