June 15, 2021
NaslovnaMoto GaražaManja potrošnja, pametnija i nova Yamaha NMAX 125 i NMAX 155

Manja potrošnja, pametnija i nova Yamaha NMAX 125 i NMAX 155

-

Yamaha je NMAX seriju u svoju paletu skutera uvrstila 2015. godine i već od samog početka imali su velikog uspeha, jer je do sada prodato čak 72.000 NMAX modela. Dosadašnja Yamaha NMAX 125 prilično je upotrebljiv skuter, u šta smo imali prilike i da se sami uverimo tokom našeg višednevnog testa (naš test Yamahe NMAX125 možete pročitati ovde). Međutim, Yamaha je za 2021. godinu rešila da predstavi potpuno nov, slobodno možemo reći revolucionarni NMAX 125 i 155.

Međutim, Yamaha je za 2021. godinu rešila da predstavi potpuno nov, slobodno možemo reći revolucionarni NMAX 125 i 155. Pored nove šasije i potpuno novog dizajna, NMAX 125 i NMAX 155 pokreće i novi Blue Core agregat sa “stop & go” sistemom koji će vožnju učiniti još efikasnijom.

Yamaha NMAX 125 i NMAX 155
Foto: media.yamaha-motor.eu

EURO5 agregat sa “stop & go” sistemom

Za potrebe NMAX serije Yamaha je zadržala isti jednocilindrični četvorotaktni agregat sa 4 ventila. Razlika u NMAX 125 i 155 je kao i što sama oznaka govori, u samoj radnoj zapremini agregata. NMAX 125 ima radnu zapreminu od 125 cm3, dok 155 ima radnu zapreminu od 155 cm3.

Dve stvari su specifične za ovaj agregat. Prva stvar je upotreba VVA sistema, odnosno promenljivi tajming otvaranja i zatvaranja ventila, zahvaljujući dvema bregastim osovinama koje se aktiviraju na različitom broju obrtaja. Zahvaljujući VVA sistemu, NMAX 125 i 155 pružaju ujednačenu i linearnu isporuku snage na svim obrtajima, što se i zaista oseti u vožnji.

Agregat je pravljen po takozvanoj Yamaha Blue Core tehnologiji. Blue Core tehnologija malih agregata zasniva se na maloj potrošnji goriva, redukovanju gubitka snage i unapređenom hlađenju agregata.

Konkretno, Yamaha NMAX 125 isporučuje snagu od 9 kW (oko 12 KS) pri 8.000 O/min. Dok je NMAX 155 ostao na snazi od 11 kW odnosno 15 KS. Ograničenje na 15 KS nije tek tako osmišljeno, već je to urađeno da bi obe verzije ostale unutar A1 kategorije. Uz to, NMAX 125 i 155 sada zadovoljavaju EURO5 emisioni standard.

Yamaha NMAX 125 i NMAX 155
Foto: media.yamaha-motor.eu

Najveća novina koja NMAX čini još “čistijim” i ekonomičnijim je “start & stop” tehnologija. “Start & stop” je sada već uobičajena stvar u auto industriji, a Yamaha je sad uvodi i u svet skutera. To znači da se skuter automatski gasi kada se zaustavi na semaforu, a čim otpustite kočnice i dodate gas, NMAX se automatski pokreće i time se pravi dodatna ušteda u potrošnji goriva. Yamaha je na NMAX 125 deklarisala potrošnju goriva od 2,2 litre na 100 km.

Nova šasija, veći rezervoar

Šasija je redizajnirana, ali u cilju pružanja veće praktičnosti NMAX-a. Konkretno, rezervoar je veće zapremine i u njega staje 7,1 litra goriva, što omogućava da pređete preko 300 km između posete benzinskoj pumpi. Osim što je rezervoar veći pruža i bolju centralizaciju mase. Rezervoar se i dalje nalazi u vidu tunela, ispod nogu vozača.

Ispod sedišta ima prostora za odlaganje jedne kacige ili drugih ličnih stvari. Prostor za odlaganje stvari je vodootporan, što je dobro ukoliko ostavljate skuter na otvorenim prostorima.

Tokom testa prethodnog NMAX 125, nisam imao veće zamerke na kočnice, a nova generacija NMAX 125 i 155 zadržaja je napred disk prečnika 230 mm, a disk istog prečnika od 230 mm nalazi se i pozadi.

Kontrola proklizavanja, LED svetla i znatno tehnološki napredniji NMAX 125 i NMAX 155

Jedna stvar oko koje sam pomalo iznenađen jeste ugradnja kontrole proklizavanja na ovaj maleni skuter. Yamaha ugradnju kontrole proklizavanja pravda time da NMAX 125 i 155 modele neretko kupuju početnici i ljudi koji nemaju prethodnog iskustva na motociklima. Stoga je Yamaha ugradila kontrolu proklizavanja kako bi učinila manje iskusne vozače bezbednim i u klizavim uslovima.

Ono što mi je najviše nedostajalo tokom testa prethodne Yamahe NMAX 125 jesu LED svetla. Yamaha je srećom uslišila kritike kupaca te novi NMAX 125 i 155 poseduju LED svetlosnu grupu koja pruža znatno bolju vidljivost.

Yamaha NMAX 125 i NMAX 155
Foto: media.yamaha-motor.eu

Na prednjem delu, odmah ispod upravljača nalazi se mala pregrada u kojoj može da se odloži novčanik ili neki manji predmet, slično kao što poseduje i prethodna generacija. Ono što je novo i što je dobrodošlo je napajanje od 12V za punjenje uređaja.

Yamaha NMAX 125 i NMAX 155
Foto: media.yamaha-motor.eu

Yamaha NMAX 125 i NMAX 155 potpuno su modernizovani i prilagođeni poslovnim ljudima. Instrument tabla je u potpunosti nova i pored prikaza standardnih informacija o brzini kretanja, preostaloj količini goriva, itd., sada nudi mogućnost povezivanja pametnih uređaja. To je omogućeno zahvaljujući CCU komunikacijskoj jedinici. Zapravo, Yamaha NMAX je prvi skuter koji poseduje Yamahinu komunikacijsku kontrolnu jedinicu (CCU). Preuzimanjem Yamaha aplikacije, povezujete vaš pametni telefon sa NMAX-om i na instrument tabli će vam se prikazati obaveštenja o propuštenim pozivima, porukama i ostalim obaeštenjima koje stižu na vaš uređaj. CCU takođe dozvoljava i preuzimanje telemetrije sa NMAX-a tako da u svakom trenutku možete da znate koliko ste brzo vozili, koliko je ubrzanje i slične informacije.Elegantniji stil

Daleko od toga da je starom NMAX-u 125 i 155 nedostajalo stila i elegancije, ali novi NMAX to donosi na znatno višem nivou. Još jednostavniji dizajn, ali i crvena i plava boja dodatno naglašavaju lep izgled i još su uočljiviji, a moram priznati i lepši.

Yamaha je NMAX 125 i 155 podigla na za par koraka viši nivo i mislim da će bez sumnje nastaviti sa odličnim prodajnim rezultatima.

Verujemo da ćemo dogodine imati priliku da testiramo novi NMAX, tako da očekujte utiske o svim novinama vezanim za ovaj upotrebljiv i praktičan skuter.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
120PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se