NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoDucati V4R 2023 - Zver od 240 KS i 16.500 obrtaja u...

Ducati V4R 2023 – Zver od 240 KS i 16.500 obrtaja u minuti

-

Prvi Ducati V4R predstavljen je u kasnu jesen 2018. godine i predstavljao je sam vrh ponude sportskih motocikala. Do danas je uz samo par unapređenja ostao konkurentan. Ducati nije želeo da čeka da staru generaciju pregazi vreme i zato su predstavili novi Ducati V4R za 2023. godinu. Motocikl čiji agregat vrti neverovatnih 16.500 O/Min i uz drugi izduvni sistem isporučuje maksimalnu snagu od 240 KS!

Ove godine WSBK šampionatom vedri i oblači Ducati V4R u rukama Alvaro Bautiste. Priča je slična kao u vreme kada je Stoner vozio Ducati: da li je Ducati brz zbog Bautiste ili je Bautista brz zato što vozi Ducati?

Ducati se očigledno ne opterećuje previše tom pričom i pitanjima. Dok su drugi spavali i donosili manje promene na svojim superbajk motociklima, Ducati je radio na razvoju novog V4R-a koji će biti još snažniji i ako sve bude u redu još upravljiviji.

Agregat predodređen trkačkoj stazi

Devedesete i početak dvehiljaditih godina daleko je iza nas i ne proizvode se više sportski motocikli sa kompromisom da budu voženi na ulici. Trkanje je danas popularno, ako i izlazak na trackday. U skladu sa tim, traže se maksimalne performanse.

Ducati je rešio da se pozabavi ionako snažnim agregatom i naravno ponovo je pozajmio tehnologiju koja se koristi pri izradi agregata za MotoGP motocikl.

Promene na agregatu izvršene su na klipovima čija je suknjica obrađena DLC tehnologijom kako bi se smanjilo trenje između tog dela klipa i cilindra. Zatim je prilikom izrade urađena drugačija geometrija klipova zahvaljujući čemu je masa klipa smanjena za 5 grama. Te promene su pomogle da se dobije veći broj obrtaja agregata uz manje trenje.

Foto: Ducati

Dalje, pri izradi klipnjača korišćena je takozvana “gun drilled” tehnologija bušenja rupe na klipnjači radi dobijanja efikasnije podmazivanja gornje pesnice. Rupica prečnika 1,6 mm bušena je longitudinalno. Ukoliko ste jedan od onih koje zanima šta je “gun drilled” tehnologija, evo ukratkog objašnjenja: “Gundrilling” je proces bušenja dubokih rupa koji koristi dugačak, tanak alat za sečenje za izradu rupa u metalu pri visokim odnosima dubine i prečnika. Bušenje ovom tehnikom je efikasno u prečnicima od 1 – 50 mm. “Gundrill” alat se razlikuje od konvencionalne spiralne bušilice po svojoj jedinstvenoj geometriji glave; standardna gundrila ima jednu efikasnu reznu ivicu koja uklanja strugotine dok napreduje u metalni radni komad. Samim tim je bušenje “čistije”.

Bregaste osovine su sledeća stvar koja je nanovo dizajnirana. Profil brega je agresivniji i omogućava podizanje ventila za 1 mm više u odnosu na prethodnu generaciju.

Usisne – varijabilne tube su takođe redizanirane i kraće su za 5 mm kako bi se omogućilo bolje “disanje” agregata na višim obrtajima.

Menjač i kvačilo su takođe pretrpeli izmene. Prvi stepen prenosa je duži za 11,6%, drugi za 5,6 i šesti stepen prenosa za 1,8%. Smanjen je prazan hod između prvog i drugog stepena prenosa kako bi kvik šifter funkcionisao efikasnije.

Suvo kvačilo (kao i menjač) preuzeti su direktno iz WSBK šampionata. Razlikuje se od prethodnog po tome što je uže za 24 mm i lakše za čak 800 grama.

Foto: Ducati

Posebnu pažnju Shell i Ducati pružili su u razvoju novog ulja. Zapravo, pretopstavka je da se to ulje već neko vreme koristi u WSBK i drugim šampionatima i da je reč o ulju sa specijalnim aditivima koji omogućavama smanjenje trenja unutar agregata za 10% i doprinose povećanju snage za 3,5 KS.

Pošto Ducati Panigale V4R zadovolja EURO5 emisioni standard, a promene na agregatu su donele povećanje snage i drugačijem odnosu izduvnih gasova, Ducati je mora da napravi novi izduvni sistem da zadovolji emisioni standard. Sa tim izduvnim sistemom maksimalna snaga iznosi 218 KS.

Budući da je reč o trkačkom motociklu, Ducati je pripremio Akrapovič izduvni sistem sa kojim se dobija snaga od 237 KS, a u kombinaciji sa pomenutim ulje, snaga se penje na 240,5 KS.

Maksimalan broj obrtaja je takođe povećan i iznosi 16.500 O/Min u 6. stepenu prenosa, dok u ostalim prenosima skala obrtomera ide do 16.000 O/Min. Tehnički podaci govore sledeće:
160, 4 kW (218 KS) na 15.500 O/Min i 111,3 Nm na 12.000 O/Min sa standardnim izduvnim sistemom ili
174 kW (237 KS) na 15.500 O/min i 118 Nm na 12.500 O/Min sa trkačkim izduvnim sistemom.

Ducati V4R 2023
Foto: Ducati

Izmenjena geometrija

Na polju samog tipa ogibljenja nema izmena, ali su hod i dužina izmenjeni. Napred se i dalje nalazi Öhlins NPX25/30 prednja viljuška čiji je hod povećan za 5 mm. Najveće promene na ogibljenju dolaze na zadnjem amortizeru čiji je centar povećan za 312 mm na 316 mm i standardno podešavanje pivota viljuške je u +1 položaju. To je doprinelo povećanju visine sedišta za 20 mm i cilj ovakve geometrije je da se pruži lakše prebacivanje iz krivine u krivinu. Uz te promene, ispraćena je i smanjenje sile opruge zadnjeg amortizera za 105 N na 80 N, sve radi vraćanja balansa zbog dužeg hoda prednje viljuške kao i da bi se dobilo bolje prianjanje i osećaj pril ulasku u krivine. Naravno, kompletno ogibljenje je podesivo.

Zadržana je jednoruka zadnja viljuška koja nudi podešavanje pivota u 4 položaja i razmak između svakog od položaja iznosi 2 mm.

Foto: Ducati

Aluminijumski rezervoar zapremine 17 litara veći je za 1 litar i profil rezervoara je takav da omogućava bolju potporu za noge prilikom kočenja i ulaska u krivini. Materijal od kojeg je sedište izrađeno je još jedna stavka za bolji položaj vozača prilikom vožnje na stazi.

Jedna stavka koja je najvidljivija je novi aerodinamični paket i krilca koji sveukupno povećavaju aerodinamičnu efikasnost i silu potiska na prednji točak. Nova aerodinamika usmerava i vazduh ka hladnjacima i uz novu strategiju uključivanja ventilatora omogućava efikasnije hlađenje.

Što se kočenja tiče, Brembo Monobloc Stylema® (M4.30) kočione čeljusti zadužene su da u saradnji sa diskovima prečnika 330 mm zaustave Ducati V4R. Pozadi se nalazi dvoklipna kočiona čeljust i disk prečnika 245 mm. Kompletan kočioni sistem uvezan je sa naprednim Bosch Cornering ABS EVO sistemom.

Kada se sve sabere, masa motocikla bez tečnosti iznosi svega 172 kg (sa standardnim izduvnim sistemom) ili 167 kg sa trkačkim izduvnim sistemom, a masa motocikla spremnog za upotrebu za svim tečnostima iznosi svega 193,5 kg, odnosno 188,5 kg sa trkačkim izduvnim sistemom. Uz to, Ducati nudi mogućnost doplate za magnezijumske felne koje su lakše za 0,7 kg.

Ducati V4R 2023
Foto: Ducati

Ekstremna trkačka elektronika

Prvo, Ducati je unapredio Ride-by-wire sistem je kompaktniji i redukovani su aksijalni i radijalni zazor. Kompletan elektronski paket je redizajniran kako bi odgovarao novom karakteru agregata.

Za početak, pored “high” i “medium” režima isporuke snage agregata dodati su “full”režim koji oslobađa svu snagu i obrtni moment bez elektronskih filtera osim u prvom stepenu prenosa. Nasuprot “full” režimu, dodat je “low”, koji služi da se minimizuje i utiša isporuka snage na “samo” 160 KS.

Pored “Road” i “Track” režima dodat je i “Track Evo” režim koji do sad nije postojao. Ukoliko se motocikl koristi samo za stazu, Ducati nudi najnoviju verziju kontrole proklizavanja DTC EVO 3 koja pored standardnih podešavanja, nudi i režima za slik i kišne gume. Ove opcije ne postoje u standardnom paketu zbog homologacije motocikla za ulicu.

Foto: Ducati

Motorno kočenje, kontrola podizanja prednjeg točka i ABS, kao i ranije pomenuti parametri podložni su promenama unutar režima kako bi se našlo optimalno podešavanje koje vam odgovara.

Promenjene su i grafike prikaza na instrument tabli sa naglaskom na jasnijem prikazivanju bitnih parametara.

Ducati zadaje domaći zadatak

Voleli ili mrzeli Ducati, za jednu stvar im se mora odati priznanje, a to je da su trenutno jedini koji unapređuju svoj superbajk motocikl i spremni su da pomeraju granice dalje i dalje. Upravo zbog toga im ni rezultati u svim takmičenjima ne izostaju i potreban je jedan motocikl kao što je Ducati V4R da ne dopušta konkurenciji opuštanje.

Ducati V4R 2023
Foto: Ducati

Cena za novi V4R ne bi trebalo da prelazi 39.990 e u standardnoj verziji, jer je to maksimalna dozvoljena cena da bi bilo dozvoljeno da se takmiče u WSBK i drugim šampionatima. Na prednjoj maski V4R dolazi u grafikama sa brojem 1, a uz to je Ducati najavio da će novi V4R dolaziti u ograničenom broju.

Za utiske o novom Ducati V4R -u možete posetiti temu na forumu klikom ovde.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.