NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Filip Ajlend - Rins pobedio, Banjaja vodi u šampionatu

MotoGP Filip Ajlend – Rins pobedio, Banjaja vodi u šampionatu

-

Uh kakav trkački vikend! Filip Ajlend nam je doneo odličnu MotoGP trku još jednom dokazavši da su staze starog tipa te koje doprinose da se razlike između motocikala neutrališu i gde umeće vozača dolazi do izražaja. U MotoGP i Moto2 šampionatu došlo je do preokreta u vodećim pozicijama, dok smo u Moto3 kategoriji dobili novog šampiona.

Prvo je u četvrtak vozače dočekao potop na stazi, ali je već u petak situacija bila znatno bolja i treninzi su se vozili po suvom vremenu. Pol poziciju u subotu uzeo je Martin srušivši rekord staze koji je postavio još Horhe Lorenco 2013. godine. Drugo startno mesto osvojio je Mark Markez, a treću poziciju Frančesko Banjaja.

Moto3 titula za Gevaru

Od Moto3 trke se očekivalo da će se veća grupa vozača boriti za pobedu i podijum, međutim trka je otišla u malo drugačijem smeru i u samoj završini trke su se 4 vozača borila za 3 mesta na podijumu.

Od ta 4 vozača, dvojica su bile timske kolege koje su se borile za titulu. Garsija i Gevara, obojica vozači Aspar GAS GAS ekipe imali su duel od kojeg je zavisilo da li će se borba za titulu preneti u Maleziji. Pošto je Fođija bio lošije plasiran, Gevara je trebalo samo da završi na neko od prve tri pozicije.

Odlučni Gevara stavio je sve na kocku i rešio da se u istoriju Moto3 šampionata upiše pobedom i na najbolji mogući način osigura titulu. Da bi to uspeo, osim sa Garsijom, morao je da se izbori sa Ončuom i Sasakijem.

Velika odlučnost i brzina bili su previše za pomenute vozače koji nisu uspeli da u poslednja dva kruga isprate Gevaru koji je kroz cilj prošao sa 0,345 sekundi prednosti. Još jedna pobeda, ona najbitnija donela je Gevari titulu, sasvim zasluženo jer je tokom sezone pobedio 6 puta i zabeležio još 5 podijuma.

Gevara na putu ka pobedi i titulu Foto: GAS GAS

Drugo mesto na podijumu osvojio je Čan Onču, dok je na trećem mestu završio Garsija.

MotoGP Filip Ajlend
MotoGP Filip Ajlend – Rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGp.com

Moto2 – Kiks Fernandeza, Ogura vodi u šampionatu

Ni Moto2 trka nije bila naročito zanimljiva, a jedan od krivaca za to je Alonso Lopez koji je dominirao trkom od početka do kraja ne izgubivši vodeću poziciju čak ni tokom odrađivanja kazne dugog kruga, koju je dobio neopreznim ponašanjem na stazi tokom treninga. Lopez je odlično startova i već u uvodnim krugovima napravio prednost od preko 3 sekunde, zatim je odradio kaznu dugog kruga i nastavio da vrti odlične krugove. Na kraju je ciljem prošao sa preko 3,5 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Akostu.

Akosta je prestigao svog timskog kolegu Augusto Fernandeza koji je išao ka sigurnom podijumu i uvećanju prednosti u šampionatu. Fernandez je pratio Akostu i činilo se da će se trka završiti u tom redosledu. Međutim, na 10 krugova pre kraja Fernandez pravi neočekivanu grešku i pada sa treće pozicije ne završivši trku.

Taman kada je imao priliku da osvoji znatno veći broj bodova od Ogure koji se mučio na 13. poziciji, Fernandez je uprskao stvar.

Njega je na trećoj poziciji nasledio Diksom koji je došao do još jednom podijuma u ovoj sezoni.

Što se Ogure tiče, do kraja trke je uspeo da se probije do 11. pozicije i uzme 5 bodova. Osim toga, Ogura sada vodi u šampionatu i njegova prednost iznosi 4,5 boda.

MotoGP Filip Ajlend – Rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGp.com

MotoGP Filip Ajlend – jedna od najbolji trka u ovoj sezoni

MotoGP trka je dobro prodrmala i razbudila sve koji su verno čekali početak i direktan prenos u ranim jutarnjim časovima. Toliko je bilo preticanja i promena pozicija da je nemoguće sve opisati. Banjaja, Miler, Rins, Mark Markez, Bezeki, Marini, Martin, Kvartarao, svi oni su u nekom momentu činili vodeću grupu.

Martin je odlično startovao i dugo je vodio, a iza njega je uglavnom bio Mark Markez. Međutim, tokom trke su se stalno napadali i smenjivali.

Prvu grešku napravio je Kvartararo koji je kasno kočio i otišao široko u jednoj od krivini. Posle te greške vratio se daleko nazad, skoro na začelje kolone. U pokušaju da nadoknadi što više pozicija napravio je još jednu grešku i pao.

U trenucima dok je Kvartararo ustajao iz trave, Banjaja je preuzeo vodeću poziciju. Nekako u isto vreme dogodio se incident u kojem je Aleks Markez počistio sebe i Milera. Obojica su završili trku padom, a kasnije se Aleks Markez izviniuo Mileru za grešku koju je napravio.

U završnici trke napred se odvijala borba, jer je Rins poziciju po poziciju uspeo da stigne na prvo mesto. Mark Markez i Banjaja pokušali su da uzvrate, ali je Rins besprekorono odvezeao Suzuki GSX-RR do svoje (možda) poslednje pobede u MotoGP šampionatu. Rinsu je ovo prva pobeda još od 2019. godine i trke na Aragonu.

Drugo mesto osvojio je Mark Markez. Osim što je to veliki uspeh ako se uzme u obzir da se tek skoro vratio sa oporavka od povreda i da Honda RC213V ne funkcioniše najbolje, uspeh Markeza je utoliko veći jer je uspeo i da trku završi na mekoj zadnjoj gumi.

Treće mesto je na kraju osvojio Banjaja. Iskoristivši nezavršenu trku Kvartarara, Banjaja je uspeo da preuzme vodeću poziciju u šampionatu i njegova prednost sada iznosi 14. bodova.

MotoGP Filip Ajlend – Rezultati MotoGP trke Foto/Source: MotoGp.com

Za Kvartarara je ovo treća uzastopna trka u kojoj nije osvojio bodove. Šampionat je daleko od završenog i Kvartararo će već za nedelju dana imati šansu da uzvrati udarac. Naredna trka vozi se na stazi Sepang u Maleziji, staza koju svi dobro znaju.

Za komentare i utiske sa trkačkog vikenda, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.