NaslovnaMoto GaražaOdržavanje guma - Produžite im životni vek!

Održavanje guma – Produžite im životni vek!

-

Mnogi motociklisti često zaboravljaju da je zapravo guma jedina stvar koja motocikl povezuje sa podlogom. Gume su podložne starenju i ispucalosti, ali postoji nekoliko načina da produžite životni vek vašoj gumi. U današnjem tekstu objasnićemo neke osnove vezane za održavanje guma koje će vas učiniti bezbednijim tokom vožnje, a vaše gume će imati duži životni vek.

Polazimo od pretpostavke da ste kupili nove gume za vaš motocikl, što svakako preporučujemo da uradite. Danas se mogu pronaći i polovne gume, ali vam toplo preporučujemo da nikada ne stavljate polovne gume na vaš motocikl, jer su iste te gume sa razlogom odbačene!

Kupovina nove gume

Kada kupujete gumu, jedna od stvari na koju treba da obratite pažnju je ta da je guma što “svežija”, odnosno da je njen datum proizvodnje što je moguće noviji. Datum proizvodnje gume možete pročitati preko oznake DOT koja mora da se nalazi na svakoj gumi.

Datum proizvodnje gume upisan je na gumi pored oznate DOT u vidu četiri broja. Na primer, može biti upisan broj “4519” što znači da je guma proizvedena 45. nedelje u 2019. godini.

Održavanje guma
Foto: Pirelli Press

U principu, gume imaju neki svoj trajanja godina koji se razlikuje od proizvođača do proizvođača, a obično taj rok iznosi oko 5 godina.

Dimenzije guma

Jedna stvar oko koje se često, često greši je sama dimenzija guma. Nije retko da se na motocikl često stavljaju gume dimenzija različitih od onih koje je fabrika propisala, ili što je još gore, da se guma montira na neodgovarajuću felnu. O ovoj temi smo pisali ranije, pa preporučujemo da tekst o tome kako širina gume utiču na upravljivost motocikla pročitate ovde.

Montiranje i provera pre montiranja

Kada ste kupili gume, na red dolazi montiranje. Pre montiranja guma, još jednom se uverite da na gumi ne postoje bilo kakva oštećenja. Pažljivo pogledajte spoljašnost i unutrašnjost gume. Ako pre montiranja gume uočite neki problem, još možete bez problema reklamirati gumu.

Kada je reč o montiranju, najbolje je točkove i gume odneti kod proverenog vulkanizera. Kada se već nalazite kod vulkanizera, pre montiranja gume zajedno pregledajte felnu kako biste videli u kakvom je stanju.

Održavanje guma
Održavanje guma, Photo by Deepak Choudhary on Unsplash

Posle montiranja gume, na redu je balansiranje točka, koje takođe može da ima uticaj na životni vek gume i stoga je bitno uraditi i taj postupak.

Polako tokom prve vožnje na novim gumama

Nove gume često su premazane zaštitnim sredstvima koje konzerviraju gumu štiteći je tokom transporta, perioda skladištenja, itd. Taj zaštitni sloj, koji često nazivao lak je izuzetno klizav i potreban je oprez prilikom prvih vožnji. Tačnije, mnogo korisnička uputstva novih motocikala preporučuju da se prvih 100 km na novim gumama vozi lagano, upravo da bi se taj zaštitni sloj potrošio.

Redovno proveravajte pritisak u gumama

Kolik često ste čuli ili pročitali o redovnoj proveri pritiska u gumama? To je iz razloga što je pravilan pritisak u gumama (pored načina vožnje) zaista najbitniji za dug životni vek guma. Preporučeni pritisak često je napisan na samom zidu gume, ali ukoliko ne postoji na zidu gume, zasigurno preporučeni pritisak možete pročitati na sajtu proizvođača guma. Uvek se pridržavajte preporuka proizvođača i nećete imati problema.

Priprema motocikla za početak sezone
Održavanje guma, Foto: shutterstock

Proveravajte gume na oštećenja

Kako kilometri prolaze, tako se vaše gume sve više troše što je i logično. Zato je dobro da u redovnim vremenskim intervalima proveravate stanje vaših guma, što podrazumeva vizuelni inspekciju guma na oštećenja, ispucalosti, strana tela u gumama, itd.

Ukoliko u šarama guma primetite kamenčiće, izvadite ih. Pored toga što deformišu gumu, kamečići u šarama sprečavaju da šare odvode vodu u kičnim uslovima. Osim toga, ukoliko štrče van šare, kamečići mogu prouzrokovati vibracije tokom vožnje. Vađenje kamenčića ne traje dugo, a može značiti mnogo.

Sa vremena na vreme “nahranite” vašu gumu

Jedna stvar koju mnogi vozači ne rade je nega guma. Kao što namažete kremom ruke da vam koža ne ispuca, tako i za gume postoje preparati koji pomažu da se guma “nahrani” i vremenom ne otvrdne.

Sredstva za negu gumu uopšte nisu skupa i možete ih koristiti nekoliko puta. Kada uzmete u obzir da se nega guma ne mora izvoditi često, a produžava životni vek guma, kupovina ovih sredstava je dobra investicija. Cena sredstava za negu guma kreće se od 200 – 1.000 din i zaista pomaže i pored što neguje, vraća i sjaj gumama.

Iako se ovih nekoliko saveta za održavanje guma čine napornim, u praksi to nije tako jer se ove radnje (osim vizuelne inspekcije) ne rade svakodnevno. Imajte na umu da vaš život nema cenu i da je prevashodno bitno zbog vaše bezbednosti sprovoditi ove mere. Drugi razlog je finansijske prirode. Ukoliko recimo vozite umereno, sa pravom negom guma može da izdrži više kilometara i da vam uštedi novac.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.