March 30, 2023
NaslovnaMoto GaražaYamaha NMax 125 - Gradski zvrk za izbegavanje gužve

Yamaha NMax 125 – Gradski zvrk za izbegavanje gužve

-

Do sada ste na našem online magazinu uglavnom čitali o testiranju motocikala veće radne zapremine. Danas za vas imamo nešto drugačije. Yamaha NMAX 125 bilo je moje prevozno sredstvo na četiri dana. Iako je NMAX 125 skuter koji je prvenstveno namenjen za grad, tokom testa sam prelazio i duže distance od 170 km u jednom pravcu. Tako da je NMAX 125 jednu polovinu testa proveo u gradu, a drugu polovinu testa sam isprobavao da li je ovaj skuter sposoban i za izlete van grada.

Kao i svaki skuter i Yamaha NMAX 125 ima osnovnu namenu da omogući vozaču da uz što manje napora stigne na željeno odredište kroz gradske gužve. Ipak, ovaj skuter ima i svoju zabavnu stranu koju mu uglavnom daje živahan i ekonomičan agregat.

Zabavan i napredan agregat

NMax 125 pokreće jednocilindrični, vodeno hlađeni agregat radne zapremine 124 cm3 sa jednom bregastom osovinom i 4 ventila. Kad smo kod ventila, valja spomenuti da je NMAX prvi skuter sa varijabilnim otvaranjem ventila. Varijabilni odnosno promenljiv tajming otvaranja ventila omogućava da agregat ranvomernije isporučuje snagu kroz ceo raspon obrtaja. Sa klasičnim otvaranjem ventila, inženjeri u fabrici moraju da se odluče u kom rasponu obrtaja žele najpovoljniji obrtni moment. Varijabilni tajming omogućava da kriva isporuke snage bude znatno uglađenija i ravnomernija. Kao i na većini varijabilnih sistema princip je isti. Bregsta osovina ima različite profile. Na određenom broju obrtaja aktivira se manje ili više agresivan profil. U slučaju NMAX-a 125, na 6.000 O/min aktivira se drugi profil i dobija se blago povećanje snage.

Yamaha NMax 125
Foto: Bjbikers.com

To se i oseti prilikom vožnje, a naročito prilikom startovanja na semaforu gde mi je NMAX 125 par puta izmamio i osmeh na lice. Jednostavno na startu sve ostavljate u retrovizoru. Kad smo kod snage, agregat isporučuje 12 KS (9 kW) pri 8.750 O/min, uz maksimalni obrtni moment od 11,7 Nm pri 6.500 O/min.

U svakodnevnoj vožnji agregat me je pozitivno iznenadio. Gledajući na papiru ovih 12 KS nije mi je delovalo da bih mogao da ostanem pozitivno iznenađen. Međutim, kako kroz grad tako i na otvorenom putu moram priznati da sam bio zadovoljan. Čak sam oko Novog Sada išao na vožnje na Frušku Goru i to sa suvozačem. Uzbrdo sa suvozačem NMAX 125 oseti težinu, ali ništa značajno. Odnosno nisam osetio da se mučio. Krstareće brzine od oko 80 – 85 km/h održavao je bez problema.

Maksimalna brzina koju je sposoban da postigne iznosi ravno 111 km/h i ne može niti jedan kilometar preko toga. Maksimalna brzina postignuta je na auto putu, na nizbrdici kada silazite sa mosta kod Beške u smeru prema Beogradu.

Ono što je najbolje je potrošnja koja se kretala između 2,2 – 2,6 litara. Zapremina rezervoara iznosi 6 litara, tako da možete lepo da se navozate između dve posete benzinskoj pumpi. Finalni prenos je naravno bez kaiša.
Budući da je Yamaha NMAX 125 vožena i van grada, na otvorenim putevima sam održavao brzinu od 80 – 85 km/h i nije predstavljalo nikakv problem, a na auto putu sam uglavno držao na 100 km/h. Pri toj brzini se agregat isto ponaša dobro, ali se oseti da je u višim obrtajima. Nekako sam uočio da mu između 85 – 90 km/h prija za vožnju van grada. U gradu do dozvoljene brzine od 50 km/h stiže brzo.

Kompaktan i okretan

Yamaha NMAX 125 poseduje točkove prečnika 13″, a od ogibljena napred se nalazi teleskopska prednja viljuška, a pozadi se nalaze dva amortizera. Ogibljenje funkcioniše solidno, sa tim što ume da bude malo nezgodno kada pogodite veću rupu. Prilikom prelaska preko većih rupa sa vozačke pozicije se to prilično oseća, dok se manje neravnine upijaju bez problema.

Sa svojim međuosovinskim rastojanjem od 1.350 mm i prilično velikim uglom okretanja upravljača, NMAX 125 je izuzetno upravljiv. Obilaženje prepreka ili polukružna okretanja u gradu izvršavate očas posla. Težina sa svim tečnostima iznosi 127 kg, ali u vožnji ne osećate nikakvu težinu. Skuter je maksimalno poslužan i reaguje na svaku komandu. Prema specifikiacijama iz fabrike navodi se da je za kružno okretanje potreban radijus od svega 2 metra.

Yamaha NMax 125
Foto: Bjbikers.com

Budući da sam navikao da vozim motocikle, koji poseduju točkove većeg prečnika u početku mi je bilo malo neobično i nisam imao najbolji osećaj prilikom isprobavanja mogućnosti NMAX-a u krivinama. Vremenom sam se opustio i stekao poverenje prilikom prolaska kroz krivine. NMAX 125 dozvoljava da ga prilično oborite pre nego što guma počne da upozorava da je ipak dosta i da se radi o skuteru namenjenom za obavljanje praktičnih stvari, a ne za imitiranje Rosija.

Što se kočnica tiče, napred se nalazi jedan disk prečnika 230 mm, a i pozadi se takođe nalazi disk istog prečnika. Budući da je težina više raspoređena nazad, pritiskom na obe kočnice istovremeno imate osećaj da zadnja kočnica pruža veću zaustavnu moć. U svakom slučaju, kada pritisnete obe kočnice, zaustavljate se veoma brzo i sigurno. Ono što mi se takođe svidelo je što ABS nije previše osetljiv. Funkcioniše baš onako kako treba, aktivira se tek pred blokiranje točkova. Na šljunku sam imao utisak kao da ABS dozvoljava da se zadnji točak skoro blokira. U svakom slučaju, ABS vas neće izneveriti, probao sam i na vlažnom i šljunkovitom putu.

Yamaha NMax 125
Foto: Bjbikers.com

Dobro podnosi i vožnju u dvoje

Kada ga gledate sa strane, NMAX 125 deluje da ja malen, ali kad sednete na njega imate sasvim dovoljno prostora kako za sebe tako i za suvozača. Sedište je udobno, ali već posle sat vremena vožnje poželite malu pauzu. Sa druge strane, moja saputnica nije želela da siđe i nije želela da pravimo pauze. Očigledno da je položaj sedenja kao i udobnost za suvozača znatno bolja. Posle duže vožnje imao sam osećaj da malo klizim ka napred i da mi to doprinosi osećaju neudobnosti na vožnjama dužim od sat vremena.

Ipak sam uspeo da u cugu prevezem oko 170 km za oko 2 sata i 20 minuta normalne vožnje. Uz malo strpljenja i poštovanje saobraćajnih propisa, Yamaha NMAX 125 i ja stigli smo na željeno odredište.

Noćna vožnja takođe ne predstavlja problem. LED svetla odlično osvetljavaju put, tako da ni prilikom noćne vožnje van grada nisam imao problema.

Foto: Bjbikers.com

Ispod sedišta nalazi se prostor za smeštanje kacige ili neke druge opreme. U prostor za smeštanje kacige nisam uspeo da smestim svoju AGV K5S kacigu, iako joj je malo nedostajalo. Jet kaciga staje bez problema. Kod upravljača sa leve strane nalazi se i mali prostor za smeštanje dokumenata ili drugog manjeg predmeta.

Foto: Bjbikers.com

Kvalitetna završna obrada

Pre nego što pređem na završnu obradu, samo da spomenem kompaktu i čitljivu instrument tablu sa svim potrebnim informacijama. Pored informacija o trenutnoj brzini kretanja, preostaloj količini goriva i vremenu, sa desne strane nalazi se i jedan pokazivač trenutne potrošnje goriva. Osim ovih osnovnih informacija, putem dugmeta na instrument tabli možete da odaberete prikaz informacija poput dva parcijalna odometra, trenutnu potrošnju goriva izraženu u litrama po kilometru, zatim prosečnu potrošnju goriva. Zatim možete pronaći i informacije o pređenoj kilometraži od poslednje promene ulja ili poslednje zamene V kaiša.

Yamaha NMax 125
Pregledna instrument tabla Foto: Bjbikers.com

Yamaha se izuzetno potrudila oko završne obrade na NMAX 125. Sve plastike su prilično čvrste i kvalitetno odrađene. Celokupan dizajn je jednostavan i elegantan. Ne može se reći ni da je neupadljiv, ali ni previše upadljiv. Ukratko, sasvim odmereno određen dizajn.

Moram da priznam da iako skutere ne vozim često i nisu mi primarno sredstvo prevoza, ali ne mogu da ne kažem da Yamaha NMAX 125 nije jedan praktičan i koristan skuter. Sa svojom respektabilnom snagom i okretnošću očas posla sam izlazio iz gradskih gužva, a sposoban je i za kraće vožnje van grada. Dobar izbor za vozače koji ne žele da se bore sa svakodnevnom gužvom i prostorom za parkiranje.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.