NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Portimao - Kvartararo nezaustavljiv!

MotoGP Portimao – Kvartararo nezaustavljiv!

-

Kišom je započeo MotoGP trkački vikend na stazi Portimao, a kišom se i završio. Upravo je kiša uticala na ceo vikend, naročito u kvalifikacijama koje su vožene na delimično suvoj stazi, te su vozači rizikovali na slikovima. Nekim vozačima se rizik isplatio, a neki vozači su doživeli nezgodne padove.

Jedan od tih vozača koji su doživeli nezgodan pad bio je i Frančesko Banjaja koji je pao jureći najbrže vreme u prvom delu kvalifikacijama. Banjaja je nezgodno pao na rame i bilo je upitno da li će učestvovati na trci, ali je ipak vozi u nedelju.

U ostalim kategorijama je takođe bilo zanimljivo.

Garsija pobedom preokrenuo šampionat u svoju korist

Na Moto3 trci su bitku za prvo mesto vozila “samo” petorica vozača. Onču, Garsija, Gevara, Masija i Sasaki. Ta grupa od pet vozača tokom trke je napravila veliku prednost u odnosu na drugu grupu vozača od 6. – 15. pozicije.

Onču je u početku poveo trku, ali mu ostali nisu dali da pobegnu i tokom trke su se neprestano smenjivali na vodećim pozicijama. Kao i po običaju, poslednji krug je odlučivao pobednika. U poslednjem krugu je Garsija sve odradio odlično. Poveo je, a zatim u poslednjem sektoru napravio dovoljno veliku prednost da ostali ne mogu da ga stignu i iskoriste zavetrinu na pravcu.

Masija se držao u zavetrini Garsije, ali je na kraju morao da se zadovolji drugom pozicijom, dok je treće mesto osvojio Sasaki. Onču i Gevara su morali da se zadovolje četvrtom, odnosno petom pozicijom.

Zahvaljujući pobedi, Garsija je preuzeo vođstvo u šampionatu, jer je Fođija trku završio tek na 9. poziciji.

MotoGP Portimao
Rezultati Moto3 trke Foto/Source: Motogp.com

Kvartararo bez konkurencije

MotoGP trka je započela odličnim startom Mira koji je poveo trku. Ubrzo je Fabio Kvartararo lagano prestizao vozače ispred sebe dok nije došao iz Mira. Bilo je potrebno svega par krugova da Kvartararo prestigne Mira i da se pozdravi i otpiše.

Kvartararo je odvezao fantastične krugove i nije napravio ni jednu jedinu greškicu tokom cele trke. U prilog tome govori i činjenica da je trku završio sa preko 5 sekundi prednosti. Što je još bitnije, Kvartararo sada deli prvu poziciju u šampionatu sa Aleks Rinsom koji je sa 22. pozicije uspeo da se probije čak do 4. mesta i da tako upiše bitne bodove u šampionatu.

Ovo je bila i prva pobeda za Yamahu u ovoj godini, ali i prva pobeda za Kvartarara još od trke u Velikoj Britaniji u prošloj sezoni.

MotoGP Portimao
Foto: Yamaha Racing

Za drugo mesto su se borili Mir, Zarko i kasnije Miler. Zarko je uspeo da prestigne Mira, a Mir je uspevao da se zadrži iza Zarka. Međutim, na 7. krugova pre kraja Miler je pokušao da prestigne Mira u prvoj krivini, ali je pogrešio na kočenju, pri čemu mu je proklizao prednji točak. Tokom pada je Miler sa sobom povukao i Mira te su obojica pali nezavršivši trku.

Posle pada, treću poziciju je nasledio još jednom odlični Aleš Espargarao. Aleš je pokušao da napadne Zarka za drugu poziciju, ali nije uspeo te je morao da se zadovolji poslednjim stepenikom podijuma.

Frančesko Banjaja koji je trku započeo rovit, uspeo je da trku završi na 8. poziciji.

Rezultati MotoGP trke na stazi Portimao Foto/Source: Motogp.com

Dramatična trka i prekid, a zatim pobeda za Robertsa

Moto2 trka je bila prilično dramatična. Posle samo nekoliko krugova počela je da pada kiša koja je bila jača u drugoj krivini. Kad su vozači naišli, došli su na deo staze koji je bio mokar i tom prilikom je pao veliki broj vozača. Gotovo svi vodeći vozači su pali, srećom bez povreda.

Međutim, mnogo je motocikala oštećeno tokom pada. Trka je prekinuta, ali su vozači imali 5 minuta da motocikle dopreme do boksa ili ne mogu da se pojave na ponovnom startu trke. To je dovelo do toga da je na ponovnom startu trke vozilo svega 17 vozača.

Džo Roberts je najbolje iskoristio ponovni start i tokom trke od 7 kruova uspeo je da napravi prednost od preko 7 sekundi ida dođe do svoje prve pobede u Moto2 šampionatu. Roberts je prvi pobednik u srednjoj kategoriji još od legendarnog Kočinskog i devedesetih godina.

Drugo mesto osvojio je Vieti, dok je na trećoj poziciji završio Navaro.

Rezultati Moto2 trke na stazi Portimao Foto/Source: Motogp.com

Za komentare i utiske o MotoGP trkačkom vikendu na stazi Portimao, možete posetiti temu na forumu.

Naredna trka vozi se već za nedelju dana na stazi Herez u Španiji.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.