April 12, 2021
NaslovnaMoto SportMotoGPDa li Doviciozo testom Aprilije najavljuje povratak?

Da li Doviciozo testom Aprilije najavljuje povratak?

-

Andrea Doviciozo je prošle godine iznenadio sve kada je rekao da neće voziti u sezoni 2021. Od tada su usledile razne ponude timova da bude njihov test vozač, ali je Doviciozo sve odbio. Među tim ponudama bila je i ponuda Aprilije koju je Doviciozo isprva kategorično odbio. Ipak, prošle nedelje je Aprilia izdala zvanično saopštenje da će Doviciozo u aprilu da testira Apriliju RS-GP.

Postavlja se pitanje, otkud to da je Doviciozo sad naprasno prihvatio da testira Apriliju RS-GP? Prošle godine je izjavio da želi da bude na konkurentnom motociklu i da je zato odbio ponudu Aprilije.

Razlog za Doviciozovu odluku možda leži u poslednja dva testa vožena na stazi Losail u Kataru. Tokom oba testa (izveštaj sa oba testa možete pročitati ovde i ovde) Aleš Espargaro i Aprilia imali su ne samo odlična vremena, već i respektabilan ritam tokom simulacija.

Možda su upravo vremena sa testa naterala Dovicioza da promeni svoje mišljenje. Razloga za njegovu odluku može da bude više.

Prvi razlog je možda i to što sada već duži vremenski period nije vozio MotoGP motocikl, pa će mu ovaj test dobro doći da koliko – toliko ponovo uđe u kondiciju.

Drugi razlog je možda i to što ga zanima koliko je RS-GP zapravo konkurentan. Ukoliko Doviciozo utvrdi da sa Aprilijom RS-GP može da bude brz, možda ga vidimo u ulozi test vozača sa povremenim nastupima u MotoGP prvenstvu.

Doviciozo i Aprilia
Aprilia RS-GP koju će Doviciozo testirati Foto: Piaggio press

Da se razumemo, Doviciozo sebi neće dozvoliti da vozi trku ako nema motocikl sa kojim može da ostvari odličan rezultat. S obzirom da planira svoj povratak u MotoGP šampionat, loš rezultat mogla bi da bude i loša reklama za njega i da mu zatvori vrata eventualnih pregovora u budućnosti.

Aprilia i Doviciozo dogovorili su samo ovaj jedan test, koji će dobro doći kako njemu, tako i Apriliji. Doviciozo ima ogromno iskustvo – tokom svoje karijere vozio je Hondu, Yamahu i Ducati, tako da će Apriliji informacije koje Doviciozo bude pružio svakako biti od velikog značaja.

Ovaj test će više biti ispitivanje terena na obostranu korist između Aprilije i Dovicioza. Mada, ako Aprilia, odnosno Piaggio uloži značajnija sredstva, postoji neka mala šansa da se Doviciozo pojavi u ulozi stalnog test vozača, makar ove sezone. Za stalni povratak u MotoGP šampionat, Doviciozo verovatno čeka bolju priliku. U svakom slučaju, njegov plan je da se sledeće godine vrati u šampionat kao stalni vozač u nekoj konkurentnoj ekipi.

Za komentare i diskusiju o moto sport vestima, možete posetiti i našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,271FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se