NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Herez - Banjaja konačno proradio

MotoGP Herez – Banjaja konačno proradio

-

Herez, lepa staza koju vozači obožavaju proteklog vikenda je ugostila MotoGP šampionat. Lepo vreme je poslužilo vozače u svim kategorijama tako da nije bilo nepredviđenih okolnosti kao na Portimau.

MotoGP na stazi Herez lično doživljavam kao pravi početak sezone, jer uvodne trke van Evrope nekako ne pružaju isti osećaj kao kad se šampionat vrati u Evropu. Lepo je bilo videti i da se je staza bila prepuna navijača, što je pokazatelj da se stvari konačno vraćaju u normalu i da (nadam se) COVID-19 pandemija ostaje zauvek iza nas.

Na kvalifikacijama je pol poziciju osvojio Frančesko Banjaja sa fantastičnim vremenom od 1:36,170 što je ujedno i najbrži krug ikad izvežen na Herezu.

Sa pol pozicije do pobede

U Moto3 šampionatu retko pobede dolaze sa pol pozicije. Ovog puta je to bio izuzetak jer je mlađani Izan Gevara prvo u subotu uspeo da osvoji pol poziciju, a na trci je i teškom mukom uspeo da se izbori za pobedu.

Ciljnu liniju je Gevara prošao samo sa 0,046 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Garsiju. Zahvaljujući tom rezultatu, GASGAS je zauzeo prva dva mesta. Treće mesto je osvojio Masija koji pokazuje da je ove godine konstantniji u odnosu na prethodne sezone.

MotoGP Herez
GASGAS do dvostruke pobede Foto: Rob Gray (Polarity Photo)
MotoGP Herez
Rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Ogurin prvenac

U Moto2 šampionatu je bila slična situacija kao i u Moto3, što se pol pozicije i pobednika tiče. Ai Ogura je otkrovenje ove sezone. U tesnim kvalifikacijama uzeo je pol poziciju, za samo 0,010 sekundi ispred Toni Arbolina.

Trka je u potpunosti pripala Oguri koji je trijumfovao sa 2,5 sekundi prednosti. Drugo mesto je osvojio Aron Kane, a treće mesto i svoj drugi podijum je osvojio Toni Arbolino.

Ćelestino Vieti i dalje vodiu šampionatu sa 19 bodova prednosti, ali su sada na drugoj i trećoj poziciji Ogura i Arbolino koji zaostaju 19, odnosno 30 bodova.

MotoGP Herez
Rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com

Banjaja “proradio”

Ono što se očekivalo od Banjaje od samog početka sezone, konačno je došlo na red. Banjaja je uspeo možda u poslednjem trenutku da se probudi i uhvati priključak u šampionatu.

Prvo je u subotu osvojio ubedljivu pol poziciju koju je odlično iskoristio na trci. Banjaja je od početka do kraja vodio na trci. Doduše, u poslednjih par krugova Fabio Kvartararo ga je “pritisnuo”, ali je Banjaja uspeo da ciljnu liniju prođe na prvoj poziciji i tako upiše prvu pobedu u ovoj sezoni.

Banjaja došao do prve pobede u ovoj sezoni Foto: Ducati

Kvartararo je ciljem prošao kao drugoplasirani, dok se za poslednji stepenik na podijumu izborio Aleš Espargaro. Aleš Espargaro je do pobede došao nakon borbe za Milerom i Markezom.

MotoGP Herez
Rezultati MotoGP trke Foto/Source: MotoGP.com

Nakon Hereza nas očekuju dve nedelje pauze, a nakon toga od 13 – 15. maja MotoGP šampionat gostuje na stazi Le Man u Francuskoj.

Za komentare i utiske sa MotoGP trke na stazi Herez, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.