September 22, 2021
NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Silverston - Kvartararu pobeda, podijum za Apriliju!

MotoGP Silverston – Kvartararu pobeda, podijum za Apriliju!

-

Odličan MotoGP vikend upravo je završen na stazi Silverston u Velikoj Britaniji. Čak šest različitih proizvođača završilo je MotoGP trku na prvij šest pozicija. Ipak, lider šampionata pokazao je zašto je ove sezone gotovo nedodirljiv.

Fenati ubedljiv na Moto3 trci

Čudno je reći, ali Moto3 trka bila je malo dosadna. Od samog starta Fenati je nametnuo jak ritam koji je samo Nikolo Antoneli uspeo da isprati. Fenati je bio najbrži na svim treninzima i uzeo je pol poziciju na kvalifikacijama.
Fenati i Antoneli odmah su se odvojili i celu trku držali su prve dve pozicije. Samo pri kraju trke su Fođija i odlični Izan Gevara uspeli da se približe drugoplasiranom Antoneliju. Međutim, u poslednjem krugu Fođija i Gevara započeli su svoju borbu za treću poziciju, pa je Antoneli uspeo da osvoji drugu poziciju, dok je treće mesto pripalo Fođiji. Fenati je bio potpuno nedodirljiv i došao je do nove pobede u Moto3 šampionatu.

Fenati je uspeo da smanji i zaostatak za vodećima u šampionatu, jer je Pedro Akosta trku završio na 11. mestu, dok je Garsija trku završio van bodova na 16. poziciji.

MotoGP Silverston – Rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Kvartararo perfektan, Aleš i Aprilija do prvog podijuma

MotoGP trku sa pol pozicije poveo je Pol Espargaro, a na drugom mestu bio je njegov brat Aleš Espargaro. Prvi krugovi protekli su u incidentu između Mark Markeza i Martina. Markez je pokušao da obiđe Martina, proklizao je i pao, a sa sobom je povukao i martina.

Za to vreme, Kvartarao je strpljivo vozio iza vodećih vozača i počeo je da prestiže jednog po jednog sve dok nije izbio na vodeću poziciju. Aleš Espargaro probao je da ga isprati, ali nije imao ritam da parira Kvartararu.

Dok je Kvartararo polako gradio prednost, Aleks Rins je sa desete pozicije napravio veliki napredak i ubrzo je uspeo da se probije do druge pozicije. Iza Kvartarara i Rinsa borbu za treće mesto vodili su Aleš i Pol Espargaro, dok je Miler bio na petoj poziciji.

Pol Espargaro je napravio jednu grešku, što je omogućilo Mileru da se probije na četvrtu poziciju. U poslednjem krugu Miler je napao Aleš Espargara za treće mesto. Aleš se odlično odbranio i došao je do svog drugog podijuma u karijeri, a prvog podijuma za Apriliju u MotoGP eri.

Miler je morao da se zadovolji četvrtim mestom, dok je na petoj poziciji Pol Espargaro ostvario svoj najbolji rezultat u Hondi. Na ovoj trci imali smo po prvi put šest različitih proizvođača na prvih šest pozicija, jer je Binder uspeo da završi trku na šestom mestu. Treba pohvaliti i Iker Lekuonu, koji je trku završio na sedmoj poziciji.

MotoGP Silverston
MotoGP Silverston – Rezultati MotoGP trke Foto/Source: MotoGP.com

Kvartararo je uveća prednost u šampionatu. Razlika u odnosu na drugoplasiranog Mira iznosi 65 bodova.

Gardner i Beziki do poslednjeg kruga

Ovog puta Moto2 trka bila je poslednja na repertoaru. Tokom cele trke grupa od pet vozača bila je u borbi za pobedu i podijum. Louz je poveo trku, ali su ga Bezeki i Gardner prestigli. Zatim su Gardner i Bezeki proveli celu trku na vodeća dva mesta. Nebrojano puta tokom trke razmenili su pozicije. Poslednja dva kruga bila su presudna za pobedu. Gardner je prestigao Bezekija, a Bezeki je dao sve od sebe u pokušaju da prestigne Gardner. Ipak, Gardner je odvezao odličan poslednji krug i došao je do četvrte pobede u ovoj sezoni. Bitna stvar za šampionat je i to što je Raul Fernandez pao pri kraju trke i tako je ispustio bitne bodove.

Treće mesto osvojio je Horhe Navaro nakon što je u završnici trke uspeo da prestigne Aleks Louza.

MotoGP Silverston – Rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com

MotoGP šampionat sada očekuje vikend pauze, a onda nas očekuje trka na stazi Mizano u Italiji. Mizano će zbog otkazivanja trke na Sepangu ove godine biti domaćin dve MotoGP trke.

Za komentare i diskusiju o trkačkom vikendu predlažemo da posetite temu na forumu posvećenu MotoGP trci na Silverstonu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
121PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se