NaslovnaMoto GaražaPriča o 20 godina postojanja firme Moto Bike iz Kaća

Priča o 20 godina postojanja firme Moto Bike iz Kaća

-

Firma Moto Bike iz Kaća bavi se prodajom rezervnih delova za mopede, motocikle, trimere, kosačice, motorne testere i za još mnoge druge mašine. Trenutno je jedna od firmi sa najširom ponudom u Srbiji koja se bavi ovom delatnošću. Osim toga, Moto Bike je generalni zastupnik i uvoznik mnogih poznatih brendova. Firma Moto Bike ove godine obeležava 20 godina postojanja ili kako osnivač i vlasnik firme Igor Jovičić voli da kaže: “prvih 20 godina postojanja”.

U čast dve decenije postojanja redakcija BJBikers časopisa otišla je u sedište firme u Kaću kako bi na licu mesta najbolje stekla utisak o kakvoj se firmi radi, kao i da bi direktno od vlasnika Igora Jovičića čula sve o nastanku i razvoju Moto Bike –a.

Po dolasku u Moto Bike, prva stvar koja ostavlja pozitivan utisak je prostrana kancelarija sa prijatnom atmosferom u kojoj su svi zaposleni ljubazni i raspoloženi, a druga stvar koja je mene kao ljubitelja Tomos motocikala i mopeda obradovala je nekoliko Tomos –ovih primeraka parkiranih u samoj kancelariji. Neke od tih motocikala lično je restaurirao Igor. Treća stvar koja me je stvarno uverila da je firma stvorena iz ljubavi prema motociklima su posteri motocikala na zidu i to što ceo ambijent generalno odiše ljubavlju prema motociklima.

Moto Bike Kać

Dok sam se privikavao na ambijent, ubrzo mi se pridružio i Igor sa kojim sam uz opušten razgovor napravio ovaj tekst koji je nešto između reportaže, priče i intervjua.

J.R.: Igore, pre svega želim da te pitam kad si prvi put došao u dodir sa motociklima i otkud tvoja strast ka njima?


I.J.: Prve kontakte sa motorima imao sam upravo sa Tomos –om. Kad sam imao 12 godina otac mi je kupio automatika i tako je počela moja ljubav ka Tomos -ima i motociklima generalno. Dan danas gajim veliku ljubav prema Tomos -u, imam blizu 15 komada raznih modela, počev od automatika, CTX –a, BT a-, T14, T15SL, APN6, APN4 i još nekih modela. Kasnije, sa nekih 16 godina počeo sam da se bavim i servisiranjem.

J.R.: Kako si počeo da se baviš prodajom i trgovinom delova za Tomos?

I.J.:Negde 1996. godine obratio sam pažnju da vlasnici Tomos-a traže i kupuju raznorazne delove na pijacama koji nisu mogli da se nađu u redovnoj prodaji. Iz tog saznanja sam i napravio prvi proizvod, paktreger za automatika sa kojim sam brzo ušao u tržište. Nakon paktregera napravili smo i sportske auspuhe koji su postigli veliki uspeh jer smo 2002. godine prodali čak 7.000 auspuha i 1.500 paktregera. U to vreme kao i uvek, vladala je nestašica para na tržištu pa je naplata bila najlakša kroz kompenzaciju u robi. Tako sam započeo i prodaju delova.

Već 2001. godine otvorili smo maloprodajni objekat u Novom Sadu koji i dalje postoji, a 2003. godine registrovana je veleprodaja u Kaću. Nakon toga smo se kao firma iz godine u godinu razvijali i povećavali ponudu delova.

J.R.: Kako ste došli do toga da uvozite poznate strane brendove?

I.J.: Expanzija prodaje novih skutera koja se desila u drugoj polovini 2000 – tih godina je bila masivna. Međutim niko nije obraćao pažnju da sve te motore treba da prate i rezervni delovi. Uvideo sam da postoji manjak nekih delova i brendova i te davne 2008. godine sam otišao u inostranstvo, konkretno na sajmove motocikala u Kelnu i Milanu gde sam postigao dogovore sa mnogim proizvođačima. Sledeće, 2009. godine počeo sam da uvozim brendove Meteor, Athena i RWS. Iste godine nastao je i Moto Bike Shop, koji je u tom trenutku verovatno bio i jedini moto shop u Srbiji. Tako da ove godine slavimo i 10 godina postojanja shop –a koji je sada mnogo napredniji, složeniji, potpuniji i konstantno radimo na njegovom unapređenju.

Kako je vreme odmicalo tako se i ponuda delova širila do te mere da sad u ponudi imamo i druge jake brendove poput Ipone, Unibat, Denso, TRW, Hiflo, JT, D.I.D… Za neke od tih brendova smo i glavni uvoznici. Postepeno sam proširivao ponudu, te smo osim delova za Tomos mopede i motocikle počeli da uvozimo i delove za skutere, zatim su na red došli i delovi za druge motocikle. Došli smo do toga da sada u ponudi imamo i delove za motorne testere, kosačice, trimere i uopšte program za šumu i baštu.

Pored prodaje mi se i dalje bavimo proizvodnjom određenih deficitarnih delova. Mislim da je trenutno u ponudi preko 300-tinak artikala uglavnom iz programa Tomos. Smatram da ne može da se stoji u mestu i da uvek mora da se napreduje na neki nacin pa smo pored nove hale ove godine uložili sredstva u kupovinu savremene CNC mašine kako bismo proizvodnju i kvalitet podigli na viši nivo.

Mogu sa ponosom da kažem da danas Moto Bike u svojoj ponudi ima preko 20.000 artikala, a firma ukupno ima i oko 40 zaposlenih, od kojih neki u Moto Bike –u rade već oko 15 godina.

Moto Bike iz Kaća


J.R.: Kako vam se čini trenutna situacija u Srbiji u vezi sa skuterima, mopedima i slično?

I.J.: Pa posle ozbiljnog pada prodaje koji se desio početkom ove decenije, tržište se lagano oporavlja, ali ne u smislu prodaje novih nego više u prodaji uvoznih skutera.

Kao što i možeš da primetiš, sa izmenom zakona o polaganju gde je sada pomerena kategorija za polaganje od 50 kubika sa 14 godina na 16 i dozvola je sada do 125 kubika desava se sve manja prodaja skutera radne zapremine od 50 kubika i tržište se polako okreće ka maksi skuterima.

Ako jos dodamo i stroge bezbednosne norme, na žalost mislim da u nekom skorijem periodu nećemo vise toliko gledati i uzivati u novim dvotaktnim motorima.

J.R.: Da li je i kako na vas uticala činjenica da je Tomos fabrika otišla u stečaj?

Da, tužno je to što se desilo. Ipak je to na našem tržištu brend koji ima istoriju dugu 60 godina i mnogim generacijama su Tomos mopedi bili prvi motor paperwriter.org na kojem su učili da voze.
Na zalost, trzista se menjaju, a takođe i poslovne prilike pa ko zna šta nas čeka u budućnosti. Možda neko odluči da je brend vredan razvoja i ulaganja sredstava u nekom drugom obliku.

J.R.: Šta planirate za narednih 20 godina?
Hahahahaha, pa vidimo se za 20 godina opet :-))))

Posle završene priče i kratkog intervjua, Igor me je sproveo kroz magacin koji je skockan poput apoteke. Svaki artikal ima svoje mesto, svoju oznaku i bar kod. Tako da prilikom brze pretrage artikala nema greške i svakom artiklu se zna tačan put, to jest da li se trenutno nalazi u magacinu ili je krenuo put mušterije.

Zatim me je Igor odveo i da vidim izgradnju nove velike hale koja se pravi radi proširenja prostora iz razloga što Igor ima ambicije da našem tržištu ponudi sve što je u deficitu. Sa obilaskom nove hale, završili smo i ovu prijatnu posteu Moto Bike –u i sa nestrpljenjem očekujemo novi susret.

Ukoliko vas zanima šta sve Moto Bike ima u ponudi, možete pogledati njihov WebShop klikom ovde.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.