June 2, 2023
NaslovnaMoto SportMotoGPSuzuki možda napušta MotoGP šampionat!

Suzuki možda napušta MotoGP šampionat!

-

Pre par dana je na stazi Herez održan MotoGP test tokom kojeg se brzinom munje pronela glasina da Suzuki napušta MotoGP šampionat na kraju tekuće sezone. Iako još nema zvaničnog saopštenja povodom te glasine, DORNA, organizator MotoGP šampionata je iznela svoj stav.

Suzuki je pretprošle godine došao do svoje prve šampionske titule u MotoGP eri. Pre toga je Suzuki poslednju titulu osvojio 2000. godine kada su se vozili dvotaktni motocikli u 500GP kategoriji i tada je titulu uzeo Keni Roberts junior.

Veliki uspeh i titula za Suzuki u teoriji trebalo bi da znači da će lakše pronaći sponzore i da ekipa može daleko lakše da funkcioniše. Suzuki je sa test vozačima Gintolijem i Tsudom više od godinu dana razvijao novi agregat i motocikl za ovu sezonu (jer je za prošlu godinu bilo zabranjeno razvijati i koristiti nove agregate).

Dakle, ništa nije davalo ni najmanji nagoveštaj da bi Suzuki mogao da istupi iz MotoGP šampionata, čak naprotiv, Suzuki je delovao kao ekipa koja želi dugo da se zadrži u šampionatu. U prilog tome govori i novi ugovor koji su potpisali sa DORNA-om o obavezi učešća u šampionatu do 2026. godine.

Suzuki napušta MotoGP šampionat!
Suzuki napušta MotoGP šampionat Foto: Suzuki Racing

Na početku ove sezone doveden je i Livio Supo kao glavni menadžer ekipe, a tokom početka sezone iz ekipe su stizale izjave da žele da zadrže Rinsa i Mira i za sledeću sezonu.

A onda grom iz vedra neba

Uzimajući sve pomenuto u obzir, niko nije mogao ni da pretpostavi da bi Suzuki mogao tek tako da napusti MotoGP šampionat. Reklo bi se da im sve ide kao podmazano. Rins i Mir su dobro kotirani u šampionatu i redovno osvajaju podijume. Rins je čak nakon prethodne trke na Portimau delio prvo mesto u šampionatu, a trenutno u konkurenciji ekipa Suzuki Ecstar drži prvu poziciju sa 16 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu ekipu.

Istina je da je od svih proizvođača Suzuki finansijski najslabiji, otprilike kao i Aprilia koja večito kuburi sa finansijama. Doduše, Aprilia uz sebe ima Piaggio grupaciju, Suzuki nema nikog.

Generalno je većina proizvođača iz Japana godinama u nazad malo u nezavidnom položaju, naročito zbog odnosa jena i eura. Suzuki na polju novih modela motocikala godinama ne donosi ništa značajno novo, što je još jedan od pokazatelja da im se ne ulažu pare u razvoj novih motocikala.

Šteta je što Suzuki ne pronalazi finansijski model da prevaziđe probleme. Šampionska titula i rezultati u MotoGP i endurance šampionatu dokazuju da je Suzuki itekako sposoban da napravi ozbiljne rezultate.

Suzuki je ozbiljna sila u endurance šampionatu Foto: Suzuki Racing

Šta kaže DORNA?

Iako se Suzuki do momenta objave ovog teksta nije objavio povodom vesti o izlasku iz šampionata, DORNA je izdala svoje saopštenje. U saopštenju se navodi da Suzuki i DORNA imaju potpisan ugovor i da Suzuki ne može tek tako da napusti MotoGP šampionat bez konsultacije i posledica.

Nije tačno poznato šta piše u ugovoru i koje su posledice raskida ugovora. Ukoliko malo vratimo film unazad, možemo se setiti epizode Kawasakija i njegovog povlačenja iz šampionata. Situacija je bila slična kao i ova sad sa Suzukijem. Tada je Kawasaki morao da ostavi jedan motocikl koji je vozio Marko Melandri. Ekipa se zvala Hayate prema generalnom sponzoru i Kawasaki je na taj način odužio svoj dug prema MotoGP šampionatu.

Možda ista sudbina čeka i Suzuki, to jest, možda neka druga ekipa preuzme Suzukijeve motocikle prema sličnom modelu kao što su Gresini i Aprilia godinama sarađivali. Možda bi takav model bio odlična kombinacija za sve.

Nadamo se da je ovaj izlazak iz MotoGP šampionata samo privremen i da će se Suzuki ponovo priključiti šampionatu. Sličnu “epizodu” su imali i na kraju 2011. godine kada je za ekipu vozio samo Alvaro Bautista.

Tako da postoji nada da je ovaj izlazak Suzukija samo privremen i da će se uskoro brzo vratiti. Startna postava MotoGP šampionata će biti daleko tužnija bez plavih motocikala.

Za ovu i još vesti iz moto sporta možete posetiti i temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.