October 5, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPMarkez se uskoro vraća na stazu?

Markez se uskoro vraća na stazu?

-

Od glasina da se više neće vraćati na stazu, pa do ponovnog spuštanja lakta na asfalt. To je ukratko proces Markezovog oporavka u poslednjih par nedelja. Posle svega što smo imali priliku da vidimo ovih dana, postavlja se pitanje: da li se Markez uskoro vraća na stazu i to već za prvu trku ove sezone?

Još malo će se navršiti godinu dana od Markezove povrede i komplikacija koje su pratile zarastanje kosti desne nadlaktice. Pad na Herezu ostavio je Mark Markeza ne samo bez borbe za titulu, već je povreda i postavila znak pitanja na njegovu dalju karijeru.

Do pre mesec dana, sve vesti su utihnule iz Markezovog tabora. Onda je prvo došla vest da kost konačno zaceljuje kako treba. Zatim smo na društvenim mrežama mogli da ispratimo da Markez vredno trenira u teretani i da je fizički sve aktivniji, što je bilo dobar znak, ali se i dalje nije znalo da li je sposoban da vozi motocikl.

Nakon toga izašao je jedan kratak video u kojem Markez prilično brzo i oštro vozi minimoto. To je bio još jedan dobar znak.

Zatim je prošle nedelje iznenada izašao video sa staze Montmelo u Kataloniji na kojoj je Markez vozio nešto najbliže MotoGP motociklu. Markez je vozio Hondu RC213V-S. Ne samo da je vozio, već je u njegovom maniru u krivini spuštao i lakat desne ruke na asfalt, iste one ruke koja se još oporavlja i zarasta nakon povrede.

Mislilo se da je to samo jedan test na kojem Markez pokušava da vidi kakav osećaj ima u ruci. Osećaj je očigledno bio dobar jer se samo par dana kasnije Markez sa timom obreo na stazi Portimao u Portugalu.

Vožnja na stazi Portimao je još jedna potvrda da je Markez prilično oporavljen. Prva krivina na stazi Portimao zahteva dobru fizičku spremnost jer se nakon pravca i spusta nizbro prednji kraj motocikla često nalazi u vazduhu, a nakon toga je potrebno preduzeti naglo kočenje i brz ulazak u prvu krivinu. To iziskuje veliku fizičku spremnost, naročito na motociklu koji ima 210 KS i koji dostiže sigurno oko ili nešto ispod 300 km/h.

Markez se uskoro vraća na stazu?
Markez se uskoro vraća na stazu? Foto: Honda Racing Corporation

Sa obzirom da je Markez odradio oba testa i da fizički trenira svaki dan, postavlja se pitanje da li se sprema za nastup na prvoj trci u Kataru koja se vozi predstojećeg vikenda? Vrlo je moguće. Ukoliko je Markez dobio zeleno svetlo od lekara i ako je gost potpuno zarasla, moguće je da će se pojaviti već na prvoj trci, ako ništa drugo, bar da pokuša da odveze celu trku ili treninge i da se navikne opet na MotoGP motocikl.

Čak ako se ne pojavi na prvoj trci, sve je izvesnije da će Markez voziti na drugoj trci koja je zakazana za 4. april. U svakom slučaju, izvesno je da se Markez uskoro vraća na stazu.

Iako po svemu sudeći deluje da je Mark fizički spreman da vozi već na prvoj trci, pravo pitanje koje lebdi nad njim je – da li je kost dovoljno zarasla da istrpi pad. U svakom slučaju, nadamo se da jeste.

Za komentare i diskusiju o moto sport vestima, možete posetiti i našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.